Cu mașina spre Grecia prin Bulgaria – #1 o noapte la Ruse
Din ce în ce mai mulți români vizitează Grecia în timpul concediilor din vară și nu numai. Este o țară foarte frumoasă cu peisaje deosebite, este înconjurată de mări calde și de plaje, este plină de istorie, este practic „leagănul civilizației”. În plus Grecia este o țară destul de ieftină pentru turiști și nu prea departe de România.
Dacă pentru „sudiști”, bucureștenii incluși, drumul până în Grecia se poate face ușor într-o zi, românii din celelalte regiuni ale țării sunt dezavantajați din acest punct de vedere. Ei pot alege, în funcție de zona din care pleacă, să parcurgă tot drumul într-o singură etapă, foarte lungă și foarte obositoare, sau pot alege să doarmă o noapte pe traseu, mai exact în Bulgaria.
Articolul de azi, care este primul dintr-o serie se adreseaza persoanelor din cea de-a doua categorie. Aici ne includem și noi pentru că locuim într-un mic orășel din județul Bacău iar pentru a ajunge în Grecia cu mașina avem ceva drum de făcut. Sunt minim 5 ore până la București și încă vreo 2 până să trecem în Bulgaria. Cam așa am socotit eu.
Făcând în două etape drumul spre Grecia, se elimină foarte mult din oboseala șoferului, dar se poate cunoaște și țara vecină, care este de asemenea frumoasă, primitoare cu turiștii și ieftină, multe prețuri fiind sub cele din România. Așa că voi vorbi despre ce posibilități există pentru a petrece o noapte în Bulgaria.
Unii ar putea să-și propună, dacă vin din nordul României, să înnopteze chiar în București, dar dacă treci granița și ești deja în Bulgaria, ai economisit deja două ore din drumul pe care urmează să-l parcurgi a doua zi.
Am luat însă în calcul opțiunea înoptării în Bulgaria iar o prima variantă ar fi o oprire la Ruse, aflat la doar 100 km depărtare de capitalan noastră.
Ruse este primul oraș dacă treci „Podul Prieteniei” de peste Dunăre, adică podul Giurgiu – Ruse. Aceste două orașe sunt situate „față-în-față” pe cele două maluri ale Dunării, adică Giurgiu pe malul stâng, în România și Ruse pe malul drept, în Bulgaria.
O noapte la Ruse – puțin despre oraș
Ruse este mult mai mare decât Giurgiu, cu ai săi în jur de 150000 de locuitori fiind al cincilea oraș al Bulgariei, după Sofia, Plovdiv, Varna și Burgas, ultimele două fiind în același timp și importante porturi la Marea Neagră. Așezarea este foarte veche, fiind menționată din vremea romanilor, iar apoi în tot decursul istoriei frământate a Bulgariei. Dintotdeauna Ruse a fost un important port la Dunăre și prin urmare important centru comercial.
Acum Ruse s-a modernizat și și-a păstrat rolul de oraș comercial, dar și cultural. Aici se află o universitate de stat, o operă, teatru desigur și multe muzee. Dintre personalitățile cele mai notabile ale orașului aș aminti doar pe Elias Canetti (scriitor de limbă germană, Premiul Nobel pentru literatură în 1981 – născut și școlit în Ruse, emigrat apoi în Anglia și Germania) și pe Veselin Topalov, vice-campion mondial de șah.
Bulgarii au știut, și asta se vede și la Ruse, să păstreze părțile vechi ale orașelor, chiar dacă au construit și cartiere noi. Arhitectura orașului este o îmbinare de neo-baroc și neo-rococo, iar dintre construcțiile moderne iese clar în evidență modernul turn de televiziune.
Dacă ai și câteva ore la dispoziție poți să le petreci trâgând o fugă în port sau vizitând ruinele Cetății Romane Sexaghinta Prista care, deși nu sunt atât de impresionante îți oferă o priveliște deosebită asupra Dunării.
Nici împrejurimile nu sunt de neglijat. Dacă nu ai fi doar în trecere ai putea vizita, de exemplu, parcul Natural Rusenski Lom care este de fapt un canion cu pereți stâncoși și numeroase specii de plante și animale și unde poți vedea și peste 400 de biserici săpate în stâncă. Cele de la Ivanovo sunt în patrimoniul UNESCO!
O noapte la Ruse – puțin despre cazare și mâncare
Pentru turistul român sunt multe posibilități de cazare, în hoteluri mai mari sau mai mici, la prețuri ca în România. În unele se acceptă chiar plata în lei, iar foarte mulți lucrători din domeniul alimentației publice vorbesc chiar românește.
