Scutul focului – Trilogia Ahkisului (volumul I) (recenzie)
Autor Conan Reed, Editura Libris Editorial, Brașov 2018
Recent am primit spre lectură și recenzare, chiar de la autor, o nouă carte din genul fantasy (adică fantezie mai pe românește), o carte adresată copiilor și tinerilor, dar care poate fi la fel de bine citită și de adulți. Cum genul acesta de povești este destul de bine reprezentat pe piața de carte, dar și destul de mult ecranizat în lumea cinematografiei, mi-am pus firesc întrebarea oare cu ce o să mai vină interesant în această lume Conan Reed?
Ei bine, de această dată trebuie să recunosc faptul că autorul m-a surprins plăcut și m-a fascinat cu totul. El scrie un gen fantasy așa cum am mai spus, dar un clean fantasy (adică fantezii „curate”), înțelegând prin aceasta că poveștile lui sunt dintre cele frumoase, care pot face pe un copil să tragă învățăminte din ele și să adoarmă liniștit, fără teama (părinților) că va fi bântuit de coșmaruri.
Cam așa erau basmele copilăriei noastre, basmele românești cu feți-frumoși, zâne, dar și zmei. Și chiar dacă se mai întâmpla să fie câte o luptă între personaje, basmele nu erau nicidecum de groază.
Ei bine, cu încântare am aflat și eu că autorul chiar s-a inspirat din basmele românești, cunoscute de la bunicul lui, pentru că el este un german-român sau un german cu rădăcini adânci prin părțile noastre, pentru că aici a petrecut anii copilăriei.
Și în vreme ce mulți români par a-și fi uitat originile, trecutul și strămoșii, Conan Reed (pseudonim de autor) vine să (re)aducă lumii întregi frumusețea basmelor noastre. Desigur că el s-a inspirat și din lumea basmelor din zona nordică (germanică) a Europei, dar prin împletirea acestor două lumi de basme, a rezultat o nouă lume fascinantă.
Despre ce este vorba în Scutul Focului
Băiețelul meu are acum opt ani și tot opt ani are și băiețelul cu care începe povestea, Alex pe numele lui. Chiar la începutul vacanței de vară, pe care și-o dorea cu multă joacă și în care credea că se va plictisi, el descoperă o brățară fermecată, o brățară cu puteri deosebite, care-l putea „teleporta” în alte lumi, care-l putea face să devină invizibil și care îi mai dădea o mulțime de alte puteri nebănuite.
Ei, dar cum se mai poate descoperi în ziua de azi ceva atât de fabulos și mai ales unde? Aici chiar că imaginația autorului a fost „de poveste”: la rădăcina unui uriaș stejar, bătrân poate de sute de ani, care tocmai a fost îndepărtat din grădină, nu tăiat ci smuls de un tractor puternic. Da, la o asemenea ascunzătoare nu mă putusem nici eu gândi! Și cu asemenea perspective, vacanța lui Alex promitea să fie cea mai „tare” vacanță din viața lui.
Și chiar a fost! Nici nu vă puteți imagina pe unde a mai umblat băiatul și cu câți s-a mai întâlnit: cu împărați, prinți și prințese, cu toții „colorați”, că doar în basmele noastre există și Roș Împărat și Verde Împărat și alții ca ei.
S-a mai întâlnit cu dragoni, cu vrăjitori și magicieni (cum altfel?), el însușii fiind considerat unul de-al lor, cu tâlhari, pitici și uriași, a străbătut ținuturi nemaivăzute și chiar deșertul, iar cu ajutorul brățării sale fermecate, s-a întors și acasă la o farfurie cu spaghete aburinde pregătite de mama.
Nu o să stau să vă povestesc pe îndelete ceea ce s-a mai întâmplat în carte, pentru că nu acesta este rostul articolului de astăzi. Rolul lui este să vă fac curioși și apoi să cumpărați și voi cartea pentru a o dărui copiilor voștri.
De ce să citești Scutul Focului
În felul acesta ajutăm autorul în demersul său lăudabil de la care a pornit când a gândit această serie adresată copiilor scrisă pornind de la conceptul de clean fantasy, militând astfel pentru scoaterea violenței din viața copiilor. Iar eu, ca și profesor nu pot decât să fiu de acord cu el și să-l susțin, la rândul meu.
Sunt prea multe cărți violente, desene animate violente, filme violente, iar copiii care trăiesc într-o astfel de lume nu vor deveni mai buni. Însăși școala este violentă, cu un mediu agresiv. Strada, cartierul și orașul sunt și ele pline de violență.
