Ce este titanul și la ce se folosește?
Tu știi ce este titanul? Și la ce se folosește? Evident, nu m-a refer deloc la acei uriași, personaje din mitologiile greacă și latină, numiți titani.
Nu mă refer nici la termenul laudativ de titan, care desemnează o mare personalitate dintr-un domeniu oarecare, ca de exemplu când spui că un scriitor este un titan al literaturii, sau un actor un titan al cinematografiei
Întrebarea se referă la elementul chimic numit titan și care se găsește în sistemul periodic al elementelor la numărul 22. Titanul este un metal și are simbolul Ti. Este un metal ușor și foarte rezistent la coroziune, având de asemenea și o mare rezistență mecanică.
Nu voi sta să analizez în acest articol proprietățile chimice ale titanului, deoarece acesta este un articol destinat tuturor categoriilor de cititori. Mă voi opri doar la cele mai importante și interesante aplicații practice ale acestui metal.
Deoarece are calități deosebite și un preț acceptabil, titanul s-a impus ca soluție în rezolvarea multor probleme tehnice. Să vedem dar pe scurt la ce este folosit.
Ce este titanul și la ce se folosește?
- În tehnica aerospațială și în marină titanul este un material deosebit, deoarece are excelentă rezistență la coroziune.
- În industrie, mai cu seamă în industria chimică și petrochimică titanul este folosit pentru acoperiri anticorozive pentru recipiente și țevi de transport, precum și pentru elementele reactoarelor care vin în contact cu diverse substanțe agresive. De asemenea titanul este folosit ca și catalizator în unele reacții chimice.
- În arhitectură, tabla de titan este folosită pentru diverse elemente decorative, pentru fațade și acoperișuri.
- În construcție de mașini și utilaje pentru industrie titanul este utilizat pentru realizarea diferitelor componente supuse uzurii intense.
- Energetica nucleară are mare nevoie de componente realizate din titan, acestea fiind de neînlocuit la realizarea echipamentelor supuse unor mari solicitări mecanice, termice și corozive.
- Biciclete performante sunt construite pe schelet de titan, acesta fiind nu doar rezistent, dar și ușor.
- Mai nou, în industria automobilelor, titanul se folosește pentru realizarea unor componente ale automobilului.
Vezi AICI și ce este zirconiul și la ce se folosește
- În afară de aplicațiile „grele”, în diverse industrii, titanul mai este utilizat și pentru fabricare de bijuterii, fie direct din titan, fie în combinație cu aurul, cu care este perfect compatibil. Aliajele aurului cu titanul au început să fie folosite din ce în ce mai mult, știut fiind faptul că aurul este un metal moale, cu rezistență mecanică mică, dar în combinație cu „puternicul” titan se pot obține materiale deosebit de rezistente.
- Aproape ca bijuteriile sunt și telefoanele făcute din carcasă din titan. De exemplu o firmă produce modelul obișnuit, mai ieftin de telefon, din carcasă de plastic, iar același model în variante de lux este făcut cu carcasă ultra-rezistentă din titan.
- În tehnica medicală titanul este de asemenea utilizat în foarte multe situații, deoarece este un metal foarte bine tolerat de organism, adică este biocompatibil.
- Am descris până acum pe scurt multe aplicații ale metalului titan, dar de fapt 95% din titan este folosit acum sub formă de dioxid de titan, pulbere albă utilizată ca și pigment. Vopselele albe cele mai bune au la bază dioxidul de titan.
- Dioxidul de titan mai este folosit și în industria alimentară ca și aditiv (E171), sau pigment de colorare (înălbitor). Poate că și pasta ta de dinți conține dioxid de titan, dar fii pe pace că este un „E” bun. Oricum se folosește în cantități foarte mici.
Mai există foarte multe aplicații ale titanului, dar mă opresc aici cu enumerarea, pentru că așa cum am mai spus, acesta este (doar) un articol de popularizare și nu un tratat științific.
sursă foto – wikipedia
in afara de domeniul medical si industri bijuteriilor, nu stiam alte utilizare ale titaniului. Si ma mai laudam ca mi-a placut chimia. Daca m-ar auzi profa mea acum, m-ar bate!
Ei, nici chiar asa :)))