Prin deșert spre libertate. Fuga mea din Coreea de Nord – Eunsun Kim, Sebastien Falletti Editura Corint, București 2017
Într-o singură zi, vreme de câteva ore, am citit cu sufletul la gură această carte. Mai citisem și Evadare din lagărul 14 (vezi aici recenzia), așa că eram la curent cu nenorocirile din această țară condusă de prima dinastie comunistă ereditară din lume.
Dacă în cartea sus-amintită tânărul în cauză este născut și crescut într-un lagăr de muncă, în Prin deșert spre libertate eroina principală, adică autoarea, este un copil născut într-o familie normală din Coreea de Nord. Aparent copiilor familiei, două fete, nu le-a lipsit nimic. Foametea care a lovit crunt țara la mijlocul anilor 90 l-a omorât pe tatăl lor, pe bunici, ca și pe multe sute de mii de coreeni de altfel.
Ironia sorții era că ei chiar au crezut în liderii țării și în idealurile partidului. Au depins doar de rațiile de mâncare distribuite oficial de autorități și nu și-au dezvoltat un sistem alternativ bazat pe comerțul de contrabandă, care le-ar fi putut asigura mai multe provizii, în acea provincie a lor de lângă granița cu China.
Cartea este o adevărată epopee a fugii lor din țară, o mamă foarte energică și hotărâtă să supraviețuiască împreună cu două fete, din care una, mezina, este și autoarea cărții. Aparent ele erau sortite pieirii, dar tenacitatea și pe undeva norocul au făcut ca să reușească. Dar nu le-a fost deloc ușor.
După ce ajung în China, sunt trimise înapoi în Coreea de Nord, de unde reușesc apoi să evadeze și pentru a doua oară. Dar ca să ajungă în Coreea de Sud, la țara care le promitea să le primească și să le integreze, trec mai întâi prin Mongolia deșertică și aridă.
Pare simplu aici, să povestesc în câteva cuvinte despre povestea din carte. În realitate însă toată fuga a durat… 11 ani! După 11 ani de chinuri și suferințe au reușit să ajungă în țara vecină și bogată din sud. Mulți alții au eșuat, alții au reușit să fugă spre libertate, dar Eunsun Kim a reușit mult mai bine ca toți. Pentru că ea odată ajunsă în Coreea de Sud a continuat școala și apoi a urmat Universitatea.
A făcut eforturi supraomenești ca să învețe și noaptea să recupereze enormul handicap și să facă față sistemului foarte avansat și competitiv de învățământ sud-coreean, unul dintre cele mai bune din lume. Ba mai mult, a câștigat și o bursă de studii în SUA. Apoi a scris cartea care a fost publicată acum în multe limbi ale lumii. A promis să facă tot ce ține de ea, o biată fetiță ajunsă acum femeie puternică, ca să aducă la cunoștința lumii întregi grozăviile care se petrec în cea mai mare închisoare din lume, care este o țară întreagă numită Coreea de Nord.
Chiar acum citesc o altă carte, Shantaram a cărei acțiune se petrece în India. Ce diferență uriașă! Deși cumplit de săraci, indienii sunt mult mai fericiți pentru că au speranță și mai ales libertate! O să vă povestesc într-o altă recenzie și despre această carte deosebită.
Prin deșert spre libertate este absolut șocantă și o recomand tuturor celor care vor să aprecieze viața pe care o au acum, chiar dacă nu este așa cum și-au dorit. O recomand și nostalgicilor comunismului, poate vor totuși să emigreze și să ceară azil politic în Coreea de Nord, dacă nu le place libertatea și vor ca alții să le conducă viețile.
Multumesc editurii Corint pentru exemplarul oferit pentru recenzie! Cartea o puteti cumpara direct de pe site-ul editurii (aici) sau din marile librarii online – AICI sau AICI, unde o gasiti de multe ori la pret redus.
anasylvi a zis
Interesanta propunere!
Ely a zis
O carte frumoasa, scrisă concis și cu multe informații interesante.
Antoaneta a zis
Citeam recenzia si aveam senzatia ca Traian a scris-o pentru ca deja ii recunosc stilul direct si argumentativ. Felicitari, Traian, pentru punctarea informatiilor necesare si a ideilor principale din carte.