Traversarea cu feribotul spre Thassos
Săptămânile trecute am descris drumul „scurt” drum cu mașina spre Thassos (vezi aici) și posibilitățile de a dormi o noapte în Bulgaria, cu referire mai detaliată la orașele Ruse (vezi aici) și Veliko Târnovo (vezi aici).
Astăzi ne vom continua drumul prin Grecia, având ca țintă frumoas insulă Thassos, destinație turistică de vacanță preferată de români. Desigur că odată ajunși în Grecia, urmând sistemul de autostrăzi se poate ajunge în orice zonă a frumoasei țări mediteraneene.
De ce preferă românii insula Thasos? Numită și ”insula de smarald”, Thasos este insula grecească cea mai apropiată de țara noastră, pe de o parte, iar pe de altă parte este o insulă unde se poate ajunge foarte ușor și cu mașina, deoarece este aproape de continent și costul transferului cu un vas ferry-boat este modic. În alte insule grecești se poate ajunge doar cu avionul, fapt care îți limitează foarte mult libertatea de mișcare.
Un ferry-boat (scris în românește simplu și feribot) este un vas care permite trenurilor (cu tot cu locomotivă), camioanelor, autobuzelor și automobilelor să traverseze o porțiune de mare, un lac, un golf etc., adică să treacă peste o apă acolo unde nu există pod. Un bac este un vas mult mai mic, care de obicei traversează un râu sau un fluviu.
Deoarece insula Thassos este aproape de continent și nu este o insulă mică, este de la sine înțeles că acolo există și au existat de mulți ani, linii de ferry-boat pentru a asigura legătura cu continentul și pentru a permite turiștilor care călătoresc cu mașina personală, să ajungă ușor pe insulă. În cazul Greciei, nu toate insulele au legături de ferry-boat pentru că nici nu ar fi loc pe unele insule pentru prea multe mașini.
Insula Thassos este legată de Grecia continentală prin linii de feribot care pleacă din două porturi: Keramoti și Kavala. Ambele orașe sunt în regiunea numită Macedonia-de-Est-și-Tracia, una dintre cele treisprezece regiuni administrative ale Greciei.
După ce intrăm în Grecia și coborâm spre Thassos, lângă orașul Komotini intrăm pe autostrada A2 (Egnatia Odos) și mergem fie înainte, spre Kavala fie ieșim către Chrysoupoli pentru a ajunge la Keramoti.
Traversarea cu feribotul spre Thassos la Keramoti
Keramoti este un orășel mic, având cu puțin peste 5000 de locuitori. Pe vremuri era doar un sat pescăresc, care apoi a „crescut” datorită poziției sale ca port de tranzit către Thassos. Orașul s-a dezvoltat în ultimii ani și ca destinație turistică de sine stătătoare, având o plajă frumoasă cu nisip bun și câteva hoteluri.
Din punctul de vedere al românilor care merg în Thassos, Keramoti este portul ideal de tranzit, fiind și cel mai aproape de noi, iar transferul este cel mai ieftin. Cursele de feribot ce pleacă din Keramoti ajung în Limenas (Thassos Town), în nordul insulei și vasele pleacă din jumătate în jumătate de oră.
De asemenea, un alt avantaj al traversării cu feribotul de la Keramoti este acela că o cursă spre Thassos durează între 34-45 minute, ceva mai puțin decât dacă facem traversarea de la Kavala.
Traversarea cu feribotul spre Thassos la Kavala
Kavala însă este un oraș mult mai mare (peste 70000 de locuitori), fiind portul principal al regiunii. Are și aeroport internațional, care deservește pe lângă întreaga regiune și insula Thassos aparținătoare.
Kavala a fost un oraș important și în vechime, iar multe vestigii arheologice demonstrează acest lucru: ruine din vremea Greciei Antice, din vremea Imperiului Roman și din timpul Imperiului Bizantin, plus vestigii din timpul Imperiului Bulgar și din vremea cruciadelor.
De asemenea Kavala a fost, ca întreaga Grecie de altfel, parte a Imperiului Otoman. Orașul este foarte frumos, poate unul dintre cele mai frumoase din Grecia, având o dispunere în amfiteatru, cu „fața” către mare desigur.
Din Kavala pleacă spre Thassos curse către portul Ormos-Prinou (sau Skala-Prinos) din nord-vestul insulei. Costul este cu câțiva euro mai mare, comparativ cu ruta Keramoti – Limenas, pentru că și distanța este ceva mai mare. De asemenea și orarul de traversare este mai restrictiv, traversările fiind cam 2-3 pe zi de companie iar traversarea dureaza cevva mai mult, în jur de 1 oră și un sfert sau chiar 1 oră și jumătate.
Orarul de traversare și prețul biletului
Prețurile biletelor sunt în euro (evident) și diferă în funcție de tipul autovehiculului cu care se face traversarea. De asemenea sunt mai reduse pentru copii. Daca vreți să aflați din timp ce prețuri se practică la traversare fie din/spre Kavala sau Keramoti, accesați acest link.
În ceea ce privește orarul de traversare, acesta este în funcție de compania căreia îi aparține feribotul respectiv. Puteți traversa fie cu feribot de la Thassos-Ferries (vezi aici orarul), fie de la Aneth Ferries (vezi aici orarul).
În cazul în care feribotul se umple, orarul nu se mai respectă în sensul că acesta pleacă imediat. Mi se pare normal la urma urmei. Nu are rost să aștepte în port doar ca să plece la o oră anume.
În orice caz, pentru diversitate puteți alege ambele rute, una la drumul spre Thassos și alta la întoarcere. Și nu uitați ca odată îmbarcați pe feribot să respectați întocmai toate indicațiile personalului de bord și toate regulile de acolo.
Este de reținut și faptul că doar șoferul rămâne în mașină pe timpul manevrelor. Ceilalți ocupați vor trebui să coboare înainte de îmbarcarea mașinii pentru a urca pe feribot.
După parcarea mașinii este indicat să nu rămâneți înăuntru, pentru că nu veți vedea nimic. Pe terasele de deasupra însă veți putea admira marea superbă și veți putea hrăni pescărușii cu biscuiți sau pufuleți. Există pe feribot și o zonă închisă, cu bar, mese și canapele așa că vă puteți petrece timpul și acolo în caz că vremea nu este prielnică. Atenție doar că înăuntru este aer condiționat și e bine să aveți o hăinuță în plus.
Voi ați fost în Thassos? Cum vi s-a părut trecerea cu feribotul spre insula de smarald? Noi vrem să ajungem acolo vara asta și o să revin cu un alt articol în care o să vă povestesc experiența noastră.
Să aveți un concediu cât mai plăcut!
sursa foto: pixabay.com
Lasă un răspuns