Ce este iridiul și la ce se folosește
Pe vremea când eu eram elev, orice copil sau adolescent își dorea un stilou chinezesc cu „peniță de aur”. Costa mult de tot un astfel de stilou, circa 100 de lei, o valoare care era cam la același nivel ca acum. Poate că suma poate să nu pară prea mare unora, dar era vorba despre un stilou „obișnuit”, de bună calitate ce-i drept, dar nu de o bijuterie.
Penița era într-adevăr galben-auriu, dar nu era nicidecum din aur, din motive lesne de înțeles: aurul este un metal moale cu o rezistență scăzută la fricțiune, astfel încât frecarea cu hârtia (care este foarte dură) ar fi dus la uzura rapidă a acesteia.
Cine avea curiozitatea să se documenteze sau să citească in interiorul peniței (după ce desfăcea stiloul desigur, dar cine avea curaj să-l demonteze când costa așa de mult?), ar fi putut citi că penița era de fapt din oțel și iridiu, totul aurit.
Sincer nici nu mi-aș dori un stilou cu peniță din aur, dar din iridiu da, dacă se mai găsesc pe undeva. Ce este deci iridiul și la ce se folosește?
Ce este iridiul și la ce se folosește?
Iridiul este un element chimic, un metal din grupa platinei și are numărul de ordine 77 în sistemul periodic al elementelor. Chiar dacă în antichitate se cunoștea platina, care nu era pură, ci conținea și diferite procente de iridiu, alături de alte metale, iridiul ca atare a fost descoperit și separat în 1803/1804.
Iridiul este un metal extraordinar, cu temperatura de topire 2466 grade Celsius (printre cele mai mari dintre toate substanțele cunoscute) și cu un modul de elasticitate foarte mare, adică se poate deforma mult fără să se rupă. Ca aspect iridiul este asemănător cu platina și argintul, deci are un luciu puternic și o culoare argintie.
Iridiul se extrage din zăcămintele de cupru și de nichel, în care se găsește în procente destul de mici, dar posibil a fi exploatate.
La ce se folosește iridiul
Extraordinarele lui proprietăți l-au făcut tocmai bun pentru diverse aplicații la construirea unor piese care să reziste în condiții extreme. Penițele de stilou au fost printre primele aplicații, cel mai adesea preferându-se fabricarea unei penițe din oțel inoxidabil cu „cap” de iridiu. Și asta încă înainte de 1900. Acum se fabrică și penițe din aur cu cap de iridiu, pentru stilourile de lux care costă mult și fac parte din categoria bijuteriilor.
Aflând și faptul că iridiul nu este maleabil, mi-am pus întrebarea: oare cum se prelucrează? Pentru că dacă se topește atât de greu, este atât de dur și se deformează atât de greu, cum să faci din el ceea ce ai nevoie?
Pentru că din iridiu se fabrică unele piese speciale pentru a rezista în condiții deosebit de grele. Ei bine, cum se prelucrează iridiul este un secret bine păstrat de către fiecare firmă, dintre puținele din lume, care știu să facă așa ceva.
Și se fac multe piese din iridiu, pentru uz industrial sau științific, atunci când acest metal extraordinar nu poate fi înlocuit de alt metal mai ieftin și mai ușor de prelucrat.
Mai trebuie știut că metrul etalon păstrat la Biroul Internațional de Măsuri și Unități de la Paris este fabricat dintr-un aliaj de 90% platină și 10% iridiu, aliaj care are o durabilitate extremă. Iridiul se mai folosește și la realizarea unor alte aliaje cu proprietăți extreme, de exemplu în alierea cu osmiul sau cu platina, de care am pomenit deja.
În industria porțelanurilor de lux se folosește un colorant numit negru de iridiu, care este singurul potrivit pentru a realiza adevărate opere de artă, mai ales că nici un alt negru nu este chiar atât de negru și nu rezistă atât de bine în timp.
În medicină, un izotop radioactiv al iridiului (77/192) se folosește în distrugerea tumorilor canceroase, în varianta de radioterapie numită brahiterapie. În industria electronică și în optoelectronică se folosesc rubine artificiale (pentru memorii și/sau lasere), rubine care se fabrică cu ajutorul unor componente din iridiu, metal indispensabil în procesele respective.
Mai există desigur și multe alte aplicații ale acestui metal extraordinar, dar deocamdată mă opresc aici cu lecția de chimie? Săptămâna viitoare vă voi povesti despre un alt element chimic și chiar mi-ar plăcea să îmi sugerați voi unul despre care să scriu.
la cat am iubit eu stiloul, ar fi trebuit sa stiu ca varful penitelor este de preferat sa fie din iridiu, dar uite ca nu stiam! Imi plac tare mult articolele astea care ma ajuta sa imi imbunatatesc cultura generala.