Atunci cand se alcatuiesc liste cu mari personalitati ale lumii, se au in vedere de obicei oameni politici, conducatori de tot felul (imparati, regi, domnitori), scriitori, poeti, savanti, eroi militari si mai putin oameni de afaceri.
Cel despre care o sa va povestesc astazi doar cateva cuvinte este cel caruia aproape ca ii datoram modul nostru actual de viata. Si este un exemplu de urmat pentru cei ce pasesc pe drumul dezvoltarii personale.
Numele lui este Henry Ford (1863 – 1947) si a fost un mare industrias american. Pasionat de tehnica a devenit inginer si a inceput sa lucreze intr-una dintre companiile marelui inventator Thomas Edison. Deoarece a fost foarte bun, a ajuns sa castige foarte bine si a investit o parte din bani in propriile experimente cu motoare. Mai apoi a fondat compania de automobile care-i poarta numele (Ford Motor Company) si care este astazi una dintre cele mai mari din lume.
Dar Henry Ford nu ar fi influentat istoria omenirii daca ar fi fost doar un talentat inginer. El a fost si un mare vizionar si filosofia lui economica a fost aceea ca orice muncitor din uzina sa trebuia sa isi permita sa isi cumpere o masina. La acea vreme parea o nebunie, pentru ca masinile erau atat de scumpe incat doar cei (foarte) bogati si le permiteau.
Si atunci Ford s-a gandit cum sa le produca mai ieftin, ca sa fie accesibile tuturor. El a inventat si a contribuit apoi alaturi de alti ingineri la dezvoltarea sistemului de asamblare pe banda, adica a facut trecerea la productia de scara mare. Totul se produce acum in acest sistem si de aceea am spus ca poate multi dintre noi nu ar fi existat daca nu existau medicamentele produse la scara industriala sau cate si mai cate alte produse.
Ford s-a gandit si cum sa poata da muncitorilor 5 dolari pe zi (adica dublu fata de cat se platea pe atunci) si pentru asta trebuia crescuta productivitatea muncii, pentru ca nimic nu se poate da fara ca sa se produca mai intai ceva. La cresterea productivitatii a contribuit desigur si asamblarea pe banda, dar si educarea si specializarea muncitorilor, care au ajuns sa faca produse de foarte buna calitate. Toata filosofia lui a schimbat practic fata lumii!
O alta idee a lui a fost sa se asigure ca cei care cumpara o masina, pot gasi dupa aceea si cele necesare ca sa o poata folosi, de exemplu ulei Ford sau in general intregul sistem de service auto, numit si Ford Motorcraft, unde se gasesc Ford piese originale.
Si la noi in tara compania Ford este unul dintre cei mai mari investitori straini, astfel ca in uzina ce produce automobile si in celelalte fabrici ce produc alte componente, si-au gasit un loc de munca foarte multi romani. Altii muncesc ca sa asigure proprietarilor de automobile Ford piese de schimb necesare asa cum am vazut pe pieseautomix.ro.
Se spune ca la un moment dat, niste jurnalisti rau-voitori si invidiosi l-au acuzat pe Ford ca este ignorant in multe aspecte ale vietii, ca nu ar avea cine stie ce cunostinte de cultura generala sau in domeniul artistic.
Henry Ford, un om in adevaratul sens al cuvantului, le-a demonstrat ca poate afla imediat tot ceea ce are nevoie, apeland la oamenii din preajma sa, care ii dadeau cele mai bune sfaturi si informatii despre tot ceea ce era nou in stiinta, in cultura sau in arta.
Ignoranti cu adevarat erau jurnalistii. Pentru nici om nu poate sti totul, dar calitatea unui mare conducator (de companie sau de tara) este sa recunoasca asta si sa se inconjoare de alti oameni valorosi care sa-l ajute.
foto credit: wikipedia.ro, ford.ro,pieseautomix.ro
Lasă un răspuns