Marea carte a experimentelor – peste 200 de experimente pentru a invata sa te distrezi cu stiinta
O lume intreaga se poate gasi intr-o singura carte, daca stii si poti sa-i descoperi frumusetea. Cu subtitlul Peste 200 de experimente pentru a invata sa te distrezi cu… stiinta, Marea carte a experimentelor aparuta si in Romania in 2015, este o traducere si adaptare in limba romana a unei lucrari deosebite elaborata de un vast colectiv si editata de celebra casa de editura italiana si internationala Istituto Geografico De Agostini. La noi cartea a aparut sub egida Editurii DPH (Didactica Publishing House).
Poate ca de multe ori ne-am intrebat, cel putin unii dintre noi, de ce copiilor nostri nu prea le plac stiintele exacte, cum ar fi matematica, fizica, chimia. Poate ca multi altii nici macar nu si-au pus aceasta intreabare, considerand ca fiind ceva normal si conform firii umane ca sa nu indrageasca astfel de discipline scolare „grele”, imposibile chiar.
Multi din pacate chiar cred ca aceste stiinte exacte au fost facute degeaba, numai ca sa incurce mintile bietilor copilasi sau ai adultilor si ca nici macar nu merita sa iti bati capul cu ele, decat ca sa iei niste note acolo la scoala si apoi sa scapi odata pentru totdeauna de „povara” lor.
Cand copilasul ajunge adult, foloseste zi de zi cuceririle stiintei, dar nici macar nu isi da seama de asta.
De ce „merg” masinile? Pentru ca au fost niste nemti sau japonezi pe acolo care si-au batut capul cu ele. Noi doar trebuie sa facem niste smecherii pe undeva, ca sa avem banii sa ne cumparam macar una, cu care sa ne putem lauda.
Cum functioneaza un telefon mobil? Cui ii pasa? Dar important este sa fac tot posibilul ca sa imi cumpar ultimul model, ca sa moara de ciuda ceilalti.
Vi se par clisee cunoscute? Din pacate marea parte a oamenilor din societatea noastra gandesc asa si zau ca nu stiu ce putem face ca sa mai indreptam lucrurile. Sau stiu si o sa ma lupt pentru asta atat cat pot. Voi milita pe toate caile care imi sunt accesibile ca sa arat ca este imperios necesar sa ne educam copiii si domeniul stiintelor exacte.
Ati auzit de educatia STEM? Literele vin de la Science, Technology, Engineering, Mathematics, adica Stiinta, Tehnologie, Inginerie, Matematica si reprezinta un nou current in SUA, initiat acum cativa ani de fostul presedinte recent inlocuit, Barack Obama. Americanii si-au dat seama ca au nevoie in societate de oameni pregatiti in aceste domenii.
Ce legatura au toate acestea cu cartea despre care vreau sa va vorbesc aici, cu Marea enciclopedie a experimentelor?
Pai tocmai aceasta carte este un prim pas ca sa-i facem pe copiii nostri sa indrageasca stiintele exacte, pentru ca, fara a fi un manual de scoala, vine sa-i provoace pe copii sa isi puna intrebari si sa caute raspunsuri.
Din pacate in manualele de la noi s-a introdus atat de multa materie „balast” incat copilul pur si simplu refuza sa isi mai bata capul cu asa ceva. Exista foarte multa teorie rupta complet de activitatile practice, incat copilul chiar are impresia ca tot ce invata nu se aplica nicaieri.
Ori tocmai aici intervine aceasta enciclopedie deosebita pe care despre care va vorbesc astazi si de care eu una cel putin sunt pur si simplu entuziasmata.
Cartea nu e doar pentru copii. Ea ne provoaca si pe noi parintii, ca alaturi de copil sa experimentam cate ceva acasa. Pentru ca tot ce este in carte se poate realiza acasa, cu materile la indemana, astfel incat experimentele descrise sa para o „joaca de copii”, dar care sa vina totodata sa lamureasca niste aspecte esentiale ale naturii.
Cu o astfel de abordare, copilul va indragi cu siguranta stiinta iar adultul de langa el va regreta tot cu siguranta faptul ca nu a avut la indemana o astfel de carte in anii lui de scoala. Si sotului meu, care este profesor de fizica, ii pare rau ca n-a avut aceasta carte cand a fost la randul lui copil! Ce-i drept, pe vremea aceea nici nu exista aceasta carte…
Capitolele cartii sunt urmatoarele: Aerul, Apa, Lumina, Miscarea, Magnetismul, Electrcitatea, Chimia si Simturile.
In teorie enciclopedia ar trebui sa se adreseze copiilor cu varsta de peste 10 ani dar sa nu credeti ca li se adreseaza numai lor. Chiar daca experimentele par banale, cred cu siguranta ca exista adulti care nu pot sa dea o explicatie corecta la rezultatele care se obtin, cum aceeasi adulti nu pot intelege corect fenomenele din lumea in care cu totii traim.
Baietelul meu peste cateva zile implineste 6 ani si sunt sigur ca o sa ii placa chiar si la aceasta varsta sa ii citesc din Marea carte a experiementelor pentru ca este fascinat de tot ce inseamna stiinta si tehnica. Inca nu i-am aratat-o. Va fi o supriza de ziua lui 🙂
Va provoc si pe voi sa rasfoiti aceasta enciclopedie si va asigur ca va fi un dar foarte apreciat de copiii vostri.
Lectura placuta!
Pentru ce vârste crezi că se potrivește? Zi-mi două limite.
Și de unde ai cumpărat-o?
Ioana, am specificat in articol, e pentru copii peste 10 ani. Al meu e inca mic, are 6 ani dar ii citim noi pentru ca ii plac chestiile astea.
Cartea am primit-o de la Libris cu care am o colaborare. O gasesti pe site la ei. Ai link in articol 🙂
Ador cartile de acest gen!
Noi am facut mereu experimente chiar si cand erau mici.
Poti incerca sa faci diverse experimente si cu cel mic.
Ceva de gen…vulcan 😉
S-ar distra de minune!
ooo…da! Experimente cu vulcan facem saptamanal…. la masa. Oul poshat e pentru el.. un vulcan :))))
Cartea e super! O recomand!
🙂 )))))
Creaza un vulcan ori cumpara un proiect de acest gen (se gasesc multe) si foloseste principiile tale dragi de la gatit 😉
Putin praf de copt si otet, o picatura de acuarele si ….puf! vulcanul erupe!