Marea si civilizația – de Lincoln Paine, Editura Polirom, Iași, 2015
În colecția Historia a Editurii Polirom a apărut o lucrare de excepție, semnată de un autor de excepție. „Vreau să schimb modul în care priviți lumea. Mai exact vreau să schimb modul cum priviți harta lumii…” – excepțional, este începutul cărții monumentale pe care am norocul sa o posed acum, Marea si civilizatia. Lincoln Paine nu numai că a scris o lucrare de mare anvergură, dar a făcut-o într-un mod revoluționar.
De ce spune autorul că ar trebui să privim altfel lumea? Păi peste 70% din toată planeta noastră este acoperită de mări și oceane. Dacă mai adăugăm și lacurile de pe suprafața continentelor plus suprafețele râurilor, o să ne dăm seama că toată civilizația noastră a fost dependentă de apă și de transporturile pe apă. Practic planeta, casa noastră, este acoperită mai mult de apă. Și e bine că a fost și că este așa, pentru că o planetă fără apă nu poate întreține viața inteligentă.
O planetă cu o suprafață a uscatului care depășește o anumită limită devine aridă. Evaporația din mări și oceane nu mai poate fi suficientă ca să întrețină circuitul complex al apei în natură: nu mai plouă suficient, nu mai există râuri și fluvii cu curgere permanentă, viața stagnează în condiții dure. Și așa pe Pământ sunt suficiente deșerturi…
Lucrarea lui Lincoln Paine este un tratat științific, foarte bine documentat, cu note și trimiteri la sute de surse bibliografice. Dar este totodată și o lucrare ce poate fi citită de oricine este pasionat de istorie, de cultură și civilizație. În 2013 a apărut în limba engleză, iar în 2015 a apărut deja și la noi tradusă în limba română.
După ce am început să citesc cartea și am fost intrigat dar și încântat de modul ei de abordare, am căutat și alte păreri. Toate recenziile găsite sunt elogioase (de exemplu doar The Wall Street Journal – 3 ianuarie 2014 sau The Telegraph – 2 februarie 2014). Dar să vedem ce este atât de extraordinar în cartea lui Lincoln Paine în ceea ce privește abordarea problemei?
Autorul dă dovadă de un realism și de o obiectivitate deosebită. Până acum astfel de studii începeau cu europenii, punând accentul pe cei ceva mai mult de 500 de ani de supremație occidentală în domeniu. Ori nu este deloc așa. Cu mulți ani în urmă fusesem încântat citind despre măiestria polinezienilor în ale navigației. Pe vremea când europenii nu se desprindeau de țărmuri și navigau după regula „din aproape – în aproape – în contact cu țărmul”, polinezienii orientându-se după stele găseau fără greș insulițe pierdute în imensitatea Pacificului, insulițe care ocupă doar un punct pe hartă.
Asta ca să vorbim numai despre polinezieni. Dar să privim și la arabi sau chinezi, care făceau un intens comerț maritim cu mult înainte de 1500, când spaniolii și portughezii au început „să scoată și ei nasul” pe mările lumii. Faptul că aceștia amintiți, iar mai apoi olandezii și englezii au devenit stăpânii mărilor, s-a datorat progresului tehnologic și științific. Dar măiestria vechilor navigatori din antichitate și apoi din Evul Mediu s-a datorat în mare parte și factorului uman, meseriei învățată și cu sufletul și cu inima.
Să nu-i omitem din enumerare nici pe fenicieni, pe egipteni, pe perși, pe grecii antici, iar mai apoi pe turcii din Imperiul Otoman. Iar despre vikingi ce să mai spunem? Cât curaj și îndemânare au avut să se avânte în Oceanul Atlantic de Nord!
Lincoln Paine are meritul că, fără a diminua meritele europenilor occidentali, îi (re)pune la loc de cinste și pe ceilalți reprezentanți de seamă ai navigatorilor provenind din alte culturi ale lumii. Pentru că trebuie să admitem că toate țările și toate culturile lumii au adus contribuții însemnate la civilizația mondială, inclusiv în domeniul navigației.
Ajungând în vremurile moderne, datele provenite din surse oficiale, de încredere, ne pot ajuta să înțelegem care este amploarea comerțului maritim actual și să ne dăm seama, că practic noi pământenii suntem o „civilizație a mării”.
Pentru iubitorii genului istoric, dar și pentru cei care doresc să aibă o cultură generală solidă, bazată pe realitățile lumii în care trăim, cartea Marea și civilizația este una dintre cele mai valoroase din câte au fost editate vreodată și la noi în țară. O recomand cu căldură și responsabilitate.
Multumesc targulcartii.ro pentru exemplarul oferit spre recenzie!
[…] fi citita de oricine este pasionat de istorie, de cultura si civilizatie. Recenzia ei o poti citi AICI. Cartea o poti gasi la un pret bun […]