Există şi în industria jucăriilor afaceri de miliarde de dolari, la fel ca în oricare altă industrie. Ingredientele care au stat la baza reţetelor de succes ale unor jucării celebre sunt poate secrete sau poate cunoscute de toată lumea. Ce a condus la succesul planetar al păpuşilor Barbie? Dar la nebunia cubului Rubik din urmă cu câteva zeci de ani? Sau la intrarea în istorie a „cărămizilor lego”?
Şi pentru că tot am amintit de lego, ei bine am descoperit şi eu de curând că, pe lângă piesele obişnuite de lego, mai mari sau mai mici, cu care se poate construi aproape orice, mai există şi alte jocuri lego, la fel de interesante, numai bune să dezvolte spiritul ingineresc al micilor noştri omuleţi pe care îi denumim copii.
Am găsit în magazinele de specialitate colecţia de jocuri lego city, de care băieţelul meu a fost mai mult decât încântat. Dar ce poţi să faci, când un singur joculeţ din acesta costă destul de mult pentru o familie obişnuită, câte poţi să-i cumperi? Doar din când în când câte unul, că şi aşa casa este plină de tot felul de jucării ale celui mic. Noroc totuşi cu lumea virtuală, la care cei mici au acces de la vârste din ce în ce mai fragede, că ne ajută să rezolvăm problema jocurilor pentru copilaşii noştri. Am găsit în mediul online o mulţime de jocuri de construcţie bazate pe infinitele posibilităţi ale pieselor lego, unele legate şi de simpatice personaje din lumea desenelor animate, cum ar fi de exemplu jocuri lego chima.
Deşi îi plac mult dinozaurii, despre care vrea să afle cât afle cât mai multe, dar şi multe personaje din desenele animate, consider că pentru un băieţel de patru ani şi jumătate sunt totuşi mult mai potrivite jocurile lego „mai cuminţi”, de genul acelora în care se construiesc oraşe, case, poduri peste ape, căi ferate şi tot felul de utilaje destinate lucrului (buldozere, camioane, excavatoare). Nu îmi fac probleme că nu va descoperi el mai târziu şi „războinicii” din filmele de desene animate, roboţi, monstruleţi sau tineri titani. Acum însă sunt bucuroasă că a învăţat să acţioneze una sau două taste ca să se joace online câteva joculeţe simple, dar deosebit de atractive.
Este bine să-i obişnuim pe cei mici cu tainele calculatorului, este mai atractiv pentru ei să descopere lumea informaticii jucându-se, este de preferat să le dezvoltăm priceperi şi deprinderi utile pentru ştiinţă şi tehnică şi să-i canalizăm spre aşa ceva, dar trebuie măsură în toate. Să-i supraveghem când se joacă, să le facem un program riguros şi să nu uităm să-i mai „expediem” şi afară, în lumea reală, să alerge, să interacţioneze cu alţi copii, să socializeze şi cu adulţii… Al meu are îndată, că tot e vară şi cald, ora de mers pe bicicletă…
Lasă un răspuns