Va spuneam luna trecuta ca am inceput o frumoas colaborare cu editura All, colaborare ce sper sa fie cat mai lunga si sa tina si anul viitor. Asa ca astazi o sa va spun pe scurt despre un pachet de atlase geografice scolare a carui autor este tot Constantin Furtuna, despre care ati auzit cand am facut recenzia la Atlasul Lumii (vezi aici).
Editura All Educational ne propune de data aceasta o varianta mai „scurta” a Atlasului Lumii, sub forma acestui atlas mai usor de luat in ghiozdan de catre orice scolar (2011). Dar sa nu credeti ca aceasta varianta „simplificata” este si „simplista”.
Dimpotriva, acest atlas pastreaza asa cum ne-a obisnuit autorul Constantin Furtuna si grupul editorial All, rigoarea si calitatea oricarui alt atlas din colectie.
Hartile sunt detaliate atat cat permite marimea paginilor si foarte exacte, fiind actualizate cu cele mai noi date disponibile.
Romania are, dupa cum era si firesc, un „tratament” special, fiindu-i alocate mai multe pagini, pentru harta fizica si cea administrativa. Si Republica Moldova are parte de spatiu pentru propria harta, dar si tarile vecine Romaniei, pentru ca este intotdeauna bine pentru oricine sa isi cunoasca si vecinii. Spatii generoase le ocupa si continentul nostru, Europa, ale carei tari sunt prezentate in harti mai detaliate, pe regiuni. Muntii Alpi au o harta aparte, la fel ca si zona Marii Mediterane.
La limita Europei, tarile din zona Muntilor Caucaz au o harta separata, precum si tarile din zona Asiei Centrale. Tot din Asia sunt prezentate separat cateva tari si regiuni, pentru a putea detalia aspecte legate de geografia lor.
Din celelalte continente, America de Nord si Centrala se bucura de o atentie mai speciala, fiind prezentata mai detaliat. America de Sud, precum si Africa, au cate doua harti, cea fizica si cea politica.
La final sunt prezentate tot sub forma de harti ale lumii, cateva date despre clima globului, curentii oceanici, ora pe glob, speranta de viata si PIB pe locuitor.
Este un atlas foarte bun pentru elevi, dar si pentru adulti, putand fi consultat cu mare usurinta.
In acelasi pachet gasesti Atlasul Geografic Scolar pentru Romania, de acelasi autor, Constantin Furtuna. Este cel mai frumos atlas al Romaniei pe care l-am vazut pana acum si regret ca in anii de demult, pe vremea liceului si a facultatii nu am avut asa ceva la indemana.
Pe langa hartile obisnuite care cuprind detaliat formele de relief, apele si localitatile, am remarcat in acest atlas si prezentarea de tip didactic a formelor mari de relief. Astfel se pot vedea foarte usor grupele de munti, de dealuri si podisuri si de campii, pentru ca elevul sa poata invata mai usor limitele si pozitionarea acestor grupe. Asa erau prezentate in manualele de geografie, dar nu atat de detaliat ca in acest atlas.
Raurile tarii au parte de o harta separata, fiind notate si o multime de date referitoare la ele. De asemenea lacurile si iazurile au o harta speciala. Ca o noutate, in acest atlas apar si ariile protejate precum si siturile Natura 2000.
Harta administrativa prezinta judetele cu detalii privind populatia. Se pot gasi si date privind toate orasele tarii, precum si o multitudine de date statistice referitoare la densitatea populatiei, structura pe religii, minoritati etc.
Nu puteau sa lipseasca si date privind clima tarii noastre, resursele subsolului, culturile agricole, viticultura, pomicultura etc.
Atlasele se pot cumpara de la editura All si separat, nu doar la pachet insa, dupa parerea mea e mai bine in varianta ”la pachet”. Chiar daca pare mai scump ganditi-va ca la o investitie pe termen lung, atat pentru copiii scolari, cat si pentru parinti, mai ales ca pretul este cat se poate de accesibil.
Lasă un răspuns