Regina roșie, Philippa Gregory, Editura Polirom, Iași, 2014
Această carte este o ficțiune. Înseamnă că tot ceea ce este scris în romanul ”Regina rosie” a fost plăsmuit de imaginația autoarei. La urma urmei orice roman este scris prin prisma a ceea ce autorul/autoarea își imaginează.
Dar romanul este totodată o ficțiune istorică. Asta înseamnă că tot ceea ce este scris se bazează pe fapte reale, cunoscute mai mult sau mai puțin din izvoarele istorice, mai ales din documentele rămase din vremea respectivă.
Iar autoarea Philippa Gregory a făcut o muncă de documentare titanică pentru a ne prezenta viața unei femei extraordinare, Lady Margaret Beaufort (1443-1509).
În Anglia celei de a doua jumătăți a secolului al XV-lea și începutul celui de-al XVI-lea (cam în vremea când la noi domnea Ștefan cel Mare) au avut loc evenimente cruciale pentru evoluția ulterioară a regatului.
A fost perioada în care s-a desfășurat războiul celor două roze (1455-1485), o confruntare sângeroasă continuă între două case nobiliare pentru câștigarea tronului Angliei. Casa de York avea ca simbol un trandafir alb în vreme ce casa de Lancaster avea emblemă un trandafir roșu, astfel că de aici a venit denumirea războiului care a avut 19 bătălii în perioada amintită. Alte confruntări au avut loc și înainte, dar și după datele respective.
Margaret Beaufort făcea parte din casa de Lancaster și este personajul principal al romanului. Practic romanul este scris la persoana I, ca și cum totul s-ar petrece prin ochii ei. Și vă asigur că a avut ce „povesti”. Logodită de părinți imediat după naștere (căsătorită chiar fictiv la vârsta de 3 ani, deși ea nu a recunoscut niciodată căsătoria) cu un băiat pe care nu-l cunoștea, ajunge să fie din nou căsătorită la 12 ani (tot din interese ale familiilor nobiliare).
Primul soț (în fapt) îi aduce și primul și singurul copil, pe când ea avea doar 13 ani. O naștere foarte dificilă, care a pus în pericol și viața mamei și a copilului, s-a încheiat totuși cu bine. Tatăl băiatului nou născut nu va ajunge să-l vadă niciodată pentru că a fost rănit și capturat în luptă, după care a decedat ca prizonier. Iar copila-soție, văduvă la 13 ani se va zbate din toate puterile ca să își vadă băiatul pe… tronul Angliei!
Acesta este romanul fabulos al Phillipei Gregory, care urmărește viața uneia dintre cele mai puternice femei din istoria Marii Britanii. Pe lângă un roman istoric, autoarea a creat și un teribil roman psihologic, care este incitant, dar sinceră vă spun și greu de citit. Micuța, pioasa și neajutorata fetiță-mamă se transformă într-o femeie care țese la tot pasul intrigi, care își urmărește scopurile fără nici un fel de remușcări, care manipulează și conduce din umbră viețile oamenilor, pe care la nevoie îi folosește fără scrupule și chiar îi sacrifică după cum are nevoie.
Și când spun asta am în vedere chiar crimele pe care ea le-a uneltit și le-a comis prin interpușii pe care i-a manipulat. Practic ea se transformă dintr-o eroină pe care o admiri și o compătimești într-o tirană, o „antieroină”. Un critic literar spunea că acest roman este un adevărat curs, o capodoperă în ceea ce privește arta manipulării. După ce îl veți citi îi veți da dreptate. Este scris atât de magistral încât cititorul „participă” la acțiune și chiar are puternice trăiri emoționale.
Din izvoarele istorice s-a putut afla că Margaret Beaufort a fost femeia care a reușit să modifice rigidul cod juridic britanic, pentru a-și câștiga independența (față de soț) în administrarea propriilor bunuri (proprietăți, pământuri). S-a folosit de soți (trei în fapt, până la urmă) pentru a urca pe scara socială și pentru a-și face unicul fiu rege al Angliei. Este vorba de Henry al VII-lea (1457-1509), care în calitate de rege (casa de Lancaster) a pus capăt veșnicelor lupte interne, prin căsătoria din interes (cum altfel?) cu o femeie din clanul rival (casa de York).
Prin Henry al VII-lea s-au pus bazele dinastiei Tudor, o dinastie în timpul căreia Anglia pășește din Evul Mediu spre era preindustrială și spre Imperiul Britanic. Din punct de vedere al relațiilor feudale și a legilor a fost o perioadă de reforme și avânt economic, totul început prin voința teribilă, bolnavă chiar, a unei fetițe ce a ajuns prea devreme și fără voia ei mamă de băiat.
Ca și lectură, romanul Regina roșie este una care vă va marca, vă va influența și vă va aminti că în trecut viața era mult mai grea, mai dură și mai violentă.
Mulțumesc Târgul cărții pentru exemplarul oferit pentru recenzie.
anasylvi a zis
Foarte bune aceste carti ale Phillipei Gregory!