Scriitorul belgian Maurice Maeterlinck (1862-1949) a primit în 1911 Premiul Nobel pentru literatură. A scris cu precădere piese de teatru, dar şi poezii şi eseuri. Dar nu despre activitatea lui literară vreau să vă vorbesc, ci despre faptul că de fiecare dată când mănânc o linguriţă de miere îmi amintesc de un eseu minunat intitulat Viaţa albinelor, scris de amintitul autor în 1901.
Şi dacă nu v-aţi îndrăgostit încă de micuţele gângănii care sunt date ca exemplu de hărnicie la mai toate poparele lumii, cu siguranţă că o veţi face după ce veţi citi cărticica despre viaţa lor scrisă de un laureat Nobel. Este o adevărată odă în proză care vă va impresiona prin frumuseţe, stil şi eleganţă.
Dar şi fără să-l citim pe Maeterlinck suntem cu toţii unanimi în a aprecia şi lăuda această minune a naturii numită miere. Pe lângă zaharurile naturale pe care le conţine, glucoza şi fructoza în cea mai mare parte, mierea de albine conţine şi o multitudine de alte substanţe care o fac nu numai un aliment foarte valoros, dar şi un medicament. Vitaminele, în special cele din grupul B, acizii organici şi mineralele existente contribuie şi ele la potenţarea efectelor pe care doar o linguriţă de miere luată la momentul potrivit le poate avea.
Eu am remarcat efectul miraculos al mierii de albine atunci când a trebuit să învăţ foarte mult şi să mă pregătesc pentru examenele din timpul facultăţii. Sutele de pagini din cărţile şi din cursurile care trebuiau parcurse în doar câteva zile ar fi putut dezarma pe oricine, dar un program riguros de studiu, alimentaţie şi odihnă, la care adăugam şi energizantul minune dat de natură prin intermediul harnicelor insecte, au făcut ca examenele să fie trecute cu bine.
Mierea nu îmi lipseşte niciodată din casă pentru că o folosesc mereu, însă acum vreau să le sfătuiesc pe mamele ce au copii care se pregătesc pentru examene să urmeze exemplul meu. Şi nu numai al meu, pentru că la fel ca şi mine, sunt sigură că mii şi zeci de mii şi chiar milioane de alte persoane au folosit mierea de albine ca energizant în perioadele de mare efort intelectual.
Sunt convinsă că și voi sunteți consumatori de miere și cu siguranță ați observat beneficiile acestuia. Așa că vă îndemn să lăsați în comentarii la articol un exemplu de beneficiu simțit în urma consumului de miere.
Până atunci, însă, vă doresc să aveți un Crăciun fericit și binecuvântat, în continuare!
Cristi a zis
Consumul de polen este perfect echivalent cu consumul de miere si nici nu-ti „trebuie” albine. ( poate fi si o intrebare desigur, pentru ca nu este 100% sigur – eu cred totusi )
Vasilis a zis
Cristi daca afirmatia ta ar fi fost intrebare ti-as fi raspuns eu 🙂
polenul este proteina albinelor si este folosit pentru cresterea „puisorilor” de albine
mierea este energizant, folosit de albine pentru a trudi toata ziua
deci nu sunt echivalente ci complementare, sunt bune amandoua si chiar amantrei, impreuna cu propolisul care este antibioticul albinelor 😉