Vă plac parfumurile? Dar cui nu-i plac? Sau cine ştie… De exemplu albinelor nu prea le plac unele arome, aşa încât dacă aveţi de lucru la stupi ar fi bine să nu le folosiţi… Dar apicultorii ştiu asta. Pentru noi toţi ceilalţi este o plăcere şi o încântare să întâlnim în spaţiile publice oameni curaţi care miros frumos.
Am avut această experienţă când am fost în Italia, unde parfumurile sunt folosite de (aproape) toţi şi unde în metrou, tren sau autobuz simţi zeci de arome plăcute.
În direcţia opusă, este deosebit de neplăcut să stai la înghesuială alături de oameni neîngrijiţi care emană mirosuri insuportabile. Această experienţă am avut-o şi cred că şi voi aţi avut-o de nenumărate ori, în România. Din fericire lucrurile încep să se schimbe şi la noi şi statisticile arată că a crescut şi pe meleagurile noastre consumul de produse cosmetice.
Dovezile arheologice demonstrează fără dubii că şi în antichitate se foloseau parfumuri. În Mesopotamia şi în Egipt erau cunoscute tehnici de extracţie a aromelor din diferite plante iar meşterii care ştiau această meserie-artă erau la mare preţ.
Tot din antichitate sunt şi dovezile referitoare la cunoaşterea acestor tehnici de către indieni. Mai târziu grecii şi romanii au învăţat şi folosit ştiinţa preparării cosmeticelor în general şi a parfumurilor în special. În Evul Mediu, treptat aproape în toată Europa au început să fie utilizate parfumuri.
În Italia (Florenţa) şi Ungaria au fost cunoscute tehnici de preparare a parfumurilor, pentru ca mai apoi pe timpul Renaşterii acestea să se dezvolte şi să se răspândească în majoritatea ţărilor europene.
Acum parfumurile se găsesc de cumpărat în foarte multe magazine obişnuite, dar mai ales în mediul online. Există atât de multe oferte pe piaţă încât oricine îşi poate găsi ceea ce îi place sau ce i se potriveşte. Astfel există parfumuri scumpe, originale, dar şi parfumuri replici, foarte apropiate de cele originale şi care sunt prezentate onest ca atare.
M-am documentat şi am aflat că tocmai interesul producătorilor de a păstra secretul unui parfum se poate întoarce împotriva lor. Pentru că reţetele sunt secrete, ele nu sunt protejate prin brevete şi atunci, orice analiză foarte detaliată făcută cu mijloace moderne poate „descifreze” reţeta cu destul de mare acurateţe. O altă companie poate apoi să producă o replică de foarte bună calitate, care să imite 99% originalul şi fără să încalce astfel nici o lege.
Dar fie că e vorba de parfumuri originale sau de replici de foarte bună calitate, fiecare îşi poate cumpăra acum parfumuri pe care altădată le aveau doar regii şi nobilii!
sursa foto: www.pandera.ro
Lasă un răspuns