13 lucruri pe care doar cei care lucrează în străinătate le pot înțelege
De multe ori cei care trăiesc în țară se uită cu admirație, dar și cu invidie la cei plecați în străinătate la muncă. Chiar dacă salariile sunt mai mari acolo și cheltuielile sunt pe măsură iar banii se adună foarte greu, cu mari sacrificii.
Cei plecați din țară au însă o viață foarte dură, chiar și în situația în care au o muncă bine plătită. Am identificat câteva probleme cu care aceștia se confruntă și care reprezintă un veritabil stres de adaptare.
13 lucruri pe care doar cei care lucrează în străinătate le pot înțelege
- Nu vom vorbi fluent dintr-o dată limba țării în care am ajuns. Chiar dacă ajungem într-o țară a cărei limbă am studiat-o în școală, vom descoperi destul de repede că mai avem multe de învățat până când vom putea să o vorbim fluent. Localnicii își vor da seama imediat că suntem străini.
- Vom pierde mulți dintre prietenii noștri și dintre cunoștințe. Chiar dacă vom ține cumva legătura cu cei din țară, în mod inevitabil vom pierde dintre prieteni, pentru că multe relații „se vor răci”.
- Vom avea multe zile proaste. Chiar dacă suntem printre cei mai „duri”, tot vom avea zile în care ne vom simți deprimați, mai multe decât am avea dacă am fi în țară. Uneori nu vom găsi o explicație la faptul că ne simțim așa, pur și simplu se întâmplă.
- Nu vom stabili foarte ușor relații amicale cu localnicii. Chiar dacă ne vom afla într-o țară cu oameni recunoscuți ca fiind mai calzi și mai deschiși, va trece ceva timp până când ne vom face amici sau chiar prieteni printre localnici. La început, destul de mult timp ne vor privi cu răceală și circumspecție.
- Ne vom simți foarte singuri de multe ori. Chiar dacă vom fi înconjurați de mulți colegi la serviciu, tot ne vom simți singuri și izolați o bună bucată de vreme.
- Lucrurile care acasă par a fi rutină, aici pot reprezenta adevărate provocări. Ceea ce făceam ușor acasă, ca de exemplu ieșitul în oraș sau mersul la cumpărături, în străinătate por reprezenta uneori o adevărată aventură.
- Putem să ne și îmbolnăvim și asta e de o sută de ori mai rău decât acasă. Da, e foarte adevărat, dacă ne îmbolnăvim, chiar dacă avem asigurare medicală, ne va fi cumplit de greu să mergem la medici, ne va fi greu să înțelegem sistemul medical de acolo și de multe ori… doar Dumnezeu cu mila lui ne va păzi…
- Urâm faptul că cei apropiați nouă se îmbolnăvesc acasă. Dacă aflăm că cei de acasă au probleme va fi la fel de cumplit, pentru că nu putem fi alături de ei si nu vom putea să-i ajutăm cu prezența noastră măcar. Iar de cele mai multe ori ne va fi imposibil să ne întoarcem în țară, în cazuri de forță majoră.
- Învățăm să prețuim mult mai mult lucrurile simple. Multe lucruri pe pare acasă le treceam prea ușor, acolo vom învăța să le vedem altfel. Să auzim un cântec în limba noastră, o știre pozitivă de acasă, o mâncare tradițională pe care cineva ne-a făcut surpriza să o gătească și să ne invite la masă, vor avea o cu totul altă importanță.
- Nu ne plac deloc aniversările noastre. Pare ciudat, dar majoritatea celor plecați în străinătate nu își amintesc cu mare plăcere despre zilele lor de naștere, posibil din cauza nostalgiei și amintirilor despre petrecerile de pomină de acasă.
- Nu știm când anume vom putea să ne întoarcem acasă. Chiar dacă ne plănuim totul cu amănuntul, ziua întoarcerii în țară este foarte departe și de cele mai multe ori o necunoscută.
- Este posibil chiar să plănuim să nu ne mai întoarcem niciodată acasă. Uneori ne vom gândi chiar să nu ne mai întoarcem, chiar dacă nu acesta era planul nostru inițial. Însă ceea ce trăim acolo ne poate pune la grea încercare gândurile, planurile, acțiunile.
- Ne vom schimba. Fără nici o îndoială, că vrem sau nu vrem, o ședere îndelungată în străinătate ne va schimba. Nu spun dacă în bine sau în rău, dar ceea ce am fost înainte de plecare nu vom mai fi niciodată.
Tu ce parere ai? In cazul in care locuiesti in straintate, esti de acord cu afirmatiile de mai sus?
Traian
Lasă un răspuns