Beneficiile grăsimilor Omega 3 pentru creier
Despre faptul că există niște grăsimi numite Omega 3 se știe de multă vreme. Se mai știe și că aceste grăsimi sunt foarte bune pentru sănătatea inimii și a întregului sistem circulator. Au proprietatea extraordinară de a menține vasele de sânge elastice, ceea ce reduce semnificativ riscul de a face infarct sau orice accident vascular care implică spargerea unui vas de sânge.
Studiile făcute laboratoare și spitale în decursul anilor au dovedit fără echivoc faptul că aceste grăsimi sunt benefice. Observațiile asupra unor populații de pe glob au dovedit și ele că oamenii care consumă mult pește gras bogat în Omega 3 sunt feriți de infarct miocardic sau accidente vasculare (eschimoșii, japonezii).
Mai recent însă s-a aflat că aceste grăsimi Omega 3 sunt benefice și pentru buna funcționare a creierului, fapt pentru care am decis să vă prezint și vouă aceste fapte. Faptul că vasele de sânge (inclusiv cele ale creierului) devin mai elastice, va îmbunătăți circulația sangvină și creierul va fi mai bine „aprovizionat” cu oxigen și nutrienți.
Acest lucru ar fi doar una dintre posibilele explicații ale efectelor benefice ale grăsimilor Omega 3 asupra funcționării creierului, dar mai sunt și altele legate de biochimia proceselor celulare.
Beneficiile grăsimilor Omega 3 pentru creier
Să vedem deci ce efecte bune produc mult lăudatele grăsimi Omega 3.
1. Anxietatea, depresia și tulburarea bipolară s-au redus semnificativ în grupul de studenți supuși studiului, dacă aceștia au luat suplimente alimentare cu Omega 3, comparativ cu grupul celorlalți studenți care nu au luat suplimentele (Ohio, SUA). Studiul s-a făcut chiar în perioadele în care studenții sunt supuși unui stres maxim, adică în sesiunea de examene.
Un alt studiu amplu s-a făcut cu ajutorul pacienților cu tulburare bipolară dintr-un spital de psihiatrie din China. În ambele cazuri s-a găsit ceva extraordinar, anume că suplimentele cu Omega 3 au fost la fel de eficiente ca medicamentul numit Prozac, foarte cunoscut și utilizat pe plan mondial pentru ameliorarea acestor probleme. Numai că Prozac mai are și contraindicații, efecte adverse.
2. Sindromul de hiperactivitate și deficit de atenție (ADHD) este o problemă întâlnită frecvent la copii și adolescenți. Și în această situație grăsimile Omega 3 și-au dovedit eficiența, producând efecte notabile, după cum se arată într-un studiu efectuat la Adelaide, Australia.
Într-un alt studiu s-a demonstrat însă că efectele apar după o perioadă semnificativă de timp (Massachusetts, SUA) . Astfel, după trei luni de tratament nu au fost observate efecte importante, dar după șase luni s-a dovedit clar că grăsimile Omega 3 conduc la ameliorarea tuturor simptomelor asociate acestui sindrom.
3. Dezvoltarea creierului copiilor este accelerată dacă grăsimile Omega 3 nu lipsesc din alimentație sau dacă se iau suplimente alimentare care le conțin. Mai multe studii au confirmat acest fapt, dar și observații asupra copiilor din populațiile în care se consumă mult pește oceanic gras bogat în Omega 3.
4. Grăsimile Omega 3 și-au dovedit „puterea” și în refacerea creierului care a suferit leziuni în urma unor accidente, după cum au demonstrat mai multe studii efectuate în spitale din toată lumea. Acum există chiar norme clare pentru a se administra Omega 3 pacienților cu leziuni ale creierului, alături de alte medicamente care se administrează în astfel de cazuri.
5. Pierderile de memorie sunt ameliorate prin administrarea de suplimente cu Omega 3, fapt dovedit de asemenea prin mai multe studii clinice, dar și pe grupuri test, studii efectuate de către Departamentul de Sănătate SUA, companiile farmaceutice GlaxoSmithKline, Acasti Pharma, Omthera și de compania Unilever).
În acest articol am prezentat foarte pe scurt cele aflate, dar există mult mai multe date provenind din foarte multe studii, care demonstrează că grăsimile Omega 3 aduc beneficii importante și sănătății creierului și de aceea nu ar trebui să lipsească din nici o dietă.
[…] reduce stresul și anxietatea […]