Fără îndoială că ne dorim cu toţii sa devenim părinţi mai buni. Dar ce înseamnă să fii un părinte bun? Modelele educaţionale au suferit schimbări majore de-a lungul istoriei şi ceea ce altădată era considerat literă de lege, acum poate fi total contraproductiv.
Dacă în urmă cu ceva decenii copilul şi adultul care devenea trebuia să fie „cuminte” (a se citi supus, obedient, încadrat în tipare), acum pentru a avea succes în viaţă este necesar ca acesta să manifeste iniţiativă, deschidere faţă de nou şi de schimbare, spirit critic şi întreprinzător. Şi atunci cum îl educăm noi, care la rândul nostru am fost altfel educaţi? Care sunt principalele capcane în care putem cădea?
Recent, soţul meu care are pregătire psiho-pedagogică, a participat la un program desfăşurat în grădiniţa fiului nostru. A fost foarte interesant şi a avut ce învăţa, deşi în facultate a urmat cursuri de psihologie şi pedagogie. Pentru că dacă vrea orice om are ce învăţa toată viaţa lui. Paradoxul este că tocmai părinţii care aveau o educaţie precară, adică mai puţini ani de şcoală, cum se zice pe româneşte, au ales să nu participe, cu argumentul că eu ştiu mai bine cum să îmi cresc copilul, nu mă învăţaţi voi pe mine.
Auzim toată ziua despre atitudine pozitivă, fii pozitiv, sau gândeşte pozitiv. Dar cum să aplicăm aceste idei în interacţiunea cu copilul nostru? Cum să fim şi blânzi, dar şi fermi în acelaşi timp? Iată în continuare câteva „trucuri” ca să le zicem aşa, dar de fapt direcţii de urmat şi cuvinte potrivite.
Îndrumările trebuie făcute într-o formă pozitivă, nu negativă. Atunci când este necesar să formulăm o interdicţie, putem include şi o sugestie pozitivă. „Nu este bine să batem în geamul din sticlă, se poate sparge. Hai să luăm toba şi să batem în ea.” „Aici pe stradă nu eşti în siguranţă ca să mergi cu tricicleta. Mergem imediat în parc şi acolo o să poţi merge cât vrei.”
Atunci când adultul ia o hotărâre „majoră”, trebuie să lase şi copilul să ia una „minoră”. „Este ora de culcare (decizie majoră).Ce pijama preferi să porţi în noaptea asta? (decizie minoră)” „Alege trei jucării pe care vrei să le ai cu tine în excursie.”
Cuvintele şi tonul vocii trebuie să îl facă pe copil să se simtă în siguranţă, să aibă încredere. Afirmaţii de genul „eşti un băiat rău” sau „eşti o fată neascultătoare” nu sunt bine primite de copil şi sunt de natură să îi afecteze imaginea de sine. În loc de „Răule ce eşti, nu mai împroşca cu apă pe jos” se poate spune „Când o să faci baie în cadă poţi să te joci cu apa.” Trebuie criticat comportamentul specific care se vrea schimbat, nu copilul ca persoană!
Apreciaţi efortul depus de copil, chiar dacă sarcina nu a fost finalizată. Afirmaţii de genul următor au efecte pozitive asupra copilului. „Te-ai străduit mult să desenezi frumos.” „Ce ai învăţat din această poveste?” „Îmi place că ai făcut progrese în scrierea acestor litere.”
În câteva cuvinte nu am făcut decât să punctez doar câteva aspecte ale temei cuvinte potrivite în relaţia cu copilul, doar ca să vă stârnesc interesul. Vă daţi seama că avem toată viaţa de învăţat…
Mi-ar plăcea să îmi spuneți și voi părerea referitoare la acest subiect. Până atunci însă, o să vă dau o veste buna, mai ales pentru cei ce locuiesc în București sau împrejurimi.
Pe data de 21 mai Alfie Kohn va veni la București pentru a ne vorbi într-o a treia conferință organizată până acum la noi. Evenimentul este organizat împreuna cu Totul despre Mame iar Lecturi si Arome este partener media al acestui eveniment.
Evenimentul va fi structurat în două părți, adica vor fi două conferințe după cum urmează: conferința 1 – Parenting Necondiționat și Conferința 2 – Argument împotriva competiției, conferințe în care cei prezenți vor afla de ce adultul este cheia în relaţia copil-părinte şi de ce faptele, vorbele si atitudinea sa garantează dezvoltarea pozitivă a copilului.
Pentru înscrierea la conferință găsești toate detaliile AICI iar pentru grupurile mai mari, de 10-15 persoane, se oferă un discount special: 10% pentru grupuri de 10 persoane și 15% pentru grupuri de 15 persoane.
Dacă ești și tu interesat/ă și ajungi la conferintă poate revii cu un comentariu in care sa ne spui dacă ți-a plăcut și cum a fost.
Lasă un răspuns