Ca să schimbăm această lume trebuie să facem cu toții un efort pentru reconstrucția ei. Iar copiii trebuie să citească multe despre frumusețea acestei lumi dar și despre o lume a basmelor frumoasă de asemenea.
Scutul Focului, cartea despre care v-am povestit azi, este o astfel de carte, care se va citi și de dragul poveștilor, dar și pentru felul în care este scrisă, pentru că lectura în acest caz devine o plăcere.
Voi ce părere aveți despre această idee, de promovare a unei lumi non-violente în cărți și nu numai?
Scutul Focului, primul volum al trilogiei Ahkisului, poate fi comandată
de la Libris (vezi aici) precum și de la Emag (vezi aici)
sau din magazinul online pe care autorul îl are deschis pe pagina de Facebook (vezi aici)
CONCURS in desfasurare pe pagina de FACEBOOK
Poti câștiga un exemplar al acestei carti daca te înscrii la concurs
– vezi AICI condițiile de participare –
O carte pe gustul meu :)) O sa o cumpar.
Ma bucur ca iti place 🙂
Nu pot spune ca e neaparat genul meu, dar mi-a placut recenzia ta!
Multumesc! Da, poate ca e mai mult pentru baietei decat pentru fetite si stiu ca tu ai fata dar poate i-ar placea.
Ma bucur ca am descoperit aceasta carte, sigur o sa placa baietilor mei!
O sa le placa, cu siguranta!
chiar mi-ar placea sa mai schimb genul si sa ma mai afund in povesti ca-n copilarie! cred ca ma tenteaza cartea destul de mult!
Sa stii ca uneori e bine sa ne reamintim ca am fost candva copii 😉
Ai mare dreptate, copiii trebuie să descopere frumusețea acestei lumi și să lase deoparte desenele animate violente. O carte foarte interesantă pentru cei mici, o recomand și eu mai departe.
Da, asa ar trebui! Ma bucur ca esti de acord cu mine 🙂 Si multumesc pentru ca vrei sa recomanzi si tu cartea mai departe 🙂
nu stiam nimic despre aceasta carte, trebuie sa recunosc ca am ramas in urma cu cititul!
E recent aparuta asa ca ai o scuza 🙂
Niciodata nu am votat 100% pentru cartile fantasy si sf. Am citit totusi cu drag recenzia ta si mi-a placut. Poate la un moment dat o sa ii fac loc in biblioteca mea!
Poate atunci cand o sa ai copii 😉
De aceasta carte nu am auzit inca, dar pare ceva interesant
Sa stii ca este. Mie cel putin mi-a placut!
Chiar pare o carte interesantă,nu știam de ea. O s-o caut și eu 🙂
Da, chiar este interesanta si merita citita mai ales de cei mici!
Foarte frumoasa recenzia, insa trebuie sa recunosc faptul ca aceasta carte nu e pe placul meu si nici al fetitei mele. Dar mi-ai dat o idee de cadou penteu baietei
Da, poate e mai mult pentru baietei 🙂 Fetitele sunt mai cu printese,nu cu balauri :))
Cred ca e o carte pe care as citi-o si piticului meu, dar sa mai creasca putin.
Cred ca e genul de carte care place oricarui baietel dar sa aiba cam vreo 8 anisori sau pe aici 🙂
Si mie imi placeau cartile fantasy cand eram mai mica.
Le poti citi si acum, sa stii 😉 Copilul din tine nu a disparut 🙂
Recomandarea ta m-a convins să pun pe listă pentru următoarea lectură cartea aceasta.
Mulțumesc!
Super! Lectura placuta! 🙂
Mi-as dori sa citesc cartea, felul in care ai prezentat-o m-a facut sa vreau sa o citesc si o voi trece pe lista mea.
Ma bucur sa aud asta 🙂
Sunt sigura ca i-ar placea si Amirei cartea. O sa i-o cumpar.
Super! Astept impresii 🙂
Nu am mai citit de foarte mult timp o carte de acest gen. Mi se pare interesanta
Sa stii ca este 😉
Pare o carte faina! Ma bucur ca abordeaza o tematica non-violenta. Copiii pot invatat lucruri bune din aceste carti. ?
Da! Asa e! Mai multe carti de acest gen ne-ar trebui pentru copii!
Este pentru prima data cand aud despre aceasta carte. Povestea pare tare interesanta si cu siguranta antreneaza imaginatia celor mici.
Da, e de putin timp publicata cartea. Sper sa se publice cat de curand si continuarea 🙂