Toate trecuturile noastre – Cristin Terrill (recenzie)
Am terminat de citit zilele trecute un nou roman pentru adolescenți. De data aceasta este vorba despre un roman young adult dar din genul science fiction. Este vorba despre romanul autoarei Cristin Terrill, intitulat Toate trecuturile noastre, roman publicat la editura Leda Edge.
Și, așa cum v-am obișnuit, o să vă spun părerea mea despre el în articolul de astăzi, spunând câteva cuvinte, evident și despre acțiunea romanului. Nu o să dau multe detalii ca să vă las să descoperiți singuri ce se întâmplă în carte.
Drept să zic e și puțin mai complicat de povestit un astfel de roman, cu o astfel de intrigă. Poate fi chiar și puțin mai greu de ”digerat” de unele persoane cărora nu le place genul. Nu este un roman science fiction care ne duce în alte lumi sau pe alte planete, nu e vorba nici de războaie intergalactice sau mai știu eu ce chestioare greu de imaginat.
Cu toate astea ideea romanului nu este una chiar atât de ușor de acceptat ca să zic așa, și tratează o temă sensibilă și abstractă pentru mulți dintre noi: timpul.
Pentru majoritatea dintre noi timpul înseamnă trecerea acelor ceasornicului de la o oră la alta, trecerea zilelor și nopților, a anotimpurilor și a anilor peste noi, cu bune și cu rele. Nu ne gândim noi prea mult la formulele fizice și matematice care îl descriu sau la cine știe ce alte posibilități și variante ale acestuia în diferite dimensiuni.
Despre ce este vorba în Toate trecuturile noastre
Ideea de a putea da timpul înapoi nu e una nouă. Doar că autoarea spune povestea dintr-o altă perspectivă. De obicei toate personajele care se întorc în trecut nu prea au voie să-l schimbe. Călătoresc în trecut doar ca simpli spectatori, orice modificare adusă în acel timp fiind una de rău augur pentru viitor.
Ei bine, eroii noștri tocmai acest lucru vor să-l facă, să schimbe trecutul pentru a face prezentul sau viitorul, cum vreți să-l considerați, unul mai bun. Și se tot întorc în trecut încercând să-l modifice pe cale pașnică. De aici și denumirea cărții, Toate trecuturile noastre.
Ei nu se întorc în trecut o singură dată ci de mai multe ori până când ajung să înțeleagă care este momentul în care viitorul a luat-o într-o altă direcție, una deloc bună. Nu știu cât de explicită pot fi dar sper să înțelegeți ce vreau să zic.
Există un moment în trecut care dacă nu ar fi existat, dacă anumite lucruri nu s-ar fi întâmplat, nici viitorul (sau prezentul) nu ar fi arătat așa cum arată el acum. Mă refer la timpul din narațiune.
Eroina principală a cărții, din perspectiva căreia se și narează este Marina sau Em, cum își spune mai tărziu. Marina și Em sunt una și aceeași persoană. Marina este cea care a fost cândva Em. Iar Em este persoana care a devenit Marina acum cand este nevoită să se întoarcă în trecut. Sper să aibă sens ce zic eu aici. 🙂
Însă nu ea este personajul cheie al romanului ci băiatul pe care Marina îl iubește și pe care îl știe din copilărie, Jason, cel care, prin inteligența lui deosebită reușește să construiască un fel de mașinărie cu care se poate călători în timp și căreia i se spune Casandra.
Cu ajutorul Cassandrei și eroii noștri, Em și Finn, fostul prieten al lui Jason și actualul iubit al lui Em, se întorc în trecut pentru a încerca să schimbe acel moment care a schimbat în rău soarta omenirii.
Nu o să vă dau detalii despre ce și cum pentru că mi-ar plăcea să citiți și voi cartea și să aflați de ce vor cei doi, Em și Finn să se întoarcă în trecut, ce vor să facă, cum vor să acționeze și mai ales cum acțiunile lor schimbă viitorul.
Toate trecuturile noastre – cât de mult mi-a plăcut
O să vă spun doar că nu neapărat intriga sau acțiunea dă valoare cărții și te face să o recomanzi ca una deosebită ci felul în care autoarea a pus această problemă a timpului. Te face să-ți dorești să afli cât mai repede finalul pentru a înțelege cum a gândit romanul și în același timp îți dă subiect de meditație.
Cum ar fi dacă ai putea să te întorci în trecut? Dacă ai avea această putere de a schimba soarta lumii sau doar a ta? Cum ar fi dacă într-adevăr s-ar putea face asta? Cât de periculos ar fi?
Și te mai face să meditezi la ceva. La faptul că, într-un fel sau altul fiecare dintre noi suntem parte a unui întreg și că, atunci când cineva moare poate că nu e neapărat un lucru rău per ansamblu. Poate că era mai bine ca acesta să dispară sau să nu se mai nască.
Eu vă recomand cartea și sunt sigură că o să vă placă dacă sunteți deschiși la a citi romane din genul Science Fiction și nu numai. Toate trecuturile noastre este un roman ușor de citit, relaxant, ca de vacanță dar în același timp un roman care te pune pe gânduri. Eu i-am dat 4 steluțe pe Goodreads.
Romanul Toate trecuturile noastre îl puteți cumpăra fie comandându-l direct de pe site-ul editurii, fie de la marile librării online, vezi AICI.
Cristina Dragomir a zis
important mi se pare de retinut si inteles ca multe lucruri rele pe lumea asta au pornit de fapt de la dorinta cuiva de a face un bine. Cred ca asta m-a intrigat pe mine cel mai tare.
Claudia a zis
Da, sa stii ca si la asta e de meditat! Aparent e o carte simpla, pentru adolescenti dar te pune pe ganduri…