Drumul spre spre Grecia prin Sofia
După ce în câteva episoade anterioare am traversat virtual Bulgaria pe drumul „scurt” către Grecia (vezi aici și aici), astăzi vă voi spune câteva cuvinte și despre cealaltă variantă,. Am numit-o ”drumul lung” spre Grecia, adică drumul care trece prin capitala Sofia sau o ocolește pe șoseaua de centură.
Precizez încă de la început că termenii de drum scurt sau drum lung sunt relativi, adică depinde de unde anume vii din România. Pentru bucureșteni și/sau moldoveni, drumul scurt este cel pe care și eu l-am denumit așa (traversând Dunărea pe la Giurgiu – Ruse), în vreme ce pentru olteni sau bănățeni de exemplu, este mult mai aproape să traverseze Bulgaria spre Grecia după ce au trecut Dunărea pe la Calafat-Vidin.
Pe acest drum „lung” se ajunge la punctul de frontieră dintre Bulgaria și Grecia de la Kulata, interceptând sistemul de autostrăzi grecești (A2 – Egnatia Odos) foarte aproape de Salonic.
Este drumul urmat de cei care doresc să ajungă în zona Salonic, în Peninsula Halkidiki (adică Peninsula Calcidică, după cărțile noastre de geografie), în zona numită Riviera Olimpului sau în centrul și sudul Greciei. Desigur că și urmând celălalt drum prin Bulgaria, adică cel ce coboară spre Kavala, se poate ajunge în orice punct al Greciei.
Indiferent pe unde se trece Dunărea, se poate urma acest drum:
(E83) Ruse – Pleven – Yablanitsa (și de aici autostrada A2 – Hemus) – Sofia – autostrada de centură (și de aici autostrada A3 – Struma) – Blagoevgrad (aici se termină autostrada) – drumul european E79 – Dolna – Kulata (punct de frontieră) – Promachonas (deja în Grecia).
Dacă însă se trece Dunărea pe la Calafat – Vidin, drumul continuă astfel: Vidin – (E79) – Montana – Botevgrad – (A2) – Sofia și apoi către sud pe drumul identic cu cel de mai sus. Urmând acest drum „lung”, dacă se dorește, se poate înnopta în Bulgaria la Sofia sau la Blagoevgrad.
Sofia este capitala țării vecine și cel mai mare oraș al ei. Are peste un milion de locuitori și este la jumătate cât Bucureștiul, dacă nu chiar ceva mai mic. Este situat la poalele muntelui Vitoșa, fiind deci un oraș de munte, spre deosebire de București, care este un oraș de câmpie.
Izvoarele istorice arată că orașul datează dinainte de Hristos (anul 29 î.Hr. – cucerirea de către romani a orașului numit pe atunci Serdica, nume celtic). Mai apoi referirile se fac la Ulpia Serdica (sub împăratul roman Traian), la Sredets (sub slavi) și la Sofia (sub otomani).
Bulgarii au făcut mult mai târziu o dezbatere asupra numelui pe care trebuie să-l poarte capitala lor și s-a impus numele zeiței înțelepciunii (Sofia), deși chiar și în ziua de azi mulți bulgari încă îi mai spun Sredets.
Este o curiozitate că ambele țări vecine, Bulgaria și Grecia, au capitale care au în fond același nume, al zeiței înțelepciunii, și Sofia și Atena însemnând același lucru, chiar dacă se scriu și se pronunță complet diferit.
Sofia are foarte multe vestigii istorice, muzee, universități, teatre, fiind și capitala culturală a țării. Are desigur și nenumărate posibilități de cazare în hoteluri pentru toate buzunarele. În decursul unei șederi în Sofia este ce vedea.
Dar poate cel mai important monument arhitectonic, simbolul orașului, este catedrală Sfânta Sofia, datând din secolul IV d.Hr. Mult mai mare, mai nouă și mai impunătoare este însă Catedrala Alexander Nevski, construită în stil neobizantin și care este catedrala patriarhală a Bulgariei.
A fost construită între 1882 și 1912, în onoarea soldaților eroi din războiul de independență (1877-1878), război care și pentru noi este considerat tot de independență, cele două țări eliberându-se atunci de dominația otomană.
Blagoevgrad, oraș mult mai mic (70000 de locuitori) este de asemenea preferat ca loc de odihnă peste noapte de românii care călătoresc spre Grecia. Este situat pe valea râului Struma, la poalele munților Rila, la 100 de kilometri sud de Sofia.
Munții Rila sunt cei mai înalți din Bulgaria (vârful Musala – 2925m) și din Balcani, mai înalți decât ai noștri Carpați Meridionali (vârful Moldoveanu – 2544m). Din Blagoevgrad se poate vedea o panoramă superbă a munților Rila, care sunt și o importantă destinație turistică din țara vecină.
Kulata este punctul de frontieră dintre Bulgaria și Grecia, de pe partea bulgară, iar Promachonas este punctul de frontieră de pe partea greacă. Indiferent pe unde veți traversa Bulgaria spre Grecia, eu vă sfătuiesc să vă bucurați și de drum, nu doar de destinație. Acest lucru este valabil oricând și oriunde.
[…] ceva timp am povestit pe blog despre Grecia în câteva articole. Poți citi despre drumul spre Grecia prin Sofia, despre drumul cu mașina prin Bulgaria spre Grecia sau cel mai scurt drum cu mașina spre […]