5 lucruri pe care poate nu le știai despre calendarul chinezesc
Întrebarea din titlul acestui articol ar putea fi considerată puerilă, deoarece ce ar putea să însemne Anul Nou decât începutul unui nou an? Iar termenul chinezesc se referă cu siguranță la cea mai populată țară a planetei, la China adică.
Dar de ce chinezii au un alt fel de An Nou decât restul lumii? De unde au ajuns ei să sărbătorească anul nou mai altfel decât ceilalți? Care ar fi deosebirile dintre calendarul chinezesc și cel european?
Am mai scris de curând un articol despre anul nou și o repetăm și aici: chinezii sunt acum oficial în aceeași zi, aceeași dată și același an cu noi. Nici nu s-ar putea altfel, de vreme ce toate țările de pe întreg globul pământesc folosesc aceleași tehnologii universale: toți sateliții și toate computerele trebuie să folosească un timp universal, altfel nu ar funcționa. Acestora li se adaugă multe alte sisteme utilizate în toate domeniile vieții sociale.
În foarte multe locuri de pe glob însă există și calendare tradiționale, după care se ți anumite sărbători locale sau religioase. Calendarul chinezesc este un astfel de calendar tradițional. Chinezii au acest calendar de mai bine de două mii și cinci sute de ani, calendar pe care l-au perfecționat și adaptat. Nu este mai bun decât calendarul gregorian pe care-l folosim acum cu toții de pe Terra, dar este al lor și îl păstrează.
Așadar, chinezii au un calendar mixt, nici solar și nici lunar, ci „lunisolar”, adică în alcătuirea lui țin cont și de mișcarea Lunii, dar și de mișcarea Soarelui. Calendarul nostru gregorian este unul solar. Să vedem câteva lucruri interesante, nu neapărat de reținut, dar numai bune pentru curioși.
- Anul chinezesc nu are mereu același număr de zile. Nici nu s-ar putea, deoarece anul nou al lor începe mereu la alte date. Iată de exemplu ultimele date de început și cele din următorii ani: 2014 – 31 ianuarie; 2015 – 19 februarie; 2016 – 8 februarie; 2017 – 28 ianuarie; 2019 – 5 februarie; 2020 – 25 ianuarie; 2021 – 12 februarie; 2022 – 1 februarie; 2023 – 22 ianuarie; 2024 – 1- februarie; 2025 – 29 ianuarie. Am putea continua pentru secole, deoarece au și ei formulele lor de calcul, astfel încât se știe când va începe un an nou și peste o mie de ani.
- O săptămână chinezească are zece zile, dar există și săptămâni de nouă zile. O lună are trei săptămâni de câte zece zile, deci treizeci de zile în mod normal. Mai există și luni intermediare, cu un număr variabil de zile, ca să poată completa anul lor „imperfect”, adică un an care are mereu un alt număr de zile față de precedentul.
- Există foarte multe convenții pentru a numerota zilele, săptămânile și lunile, iar un străin care nu cunoaște bine aceste lucruri, poate greși foarte ușor dacă ar trebuie să exprime o anumită dată. Există desigur în dicționare și denumirile acestor luni plus a lunilor intermediare, apoi denumirile săptămânilor ș.a.m.d., dar sper că nu ai vrea să le știi. Nici eu nu am reținut vreuna și nici nu ar avea rost.
- Anul nou chinezesc începe la ei odată cu venirea primăverii. Deci ei consideră că acum a sosit primăvara. Noi considerăm că încă ne aflăm în toiul iernii, dar la urma urmei astea sunt doar niște convenții.
- În decursul istoriei lor multimilenare, au coexistat mai multe calendare, deoarece China este mare nu doar ca populație ci și ca întindere. În fiecare regiune exista și un calendar local, solar sau lunar, în funcție și de sezonul muncilor agricole. Desigur că peste toate „trona” calendarul oficial al împăratului și administrației centrale. Acum în toată lumea „tronează” calendarul impus de tehnologiile moderne și de realitățile lumii contemporane, de la care nimeni nu se poate sustrage.
Dacă ești curios să afli în ce zodie te-ai născut după calendarul chinezesc, va trebui să fii atent și la data de început a noului an. Asta este valabil pentru cei născuți în perioada ianuarie-februarie. Pe internet puteți afla mereu tot felul de previziuni astrologice, inclusiv după calendarul și zodiacul chinezesc. Vă doresc multă prosperitate!
Lasă un răspuns