6 pericole la care este expus copilul tău pe internet
Acum foarte mulți ani în urmă vizionarul și regretatul Steve Jobs, fondatorul Apple, se arăta foarte optimist în legătură cu posibilitatea ca odată cu pătrunderea computerelor în fiecare casă, să ne pierdem în mare parte intimitatea.
Nici alții ca el nu au prevăzut faptul că de cele mai multe ori oamenii înșiși se expun inutil, publicând date din viața lor personală, astfel încât mediul online a devenit cea mai mare agenție de informații (de spionaj adică). Acest fapt s-a accentuat mai ales după „explozia” rețelelor sociale.
Toate persoanele sunt expuse mai mult sau mai puțin la pericolele de pe internet. Copiii însă sunt cei mai expuși, din cauza faptului că vârsta încă nu le permite să le sesizeze. Care ar fi câteva dintre acestea?
- Copiii sunt inocenți și această inocență dublată de credulitate îi poate face să accepte ușor prietenia necunoscuților ale căror intenții pot fi dubioase. Oferind date despre ei, despre casă și/sau familie, ei pot să se expună sau să expună casa la intențiile spărgătorilor, sau și mai rău, ei pot deveni victime ale pedofililor. Lor trebuie să li se explice foarte bine ce implică socializarea pe internet.
- Copiii sunt curioși din fire și dacă dau click mai ușor pe imagini care-i provoacă, pot să introducă în computer fără să își dea seama viruși periculoși. Și adulții sunt vulnerabili la aceste pericole, dar copiii sunt și mai ușor de „păcălit”. De aceea copiii trebuie educați să nu dea click unde nu știu exact ce este.
- Foarte ușor copiii pot avea acces la site-uri periculoase pentru vârsta lor, cum ar fi cele pornografice sau cu scene violente. Ei pot să vadă imagini care să-i afecteze emoțional. Adulții trebuie să-i protejeze, existând programe care le restricționează accesul la site-uri dubioase.
- Fără supraveghere, copiii pot să petreacă prea mult timp pe internet, fapt care se va răsfrânge negativ asupra performanțelor lor școlare. Desigur că internetul poate fi folosit eficient și pentru învățare, dar copiii vor avea tendința să se joace prea mult.
- Fără să conștientizeze, copiii pot face pe internet și lucruri ilegale, cum ar fi descărcarea de fișiere protejate de drepturi de autor de exemplu, fapte pentru care părinții vor răspunde.
- Dacă nu se iau măsuri potrivite, copiii pot să cheltuiască bani, să piardă banii familiei. De multe ori adulții pot să se înregistreze în unele locuri online cu cardurile lor bancare, iar copiii, fără să conștientizeze, sunt tentați în jocurile lor să „cumpere” cu bani adevărați tot felul de lucruri virtuale. Discutați cu banca impunerea de restricții suplimentare la orice cumpărătură online, plătită cu cardul.
Mai există nenumărate alte pericole, dar acestea sunt cele mai frecvente și este bine ca adulții să fie conștienți că internetul poate fi și un loc periculos pentru copiii lor.
Cristina Dragomir a zis
In primul rand ca statul pe telefonm tableta, calculator prea mult este in sine periculos! Apoi, perfect adevarate toate lucrurile pe care le-ai scris. Sunt copii care au golit carduri parintilor pentru ca nu au fost supravegheati.
Claudia a zis
Oh,da! Stiu cum e! Si al meu ar fi facut prostii din astea :p