Sunt o mulțime de hoteluri sau vile în care vă puteți caza la Ruse și pentru a găsi cea mai bună ofertă de cazare, cea potrivită bugetului vostru puteți să folosiți caseta de căutare de mai jos.
Booking.com
Nici nu e de mirare pentru că în week-end mulți bucureșteni merg la Ruse ca să petreacă o zi relaxantă, iar cei de prin restaurante s-au adaptat ca să își poată servi clienții. Inclusiv în vamă te poți înțelege în românește, ca să cumperi vinieta (taxa de drum), sau să obții informații utile. Efectiv simți că bulgarii sunt frații noștri.
Evident că poți alege la întâmplare restaurantul în care să iei masa, adică la fața locului, pornind de la sugestiile localnicilor sau bazându-te pe propria ta intuiție. Sau, poți vedea și hotărâ din timp unde să mânânci poți cauta informații despre restaurantele locale listate pe Tripadvisor – click aici.
Dacă vreți să dormiți o noapte la Ruse, păstrați și două-trei ore pentru o plimbare în seara respectivă, pentru că vă veți umple de energie pentru drumul spre Grecia care urmează a doua zi.
Și nu uitați să mâncați într-unul din numeroasele restaurante, care au mâncăruri specifice, dar care nu se deosebesc prea mult de ale noastre, decât poate în ceea ce privește gătirea legumelor, că doar asta e specific bulgarilor.
Dacă a doua zi nu mai leneviți și plecați în zori, aveți toate șansele să faceți plajă în Grecia după-amiază!
Săptămâna viitoare o să vă spun care ar fi a doua opțiune de înnoptare în Bulgaria. Așa că nu uita să te abonezi și tu la newsletter ca să fii la curent cu ce public pe site.
illusion a zis
Foarte interesant 🙂 cred că e tare interesant să mergi atât cu mașina 🙂
Claudia Vasilache a zis
Da, e interesant pentru ca vezi foarte multe dar si foarte obositor …
illusion a zis
Eu am zis să menționez doar partea bună :)))
Dorina Danila a zis
Din păcate, din Arad e prea lung drumul și prea obositor. Am fost de trei ori, dar nu-mi propun să mai repet experiența.
Claudia Vasilache a zis
E lung si de la noi dar facem o oprire si vedem cum ne descurcam. Sotul meu tine mortis sa mearga cu masina 🙂
M.C.Simon a zis
Iti vine sa crezzi ca inca nu am vizitat Bulgaria? In Grecia am fost dar sunt fan avion. Poate o sa ajungem si noi anul viitor pe traseul recomandat de tine. Anul acesta deja e hotarata vacanta… tot cu avionul. Multumesc pentru informatii!
Claudia Vasilache a zis
Cu placere! Sa stii ca nici eu nu am fost in Bulgaria si nici in Grecia. Asa ca nu esti singura 🙂
Adriana Ivan a zis
Interesant articolul. Îl aștept și pe cel de săptămâna viitoare.
Claudia Vasilache a zis
Ma bucur ca iti place, Adriana. Vine si urmatorul si altele 🙂 Dupa concediu..
Cristina Dragomir a zis
Cum eu am teama mare de avion, m-am gandit la varianta asta cu mers cu masina prin tarile astea ale Europei Sudice, dar parca si asa mi-e teama sa nu raman fara masina prin Bugaria, ca altii.
Claudia Vasilache a zis
Sa stii ca am inteles ca acum nu mai e ca pe vremuri si ca Bulgaria e mult mai sigura. Dar iti zic in iulie dupa ce ma intorc daca am ramas sau nu fara masina :)))
Georgiana a zis
Ce frumos e Ruse! Am locuit timp e o luna acolo. A fost una dintre cele mai frumoase experiente de care am avut parte pana acum. Daca tot ai aud vorba de mancare., ati incercat supa rece de castravete?
Claudia Vasilache a zis
Serios? Ce fain! Eu inca nu am ajuns prin partile alea dar spre sa o pot face anul asta. Am auzit de supa dar inca nu am incercat-o.
lifestylebycata a zis
Nu am ajuns nici in Bulgaria nici in Grecia, pana acum. Ne tenteaza sa mergem in Grecia, tot cu masina.
Claudia Vasilache a zis
Pai hai sa mergem impreuna anul asta. Ar fi distractiv 🙂
Bratu Gabriela a zis
Abia anul trecut am fost în Bulgaria și am ales cea mai aiurea statiune- nisipurile de aur. Extrem de plictisitor și scump, mai bine mergeam intr+un orășel cum e ruse
Claudia Vasilache a zis
Da, cred ca e mai bine 🙂