Cum reducem dependența de telefon? 7 sfaturi practice
Este un lucru cert, există o nouă tulburare de ordin psihologic, numită nomofobie. Termenul nu este chiar nou, fiind propus în lumea medicală de acum un deceniu și este un acronim de la no-mobile-phone phobia, adică teama despărțirii de telefonul mobil.
Poate că nu o să vă vină să credeți dar există oameni care nu pot să-și ducă viața fără telefonul mobil și sunt afectați dacă nu au acces non-stop la internet.
Faptul că suntem interconectați, că putem reduce distanțele și că putem comunica oricând dorim cu cei dragi este în sine unul pozitiv. Putem afla imediat informații utile, putem să facem rezervări la hoteluri și restaurante chiar în timp ce ne deplasăm spre orașul dorit,
Și tot cu ajutorul internetului pe mobil putem afla informații despre vreme, locurile de vizitat și/sau de văzut, putem face o multitudine de alte lucruri utile folosind telefonul mobil conectat la internet.
Dar, ca orice lucru de pe lumea asta, excesele sunt dăunătoare, mai ales când folosim telefonul mobil pentru nimicuri.
Cum reducem dependența de telefon? 7 sfaturi practice
Care pot fi aceste „nimicuri” care de fapt ne distrug viața folosind telefonul mobil în exces? Le vom înțelege scriind despre ce putem face ca să scăpăm de această dependență, considerată acum o nouă boală a omului modern.
1. Dezactivează-ți notificările. Mulți oameni se abonează ca să primească instantaneu notificări despre ce a mai făcut unu sau altul. Este un fapt contraproductiv, care ne consumă enorm de mult timp, pentru că notificările vin în flux continuu. Mai bine să căutăm noi în ora programată pentru telefon, undeva în a doua parte a zile, ceea ce dorim cu adevărat să aflăm, fără să ne mai intereseze ceea ce face toată lumea.
2. Nu răspunde instantaneu la mesaje, decât dacă sunt urgente, din partea membrilor familiei sau prietenilor apropiați. La fel, nu răspunde instantaneu la comentarii. Fă asta în ora programată pentru telefon, cum am mai zis mai sus.
3. Nu intra în polemici, certuri în mediul virtual, discuții nesfârșite. Răspunde scurt, fără să vrei confirmarea celor spuse de tine. Eviți astfel pierderea inutilă a timpului. E greu, e adevărat, pentru că din punct de vedere psihologic, oamenii își doresc să aibă imediat confirmarea propriilor puncte de vedere. Un om puternic însă nu are nevoie de aprecierea și confirmarea celorlalți.
4. Stabilește-ți singur limite în accesarea telefonului. Nu e nevoie să-l butonezi la toaletă, la masă la restaurant, când stai de vorbă cu soțul/soția/bunica etc. Nu folosi telefonul mobil la volan! Au fost nenumărate accidente grave din acest motiv. Nu lua telefonul imediat ce te-ai trezit sau înainte de culcare.
5. Evită grupurile inutile, care îți consumă foarte mult timp, pentru că vei primi prea multe mesaje inutile. Intră doar în grupuri restrânse, legate de ceea ce chiar ai nevoie să știi.
6. Folosește și alte dispozitive și aparate, care să reducă timpul în care folosești telefonul și care să „taie” asocierea psihologică dintre o activitate și telefon. Iată câteva exemple. Când alergi, ești în metrou sau în avion, folosește un mp3-player ca să asculți muzică, nu telefonul.
Pentru a citit o carte este mult mai bun un e-book-reader, sau chiar o… carte (din hârtie adevărată!). Ca să faci fotografii, cumpără-ți un aparat foto bun și învață să-l folosești cum trebuie. Iar ca să afli cât e ora, uită-te pur și simplu la ceasul tău de mână, nu scoate telefonul din două în două minute!
7. Cere ajutorul atunci când crezi că ai nevoie. Discută cu un specialist, cu un psiholog, cu cei apropiați și discută chiar și cu tine însuți. Recunoaște-ți adicția și luptă cu ea, pentru ca telefonul să fie servitorul tău, nu tu sclavul telefonului!
Mai propuneți și voi căi de a trata a ceastă boală a omului modern. Sigur mai sunt și altele.
Cristina Dragomir a zis
la cat suntem toti de dependenti de telefoane si Social Media, ar trebui sa fie coada la psihologi. Dar nu e, pentru ca asta e normalitatea pe care o cunoastem si nu mai suntem constienti ca de fapt nu e nimic normal in a sta toata ziua cu ochii in telefon.
Claudia a zis
Da, exact asta e problema. Nu suntem constienti ca am devenit dependenti de telefonul mobil si mai ales de internet 🙁