Trambulina bat-o vina!
Am descoperit de curând o cărticică foarte simpatică. Trambulina, bat-o vina!, text de Nicoleta Sibișan, Ilustrații de Amandine Bănescu, publicată la editura Cutiuța cu Povești, Călărași, 2016.
Este o povestioară pentru copii, dar o povestioară în versuri. În versuri haioase și aparent naive. Însă cu foarte mare priză la copii, pentru că lor li se adresează cartea. Spun astea pentru că băiețelului meu i-a plăcut foarte mult si de când a primit-o cadou mă pune mereu sa i-o citesc.
O girafă sare pe o trambulină. Se distrează pur și simplu. Dar o bufniță invidioasă o provoacă să sară din ce în ce mai tare, din ce în ce mai sus. Povestea devine puțin SF pentru că girafa sare atât de sus încât ajunge pe Lună. Orice om care are cunoștințe tehnice la un nivel acceptabil știe că acest lucru este imposibil. Dar nu asta contează într-o cărticică pentru copii. Și de ce ar conta?
Cartea urmărește să provoace imaginația copiilor și reușește cu succes. Doi șoricei vor să o ajute și să tragă luna cu lasoul. Nu reușesc, dar măcar au încercat să își ajute prietena. Girafa va reveni pe Pământ făcând „surf interstelar”, prin intermediul unui meteorit. Chiar dacă se va lovi puțin la aterizarea un pic forțată, scapă teafără și își propune ca altădată să fie mai cuminte și să se odihnească în hamac.
Ilustrațiile sunt simple, dar foarte reușite, special desenate pentru copiii cărora li se adresează cartea. Iar textul este scris în versuri rimate.
După ce se termină simpatica aventură a girafei Tina Balerina, urmează câteva pagini „foarte serioase”, ca să zicem așa, pagini în care copilul deja provocat de povestioară, este invitat să descopere lucruri „adevărate” despre Univers și despre Sistemul nostru Solar. Așa că îi va fi foarte ușor, aproape natural, în joacă, să învețe câte ceva despre planete, stele, galaxii.
Aceste cunoștințe pe care la început le află cu ajutorul părinților, le va aprofunda mai târziu, mult mai ușor la școală.
Cartea costa doar 15 ron si poate fi cumparata de la editura Cutiuta cu povesti – adica de aici. Daca iti mai aduci aminte, acum ceva timp am recomandat o alta carte publicata la aceeasi editura, ”Căluțul din margaretă”. O găsești de asemenea pe site-ul editurii iar recenzie ei aici.
Voi despre ce cărți simpatice pentru copii ați mai aflat?
Lasă un răspuns