DEX sau Dicționarul Explicativ al Limbii Române, Editura Univers Enciclopedic, București, 2016.
Nu știu care este cea mai vândută carte din România, deși cred că statistici există, însă știu care este cea mai importantă. Un sfat prețios primit în vremea școlii afirma că orice carte se citește cu un dicționar explicativ alături. Care dicționar? Dicționarul Explicativ al Limbii Române, desigur.
De ce este bine să citești cărțile cu dicționarul alături? De ce această recomandare este valabilă pentru toți, dar mai ales pentru elevi? Voi încerca sa aduc, în articolul de astăzi, câteva argumente care sper să vă convingă că e bine să aveți mereu această carte la îndemână.
Există zeci de mii de cuvinte în limba română. Fiind un „organism viu”, o limbă, iar cea română nu face excepție, se îmbogățește mereu cu cuvinte venite mai ales din sfera tehnicii sau a noilor științe. Astfel, zestrea de cuvinte primește mereu neologisme.
Dar nici cuvintele vechi, aflate de foarte mult timp în limbă, nu pot fi cunoscute în totalitate de către cineva. De aceea dicționarul ne poate lămuri pe loc atunci când nu știm exact ce înseamnă un cuvânt pe care tocmai l-am citit. Iată deci un prim motiv ca să avem alături DEX-ul.
De multe ori un cuvânt are mai multe înțelesuri. Este posibil să nu le cunoaștem pe toate și citind o frază să nu o înțelegem pe deplin tocmai din cauză că nu cunoaștem un anume înțeles al unui singur cuvânt. Ba mai rău chiar, putem înțelege exact pe dos o întreagă frază din cauza unui singur cuvânt. Iată dar și un al doilea motiv pentru care DEX-ul nu trebuie să ne lipsească.
Și dacă nu citim putem avea nevoie de dicționar. Ascultăm ceva la radio sau la televizor. Auzim un cuvânt pe care nu-l înțelegem, dar nu suntem siguri că l-am auzit bine. Nici măcar nu știm cum se scrie corect. Cine ne poate lămuri mai bine decât DEX-ul? Iată dar și un al treilea motiv ca să consultăm mereu Dicționarul Explicativ al Limbii Române.
Credeți că sunt doar atâtea. Nicidecum. Motive putem găsi foarte multe, doar să fim onești și să ne gândim la ele. Dar dincolo de motivele pe care ni le poate oferi cineva, mai există și cele de natură sentimentală, care țin de resorturile noastre ascunse.
Dacă suntem buni români trebuie să o dovedim nu numai plătindu-ne impozitele și fiind conștiincioși la locul de muncă. Trebuie să o facem și având mare grijă cum ne educăm copiii să iubească limba noastră și să cum să o vorbească și scrie corect, fiind și noi un exemplu în același timp.
Din păcate trebuie să recunoaștem că există foarte mulți români plecați la muncă în străinătate care au copii ce locuiesc acolo, unii dintre ei chiar născuți acolo și care nu au de unde să învețe adevărata limbă română. Românii plecați din țară ar trebui să ia cu ei și acest dictionar explicativ roman, pentru că educația copiilor începe cu cunoașterea limbii române.
Și tot din păcate trebuie să recunoaștem că există și foarte mulți români aici în țară care nu știu să vorbească și să scrie corect românește. Vi se pare un fapt oarecare lipsit de importanță? Eu cred că este ceva foarte serios și foarte grav. Iar la cultivarea limbii române nu trebuie să participe numai profesorii de la școală, ci în primul rând familia. De aceea DEX-ul nu trebuie să lipsească din nici o casă.
Credeți că este o carte scumpă? Să fim serioși, nu costă nici cât zece pachete de țigări iar de multe ori este la ofertă. Și odată cumpărată o astfel de carte o poate folosi întreaga familie vreme de mulți ani, decenii chiar. Este o investiție ale cărei beneficii nu pot fi egalate de nimic, pentru că educația este cel mai valoros bun al unui om, al unui popor.
Între timp am aflat și care este cea mai vândută carte din România. Dicționarul Explicativ al Limbii Române este!
EvelinaCdt a zis
Toata lumea ar trebuii sa aiba DEX-ul in casa. Cu cat te obisnuiesti de mic sa mai dai un ochi prin el, cu atat mai bine