3 motive să bei ceai de matcha în fiecare zi
Probabil că unii dintre voi ați auzit despre pudra de matcha folosită la prepararea ceaiului de matcha și știți că acum se poate cumpăra și de la noi din țară. În China (unde a apărut) și în Japonia (care a „adoptat-o”, devenind cel mai mare producător), matcha se obține prin măcinarea furnzelor de ceai și este folosită de sute de ani.
Cunoscută inițial doar în templele budiste, băutura matcha s-a răspândit acum peste tot în lume. Dar lucrurile nu sunt atât de simple pe cât am încercat eu să le sugerez. Matcha nu se prepară doar măcinând frunzele de ceai verde, ci necesită câteva operații speciale.
De exemplu, cu circa trei săptămâni înainte de recoltare, plantele de ceai se umbresc (se acoperă cu ceva care diminuează efectul razelor soarelui). În felul acesta frunzele de ceai vor acumula mai multă clorofilă, dar și alți aminoacizi valoroși.
După recoltare se trece la uscarea rapidă, care va conserva conținutul de substanțe valoroase. Dar și în procesul de uscare există secrete cunoscute doar de cultivatorii și producătorii ceaiului. Apoi urmează măcinarea, alt procedeu delicat, care este și el esențial în păstrarea calității produsului final.
Prepararea băuturii s-ar putea face aparent oricum, turnând apă fierbinte peste pudra de matcha. Dar nu este așa, pentru că băutura cu gustul perfect se obține turnând apă la 80 de grade Celsius peste cantitatea recomandată de pudră matcha și agitând apoi timp de 15 secunde cu o „măturică” specială făcută manual din bambus și pe care o puteți vedea în poza de mai sus. La un gram de pudră se pun de obicei 250 ml de apă.
Așa se prepară tradițional și așa se obține cel mai bun ceai de matcha, atât din punct de vedere al gustului cât și al beneficiilor pentru sănătate. Asta evident în condițiile în care folosești pentru a-l prepara pudră de matcha de grad ceremonial, cum este acesta de aici,
Pudra de matcha de grad ceremonial este o pudra de matcha de cea mai înaltă calitate și se recunoaște ușor după culoare sa de un verde vibrant. Acest ”verde viu” din pudra de matcha de grad ceremonial este dat de faptul că aceasta se prepară din frunzele tinere ale arbustului de ceai și păstreaza în ea toți nutrienții și antioxidanții din frunza de ceai.
Și totuși, de ce să bei una-două cești de ceai matcha pe zi, ca să revenim la subiectul articolului de azi? Hai să vedem împreună doar 3 motive ca să faci asta.
1. Ceaiul matcha este o posibilitate excelentă de a-ți începe ziua, putând să înlocuiască cu succes cafeaua. Acesta conține și el cofeină, dar într-o formă aparte. Cofeina din ceaiul verde se eliberare pe parcursul a mai multor ore din zi, deosebindu-se astfel de cofeina din cafea care aduce organismului o explozie de energie urmată apoi de o cădere bruscă.
Cu un gust bun dar și cu proprietățile cafelei fără a avea și „păcatele” acesteia, ceaiul de matcha se recomandă mai ales în cazul persoanelor cu probleme cardiace. Se poate bea ca atare, dar și în variante în care se poate combina, ca și cafeaua, cu lapte, de exemplu. Te trezește și te bine-dispune, fără a-ți da palpitații, fără creșterea nivelului de adrenalină. Te menține activ și calm totodată.
2. Ceaiul matcha este foarte bogat în antioxidanți, care au efect benefic în întârzierea proceselor de îmbătrânire, în prevenirea cancerului (oral, de stomac, de plămâni, de ficat, de intestin etc.) și în reglarea funcționării creierului. Deja producătorii de cosmetice introduc matcha în creme pentru ten, piele, mâini, iar cei de pastă de dinți în… pasta de dinți și apa de gură. Medicii iau în considerarea prevenirea și tratarea sindromului Alzheimer cu preparate care conțin extract de ceai verde. Patiserii adaugă matcha în creme pentru prăjituri și nu doar pentru frumoasa culoare verde.
3. Consumul regulat de ceai matcha te ajută să ai o siluetă perfectă, deoarece substanțele pe care acesta le conține ajută metabolismul, cu efecte demonstrate în arderea grăsimilor și în obținerea senzației de sațietate după o cantitate mai mică de mâncare consumată la o masă.
De multă vreme se folosesc ca adjuvante în dietele de slăbire preparate care conțin extract de ceai verde, iar statisticile arată că în China, dar mai ales în Japonia, țări în care se consumă foarte mult ceai (nu doar matcha sau ceai verde), procentul persoanelor obeze este mult mai redus, iar oamenii obișnuiesc să mănânce mai puțin, fără a avea o vitalitate scăzută, ba dimpotrivă, fiind activi și energici.
Nu vă spun să renunțați la cafea, dar dacă o parte din aceasta va fi înlocuită cu matcha, efectele vor fi pozitive. Dar atenție, moderația este bună în toate. Băutura matcha este foarte concentrată așa că una-două cești pe zi vor fi de ajuns, ca să vă bucurați doar de binefacerile acesteia.
Voi obișnuiți să folosiți în alimentație ceaiul de matcha? Ce părere aveți despre puda de matcha? Ați auzit de beneficiile consumului acesteia?
[…] păstrează în ea toate proprietățile acestora. Acest tip superior de matcha este cel folosit la prepararea ceaiului de matcha, atât de des întâlni în tradiția culinară […]