7 sfaturi de care să ții cont când mergi în vacanță cu copiii
Când ești „single” îți poți programa călătoriile cam după cum te duce capul. Faci ce vrei, când vrei, în limitele bugetului, în funcție de preferințe și de nevoile specifice vârstei tale. În momentul când formezi un cuplu, căsătorit sau nu, după cum „se poartă”, mai pot să apară unele limitări.
În general doi tineri sau adulți care se iubesc, înseamnă că au și interese comune și drept urmare se pot „plia” destul de bine pe ideile de urmat într-o călătorie: unde să stea, ce să mănânce, ce să viziteze.
Cu totul și cu totul altfel stau însă lucrurile când familia are deja încă un nou membru, sau chiar mai mulți. Deja ceea ce vrei tu să faci este foarte limitat de nevoile copilului, la care, vrei nu vrei, trebuie să te adaptezi, dacă vrei să ai o vacanță reușită.
Bine, mai există și varianta radicală în care cel mic este lăsat (cu forța chiar) la bunici, iar cuplul pleacă în vacanță ca și cum nu ar avea copii. Dar nu pentru acest gen de părinți scriu aceste rânduri, ci pentru cei care pleacă la mare cu copilul (copii) și vor să facă asta.
7 sfaturi de care să ții cont când mergi în vacanță cu copiii
De ce anume trebuie să ții cont pentru o astfel de vacanță la mare, ca să eviți o mulțime de probleme?
1. Primul lucru de care trebuie să ții cont este vârsta copilului. În mod paradoxal, s-ar putea să ai probleme mult mai simplu de rezolvat cu un copil mic (bebeluș) decât cu unul de câțiva ani. Nu putem aici face un grafic de genul pe verticală probleme, pe orizontală vârsta, grafic care să arate mereu descrescător. Dar vom analiza aceste aspecte și pe mai departe.
2. Cu ce călătorești? Cu mașina personală sau cu trenul? Dacă în mașina ta îți poți lua mai multe lucruri trebuitoare copilului și vei fi împreună cu ai tăi, în tren vei fi foarte limitat și ca bagaj, dar și față de ceilalți pasageri. Mașina ar fi deci mai comodă pentru toți cu excepția șoferului, care va fi foarte solicitat, spre deosebire de o călătorie cu trenul.
Din punct de vedere financiar, calculele sunt simple: dacă vei călători vreodată singur, este mai ieftin cu trenul, pentru două persoane costurile sunt aproximativ egale, dar după acest prag este mai ieftin să călătorești cu mașina decât cu trenul, având și avantajul confortului pe care ți-l faci așa cum vrei în mașina ta.
3. Unde veți fi cazați? Când ești singur sau într-un cuplu, poți face mai ușor unele compromisuri, dar cu familia, ai nevoie de condiții cât de cât decente. Pensiunea sau hotelul trebuie să aibă dotări minime ca să poți sta cu copiii: baia proprie este pe primul loc.
Cu copiii nu o să te descurci cu o baie comună pe palier, cum mai sunt pe la unele pensiuni sau hosteluri. Dacă familia are un singur copil poți alege o cameră dublă (cu sau fără pat suplimentar), sau o cameră triplă, dar dacă sunt mai mulți copii cel mai indicat ar fi un apartament, nu camere separate.
4. Distanța față de plajă este un factor care nu poate fi neglijat. De obicei cu cât vei fi mai aproape de plajă, cu atât va trebui să plătești mai mult, la condiții similare. Acum sunt din ce în ce mai greu de găsit locuri de parcare și de aceea e de preferat să mergi de la hotel până la plajă pe jos, dar dacă distanța e mai mare, va fi foarte greu, dacă nu chiar imposibil, cu copii mai mici, de câțiva anișori.
În plus, având copii, va trebui să cari și lucrurile de care ei au nevoie. Și totuși, mai există și plaje mai puțin aglomerate, unde vei găsi și loc de parcare, dar va trebui să studiezi bine problema și să ai grijă cum alegi.
5. Copiii ce mănâncă? Cum majoritatea copiilor la anumite vârste sunt foarte mofturoși, această problemă s-ar putea să fie cea mai mare pe care o vei avea. Vor mânca ei la restaurant împreună cu adulții? Vor avea nevoie de mâncarea lor specială? Bebelușii da, desigur, dar cei mai mari?
Aici sfatul este ca educația să se facă acasă, iar dacă încă nu au fost învățați să mănânce orice, atunci la restaurant să fie lăsați să aleagă ei ce vor și ce le place, dacă le place ceva. Dacă adultul va alege și va comanda în locul lor, s-ar putea ca unii copii să nu mănânce, să rămână flămânzi, iar tata (sau mama) să plătească mâncarea degeaba.
Dacă sunt doi copii, atunci ei pot să împartă o porție de mâncare. Deja în țări mai evoluate din punct de vedere al serviciilor turistice ești întrebat de chelneri despre câte porții vrei, dar și despre câte farfurii cu tacâmuri vrei, deoarece copiii și unii adulți chiar, împart între ei porțiile uriașe.
De asemenea, tot ca o dovadă de civilizație, în multe țări poți cere ca mâncarea rămasă să îți fie împachetată ca să o iei acasă.
6. Ce apă bei tu și copiii? De unde poți bea apă? Un lucru atât de banal cum e apa poate fi o problemă într-un concediu. Și cum în multe stațiuni ești pur și simplu jecmănit pentru o sticlă de jumătate de litru de apă, trebuie să ții cont să ai și câteva sticle cu apă de băut, dacă nu ai încredere că apa de la hotel este chiar potabilă.
Și după cum se știe de când lumea că cei mai sensibili sunt copiii, nu ar fi bine să riști într-o vacanță la mare consumând apă la întâmplare, ca să aibă copiii tăi probleme „cu burtica”. Iar dacă nu te vei organiza din timp, luând de la supermarket niște sticle de apă la preț modic, vei plăti în stațiune pe apă mai mult decât pe benzină.
7. Ce creme de protecție solară folosești? Vezi că pentru copii ai nevoie de produse specifice, bune pentru ei. Să nu crezi că nu îți trebuie, ca la o insolație suferă și adulții, darămite copilașii… Tu poate mai uiți să te ungi, dar nu-i uita pe ei în nici un caz! Pentru tine poți cumpăra creme de protecție solară cu un factor de protecție mai mic dar pentru ei cumpără doar produse special concepute pentru pielea lor sensibilă, cu factor de protectie mare, neapărat un SPF 50.
Nu am intrat în detalii despre o mulțime de alte probleme, ci doar am amintit câteva principii generale, cu scopul de a te provoca să gândești și să îți planifici cât mai bine o vacanță cu copiii, fie ea la mare sau la munte.
Cristina Dragomir a zis
nu stiu cum e prin afara, dar la noi, la ce iese la controalele sanitar-veterinare de la unitatile alimentare de pe litoral, eu nu m-as incumeta sa duc un copil de 2-3 ani sa manance la autoservire sau la o terasa. Nici la restaurantele mai rasarite macar. Sunt pro mancare de acasa.