5 materiale din care se fabrică o chiuvetă
De ceva vreme visez să îmi amenajez baia. Nu ca cea pe care o am acum nu ar fi buna, doamne ferește! Am o baie complet funcțională; apa caldă vine când vreau eu de la propria mea centrală pe gaz natural; înăuntru e cald și bine și pot să fac duș la orice oră din zi sau din noapte (cu condiția să nu fie oprită apa orașului, cum se mai întâmplă).
Și atunci de ce vreau să îmi modific baia? Aș putea spune că atât din motive estetice cât și funcționale. Baia este foarte veche, de o vârstă cu casa. Este făcută bine, dar așa cum se făcea pe atunci. Este gândită așa cum se gândea pe atunci. Uneori am impresia că spațiul nu este folosit atât de bine, pentru că am văzut băi mult mai mici și mai bine organizate. Nu sunt snoabă, dar baia mea nu arată modern.
În scopul modificării băii mele urmăresc mereu tot ceea ce ține de amenajările interioare legate de băi, atât pe site-urile românești cât și pe cele străine.
Chiuveta este una din piesele de bază într-o baie și „dă tonul” întregii încăperi. După toate documentările mele am constatat că materialele din care se fac chiuvetele sunt în general destul de puține și destul de vechi.
Din ce materiale se fabrică o chiuvetă de baie?
1. Roca (piatra) naturală a reprezentat o soluție trainică și elegantă încă din antichitate. Se pot folosi roci mai ieftine (variante de gresii, talc), dar și mai scumpe (granit, marmură). Oricând o chiuvetă din piatră naturală este admirată și apreciată, fiind considerată un element pentru o baie de lux. Se înțelege că o chiuvetă din piatră naturală este mai scumpă, deoarece necesită un volum mare de muncă pentru a fi realizată, chiar dacă piatra se găsește în natură.
2. Betonul (adică piatra artificială) a început să fie folosit din ce în ce mai mult la fabricarea chiuvetelor. Frumos colorat și șlefuit, betonul poate să aibă într-o chiuvetă un aspect deosebit, fiind o alternativă mai ieftină la piatra naturală. Poate fi turnat în formele dorite, este foarte rezistent și durabil.
3. Ceramica, de diferite feluri, a fost folosită din vechime și încă este cel mai comun material pentru fabricarea obiectelor sanitare. Vase de WC, bideuri, chiuvete, toate pot fi făcute din materiale ceramice, divers colorate. De la albul obișnuit și până la compoziții coloristice fanteziste, putem vedea un întreg curcubeu în magazinele de profil. Deși nu este foarte rezistentă, fiind ieftină ceramica va continua să fie cea mai utilizată în acest domeniu.
4. Metalele reprezintă o întreagă casă de materiale potrivite pentru fabricarea chiuvetelor. Aliaje din fier dar și oțelul inoxidabil, cuprul, arama sau chiar argintul, pot fi folosite pentru a fabrica adevărate opere de artă într-o banală… baie. Au fost folosite din vechime și încă vor mai fi folosite mult și bine.
5. Materialele plastice și compozite sunt apărute în epoca noastră și sunt folosite mai peste tot, inclusiv în baie. Plasticul obișnuit nu este prea rezistent la căldură (apă fierbinte), dar combinat cu ce trebuie devine perfect pentru utilizarea în locuri la care nu ne-am fi gândit. În plus poate fi turnat și colorat cum vrea proiectantul.
Chiar dacă mai sunt și alte materiale, mă opresc aici și încă nu m-am hotărât la care din ele să mă opresc pentru a alege chiuveta de la viitoarea mea baie…
Lasă un răspuns