5 reguli generale pentru întreținerea încălțămintei
Se apropie sezonul rece și suprapus peste el și sezonul răcelilor. O stare de confort atunci când ieșim afară pe frig, vânt și ploaie, este dată nu numai de hainele călduroase potrivite, ci și de felul în care ne protejăm picioarele, laba și talpa piciorului mai ales.
Încălțămintea potrivită este vitală pentru acest scop și la fel e important este să o avem în bună stare „de funcționare”. În plus, încălțămintea este în general mai scumpă decât alte piese sau accesorii vestimentare și de aceea avem un motiv în plus să o întreținem corespunzător.
Care ar fi deci regulile de bază, bune de știut și de urmat pentru a putea folosi încălțămintea mai mulți ani, făcând astfel și economie la bani? Să dezbatem pe scurt câteva.
1. Scopul pentru care a fost creată încălțămintea trebuie să corespundă și cu locul și timpul unde noi o purtăm. Asta o știu de copil când, alți copii neglijenți se apucau „să bată mingea” în pantofii „de sărbătoare”.
Pe lângă faptul că „făceau praf” pantofii după o oră de fotbal, exista și pericolul accidentării în timpul alergării. Dacă avem încălțăminte din piele întoarsă sau nabuc, foarte frumoasă de altfel, nu o putem purta decât pe vreme uscată.
Nu se potrivește deloc cu umezeala, dar nici cu praful. Dacă mergem într-o drumeție, nu încălțăm sandalele abia cumpărate, chiar dacă sunt foarte șic. De aceea e bine să avem mereu la îndemână două-trei perechi de pantofi, pe care să-i purtăm alternativ.
2. Curățarea încălțămintei se face în general „pe uscat”. Cât mai puțină apă și doar când este neapărată nevoie. O cârpă moale doar înmuiată în apă este maximul de lichid care se poate folosi. O cârpă uscată sau o perie moale pentru îndepărtarea prafului sunt de cele mai multe ori suficiente.
Nu se folosesc detergenți pentru rufe, deoarece substanțele pe care aceștia le conțin pot deteriora iremediabil adezivii (lipiciul) din încălțăminte. Cel mult puțin săpun pentru a îndepărta prin frecare ușoară o pată este acceptabil.
3. Uscarea încălțămintei se face lent, la temperatura camerei. Nu se usucă încălțămintea lângă surse puternice e căldură. Dacă încă nu s-a uscat până când vrei să ieși din nou din casă nu e o problemă, ia la purta o altă pereche gata uscată.
4. Crema de pantofi este cea mai bună pentru a crește durata de viață a încălțămintei și trebuie să devină o obișnuință folosirea ei. Crema de pantofi conține nu doar coloranți ci și substanțe care intră în piele și o protejează de umezeală, in vreme ce stratul superficial este protejat astfel de praf.
Se folosește desigur cremă de culoare potrivită, dar și cremă neutră, incoloră, pentru încălțăminte de alte culori mai „fistichii”. În loc de crema de pantofi obișnuită, poți folosi și cremă de mâini sau creme solare expirate, pe care astfel nu va trebui să le arunci. Desigur că pantofii din piele întoarsă nu se dau cu cremă.
Afirmația este valabilă pentru atunci când sunt noi și frumoși. Eu am învățat de la cineva o șmecherie și mi-am dat cu cremă neutră pantofii de piele întoarsă după ce i-am purtat mai multă vreme și s-au „urâțit”. I-am transformat astfel, așa încât acum par din piele normală și pot fi purtați încă, deși au peste zece ani vechime.
5. Depozitarea încălțămintei se face în locuri uscate, ferite de praf și căldură. Pentru o depozitare îndelungată (peste iarnă de exemplu, pentru pantofii de vară) se pot folosi cocoloașe de hârtie în loc de calapoade: bagă în interiorul pantofilor ghemotoace de hârtie de ziar și ei își vor păstra forma.
Se depozitează numai încălțămintea curată și uscată, dată cu cremă. Prin urmare, după fiecare purtare, mai întâi curăță și usucă bine încălțămintea. Dacă pui la păstrare pantofii plini de noroi asta înseamnă nu doar că ești neglijent/neglijentă, dar de fapt ai și o problemă în mintea ta, lucrurile nu îți sunt clare în cap.
Cele exprimate mai sus sunt reguli normale, de bun simț, ușor de urmat, dar care te vor ajuta să îți menții picioarele sănătoase și să faci și economie.
Lasă un răspuns