Scaunele auto pentru copii, un moft sau o necesitate? Aceasta este intrebarea in jurul careia mi-ar placea sa discutam astazi pe blog.
Legea privind transportul in siguranta a copiilor cu propriul autoturism a fost elaborata respectandu-se legislatia Uniunii Europene din domeniu. Cu toate acestea exista insa multe discutii pe marginea ei si, ce e mai important (din pacate) aceasta de multe ori nu se respecta.
Paza buna trece primejdia rea
Punerea in practica nu a legii ci a principiului ”lasa ca merge si asa” sau ”lasa ca mie nu mi se poate intampla nimic pentru ca sunt sofer experimentat” nu poate decat sa faca mai mult rau copilului tau decat bine.
Stii cum se spune din batrani ” paza buna trece primejdia rea”. Oricat de bun si de experimentat sofer ai fi tu, nu poti niciodata sa stii peste ce ”coleg” de sosea neexperimentat dai si, desi nu esti tu cel ce gresete la volan, esti cel ce are de suferit.
Unii soferi, aroganti sau inconstienti contesta chiar utilitatea folosirii scaunului auto pentru copii si chiar nu il folosesc. Rolul acestuia fiind doar decorativ ca sa nu ia amenda. Nu constientizeaza ca de fapt rolul acestor scaune auto copii in masina este acela de a oferi protectie copilului tau in caz de impact.
Insa acest gen de sofer se gaseste din fericire, din ce in ce mai rar pe drumurile noastre. Majoritatea parintilor isi aseaza cu protectiv copilul in scaunul auto, il leaga cu centura si apoi abia pleaca la drum. Pentru ca e oare mai important pentru un parinte decat viata proprilui sau copil si a sa, bineinteles.
Pentru cei ce inca nu au aflat, amenda pentru nefolosirea scaunului auto este de 400 lei. Prin comparatie, pretul unui scaun auto poate pleca de la mai putin. Am vazut in comert scaune auto la preturi bune, chiar sub 200 lei. Jumatate cat ar fi amenda in caz de nefolosire.
Un scaun auto este o investitie pe termen lung
In plus, un scaun auto pentru copii este o investitie pe termen lung. Nu e precum hainutele pe care poate dai o groaza de bani, imbracamintea pentru copii fiind ingrozitor de scumpa. Il cumperi azi si il ai pana cand cel mic implineste 10-12 ani, in functie de inaltimea si greutatea lui.
Utilitatea unui scaun auto nu poate fi pusa la indoiala mai ales ca sunt atatea teste facute si care demonstreaza ca nu doar un accident, ci chiar si o franare brusca pot sa conduca la ranirea copilului.
La achizitionarea unul scaun auto trebuie sa aveti in vedere ca acesta sa fie omologat si, cel mai bine ar fi ca acesta sa fie cu sistem Isofix, asa cum este acest Scaun auto Georgia Isofix Kidscare pe care il vedeti in imaginea de mai sus.
Care ar fi diferenta intre sistemul simplu, clasic de prindere si cel cu Isofix?
”Sistemul clasic” presupune legarea scaunului pentru copii cu centurile de siguranta ale automobilului.
”Sistemul Isofix” leaga scaunul copilului cu niste carlige speciale de niste puncte de legare ale masinii care sunt la randul lor fixate de caroserie. Atentie! E posibil ca modele de masini mai vechi sa nu aiba totusi aceasta posibilitate!
In ambele cazuri insa copilul este legat cu centurile de siguranta ale scaunului auto pentru copii.
Si daca nu v-am convins inca de utilitatea folosirii unui scaun auto pentru copii va las sa urmariti in final un filmulet facut in urma unor teste realizate de producatori germani.
Calatorii in siguranta!
Lasă un răspuns