În cel mai întunecat colț – Elizabeth Haynes (recenzie)
Cei de la editura Herg Benet m-au suprins plăcut (iar) cu încă un thriller despre care o să vă spun astăzi câteva cuvinte. Este vorba despre romanul autoarei britanice Elizabeth Haynes, numit În cel mai întunecat colț.
Despre În cel mai întunecat colț aș putea zice că este ”cartea anului” pentru mine. Sau, cel puțin a primei jumătăți a anului pentru că cine știe ce mai descopăr până la finalul lui. Și, dacă aș putea să dau mai mult de 5 steluțe pe Goodreads aș face-o bucuroasă.
Știam că cei de la Herg Benet aleg să traducă romane cu diferite subiecte sensibile, romane, unele mai greu ”digerabile” dacă pot să mă exprim așa. Văzusem romanul încă de la apariția lui dar mi-a fost cumva teamă să-l citesc la gândul că e prea dur, prea apăsător.
Am fost însă surprinsă să citesc un roman care abordează un subiect atât de sensibil cum este violența domestică într-un fel în care face să-l citești cu placere și să devii dependent de lectura acestuia.
Pare că nu are logică ce zic eu aici dar, dacă o să vă apucați să-l citiți o să fiți cuceriți de stilul autoarei pentru că nu am cum spune că o să vă placă subiectul. Cui i-ar plăcea un astfel de subiect dureros dar totuși atât de real?!
În cel mai întunecat colț – despre ce este vorba
Catherine Bailey este o tânără ca mai toți tinerii din ziua de azi. Dezinhibată, petrecăreață, plină de viață, amatoare de distracții și legături pasagere. Într-una din escapadele ei face cunostință cu Lee Brightman, un tânăr arătos, chiar prea arătos, carismatic și misterios, un pic prea perfect pentru a fi adevărat.
Din momentul în care Catherine îl întânește pe Lee viața ei se schimbă total. Și din păcate deloc în bine deși aparent așa părea la început. Ca în multe începuturi de relație totul părea perfect între ei.
Însă Lee nu este chiar ceea ce pare a fi, nu este bărbatul blând și tandru, fermecător și perfect pe care ea îl cunoscuse la început când se gândea chiar că nici nu ar merita atenția lui.
Lee are niște probleme pe care Catherine le descoperă destul de târziu. Superbii ochi albaștri ai lui Lee, chipul său angelic și fermecător ascunde de fapt o latură foarte violentă, autoritară, abuzivă și obsesivă, dornică să controleze tot.
Catherine are bănuielile ei în legătură cu Lee. În unele momente, deși puține la număr Lee își arată adevărata față și intuiția lui Cahterine îi zice să rupă relația. Chiar o face la un moment dat însă face și o greseală fatală: îl iartă și îl primește înapoi influențată de proprii ei prieteni care îl văd pe Lee omul perfect, ideal.
De aici și până la a-i fi viața în pericol nu mai e decât un singur pas dar nu vă voi povesti eu ce se întâmplă între ei și cum se termină povestea. Asta veți afla singuri.
Ce pot să vă spun este că într-un fel sau altul reușește să supraviețuiască dar în urma traumei avute rămâne cu anumite probleme. Mai exact suferă de TOC adică de tulburare obsesiv compulsivă. Devine obsedată să verifice toate intrările posibile din noul apartament în care se mută, are atacuri de panică etc.
Norocul ei este că la un moment dat, în același bloc cu ea se mută și Stuart Richardson, un bărbat cu care reușește să se împrietenească și care este psiholog de meserie. Acesta o ajută să treacă peste problemele pe care le are fiindu-i alături ca prieten și determinând-o să ceară ajutor specializat și să lupte ca să-și revină și să fie dinnou o ființă normală.
Când totul aparent mergea spre bine, Lee este eliberat din închisoare. Ce se întamplă din acest moment nu vă mai spun pentru că aș strica tot farmecul lecturii.
În cel mai întunecat colț – părerea mea
Mi-a plăcut foarte mult felul în care autoarea a scris romanul, atât de bine reușește să descrie în cuvinte stările prin care trece Cathy încât ai impresia că le trăiești și tu, că ești acolo cu ea, în suferința ei, în mintea ei traumatizată.
Am îndrăgit-o pe Cathy pentru puterea ei de a lupta. Cu ceilalți, cu ea însăși. cu mintea ei. Mi-a plăcut și de Stuart, evident. Căci nu are cum să nu-ți placă de el. Un tip total opus lui Lee.
Dar te gândești că în viața reală câte din posibilele ”Catherine” au așa un noroc? Câte femei nu rămân traumatizate pe viață și nu mai reușesc să iasă din acel loc întunecat al minții în care s-au retras după o astfel de traumă? Sau câte reușesc să supraviețuiască fizic într-o altfel de relație?
Și, din păcate, știm cu toții că multe sunt aceste cazuri și chiar la noi, sau mai ales la noi în țară. Femei care sunt nevoite să trăiască zi de zi într-o relație abuzivă din care nu au nicio șansă să scape și își duc așa viața de coșmar.
În cel mai întunecat colț este un thriller psihologic superb scris în care, cel puțin la început ai impresia să nu se întâmplă nimic dar totuși ești ținut în tensiune tocmai prin modul în care autoarea reușește să descrie stările prin care trece Catherine. Simți teama, agitația, stresul și panica ei atât de real încât parcă îți vine și ție să verifici dacă sigur ai închis bine ușa. Sper să se mai traducă la noi și alte romane ale aceste autoare!
E greu de descris în cuvinte cât de mult mi-a plăcut acest thriller dar sper să fi reușit să transmit ceva din părerea mea despre el atât cât să fie suficient să vă doriți și voi să-l citiți. Eu l-am luat de la Libris.
Sau poate l-ați citit deja și îmi spuneți cum vi s-a părut, dacă v-a plăcut, dacă v-a impresionat sau nu.
evaancutahamza a zis
Cât de frumos ai scris despre cartea asta! Și mie mi-a plăcut foarte mult.
Claudia a zis
Multumesc! Mie mi se pare ca nu am scris cum ar fi meritat sa scriu despre ea 🙂
Ma bucur ca mi-ai recomandat-o 😉