Exploratori de poveste – Anna Claybourne (recenzie)
Anna Claybourne este autoarea lucrării The Story of Explorations, apărută în 2009 la Usborne Publishing Ltd. și publicată și la noi de Editura Corint Junior, București, în traducerea Ioanei Apostolescu. Și este cartea despre care o să-ti vorbesc puțin astăzi.
Chiar dacă există unii care încă mai cred altceva, educația este cea mai importantă investiție pe care o familie, o societate, o țară o poate face. Vorbim atât de educația copiilor, cât și de educația adulților. Iar pentru reușita procesului educațional, stimularea imaginației și creativității, reprezintă nu doar un scop în sine ci și premiza că cel educat chiar va putea mai apoi să gândească și să folosească cele învățate.
Și ce poate fi folosit mai frumos pentru stimularea imaginației decât poveștile? Tuturor ne plac poveștile, dar copiilor le plac în mod deosebit. Și care povești sunt cele mai interesante decât poveștile adevărate?
Exploratori de poveste, pentru care trebuie să mulțumesc Editurii Corint (cu care am început de curând o colaborare) este o minunată colecție de povești adevărate despre o parte dintre exploratorii cunoscuți din istoria umanității.
În orice loc și în orice vreme au existat oameni curioși să afle cât mai multe despre ținuturile vecine sau mai îndepărtate de locurile în care trăiau. Așa că vom afla exploratori care au plecat din propriul lor regat ca să călătorească folosind diverse mijloace specifice vremurilor în care trăiau.
Cum s-a întâmplat mereu în istorie, cele mai multe lucruri le-am aflat despre civilizațiile cele mai avansate, pentru că acestea stăpâneau arta scrisului și puteau să transmită astfel și generațiilor următoare cele ce au trăit, faptele și evenimentele importante petrecute în vremea lor. Aflăm astfel, din carte, despre exploratori din Egiptul Antic și din Vechea Grecie. Aceștia au explorat ținuturile vecine lumii lor. Egiptenii au realizat înconjurul Africii cu două mii de ani înainte europenilor, iar grecii au explorat Marea Mediterană și coastele Europei de dincolo de Gibraltar.
Din punct de vedere cronologic au urmat un popor care au fost exploratori prin excelență și anume vikingii. Spiritul de aventură al acestora i-a purtat nu numai în jurul Scandinaviei, ci și în nordul Atlanticului (Islanda, America de Nord), de-a lungul coastelor Europei de Vest (Insulele Britanice, Franța), dar și de-a lungul marilor fluvii ale Rusiei, până în Bizanț.
Venețianul Marco Polo a călătorit mult în Asia, până în China și a lăsat ca moștenire descrierea obiectivă a celor văzute. Arabul Ibn Battuta a călătorit în toată lumea musulmană în perioada de glorie a Imperiului Arab. Și chinezii în secolul al XV-lea au explorat prin Zheng He coastele Oceanului Indian, dar și insulele din Asia de Sud-Est. Scopul exploratorilor chinezi era să își arate puterea și să deschidă noi căi pentru comerț.
Tot pentru comerț au plecat și portughezii în jurul Africii. Miza o reprezentau mirodeniile venite până atunci dinspre India pe calea uscatului. Deși au existat mulți exploratori în acel secol dintre 1400 și 1500, cel mai cunoscut rămâne Vasco da Gama. Au urmat apoi spaniolii, prin Cristofor Columb, care era de fapt italian și cruzii conchistadori, care au explorat și cucerit teritorii imense din noul continent descoperit, America. Portughezul Fernando Magellan, este primul care a plecat într-o călătorie în jurul lumii și doar o mică parte din echipaj s-a întors. Magellan însă și-a pierdut viața într-o luptă din Filipine.
În funcție de puterea regatului ce planifica expedițiile era și naționalitatea exploratorilor. Astfel a urmat firesc britanicul James Cook, unul dintre cei mai mari exploratori din istorie, pentru că la vremea respectivă Marea Britanie ajunsese „regina mărilor”. Apoi în carte mai apar și alți exploratori ca Humboldt, Lewis și Clark, Livingstone, Mary Kingsley, Charles Sturt, Ernest Shackleton, Robert Falcon Scott, Roald Amundsen, Fridtjof Nansen, Robert Peary…
Toate povestirile sunt frumos ilustrate iar textul despre fiecare în parte nu se întinde decât pe câteva pagini, făcând din această carte una foarte accesibilă copiilor. Chiar și atunci când ei nu știu să citească, poveștile le pot fi citite de către părinți, ca mai apoi să le citească singuri. O carte foarte utilă și frumoasă, după parerea mea, pe care ti-o recomand dacă ai copii.
Lasă un răspuns