Fructe și legume proaspete iarna? Acum e posibil!
Iarna este cel mai rece anotimp și sunt sigur că majoritatea oamenilor preferă vara, mai ales pentru concediu. Dar fiecare anotimp are frumusețea și farmecul lui, cu elementele sale caracteristice și cu activitățile specifice.
Ceea ce are iarna însă deosebit este acea frumusețe rece stranie dată de sărbătorile de iarnă, prilej de întâlnire cu cei dragi și de mese îmbelșugate, dincolo de semnificațiile religioase ale evenimentelor. La noi la români mesele de sărbători sunt pline de mâncăruri foarte savuroase, consistente, grele pentru stomac și ficat.
Acum au trecut și Sărbătorile de iarnă cu al lor farmec unic, dar sistemul digestiv se resimte la cei mai mulți dintre noi, mai ales dacă avem o anumită vârstă. Chiar dacă la carne și grăsimi de origine animală nu se poate renunța complet, oamenii simt nevoia să consume mai multe fructe si legume proaspete, sau conservate.
Dacă în privința conservelor nu a am stat niciodată rău, pe timpul comunismului acestea fiind de multe ori singurele mărfuri care se găseau în unele magazine, fructele și legumele proaspete sunt unul dintre marile beneficii ale globalizării și liberalizării comerțului mondial. Acum chiar poți găsi aceste produse foarte ușor și la prețuri pe care le poți plăti.
În romanul La răsărit de Eden de John Steinbeck (laureat al Premiului Nobel pentru literatură), apare la un moment dat ideea de afacere a unuia dintre personaje, tânăr și entuziast, idee care consta în încercarea de a livra legume proaspete către Coasta de Est a Statelor Unite, legume cultivate în California cea cu climă mult mai blândă.
Un alt personaj, om de afaceri mai bătrân și înțelept, cu multă experiență de viață, îi explică tânărului afacerist entuziast de ce nu va putea funcționa „lanțul” de distribuție. Era pe la 1910 și transporturile nu erau ca acum. Tânărul nu ascultă sfatul, pornește afacerea și pierde, deoarece până la New York legumele s-au deteriorat, s-au stricat.
Doar de câteva decenii situația s-a îmbunătățit, astfel încât acum chiar se pot transporta fructe și legume proaspete pe tot globul, în timpi record. Căile de transport au devenit mult mai rapide și mai sigure, metodele de ambalare și/sau păstrare a fructelor și legumelor au evoluat, iar organizarea a devenit impecabilă.
Am aflat de exemplu că peștele tocmai pescuit, tranzacționat la Salonic în Grecia, ajunge în unele magazine din țara noastră în mai puțin de 24 de ore. Legume proaspete de la ferme din sudul Turciei, ajung la noi și la alții din Europa în maxim 48 de ore, iar exemplele ar putea continua.
Desigur, restricțiile legate de timp, care trebuie să fie cât mai scurt, sunt impuse anumitor fructe și legume, altele având timpi mai mari de „garanție”. Dar nici un fruct sau o legumă nu pot fi păstrate „la infinit”, cum nu pot fi păstrate foarte mult nici atât de delicioasele sucuri naturale.
Reamintindu-l pe Steinbeck cu al său extraordinar roman, bătrânul afacerist îl sfătuiește pe cel tânăr să încerce o afacere cu fasole, căci boabele de fasole se pot păstra mult mai ușor și mai bine un timp îndelungat. Tânărul chiar face avere astfel și își extinde apoi afacerile.
Ce bine este că acum se poate transporta pe întreg globul și orice altceva în afară de fasole! Să nu se înțeleagă că am avea ceva cu fasolea, pentru că, dimpotrivă, fasolea cu cârnați, cu costiță sau ciolan afumat este o nebunie… de mâncare, tocmai potrivită în anotimpul rece.
Marius - AnalogiiAntologii a zis
Interesante informatii! 🙂 Suntem atat de obisnuiti sa avem totul la dispozitie, incat nici nu realizam ce efort de transport sta in spatele a ceea ce cumparam sau ca nu in toate timpurile se gaseau acele produse la fel de usor. 🙂
Claudia a zis
Sa stii ca da! Am inceput sa consideram totul atat de normal incat credem ca asa a fost mereu…