Cum se face fotografia de nou născut. Cât de complicat este să pozezi un bebeluș. Fotografi specializați în fotografia unui nou născut. Ședință foto nou născut.
Trăim fără îndoială într-o epocă pe care am putea-o numi și civilizația imaginii. Vedem toată ziua imagini statice sau imagini în mișcare, ne arătăm celorlalți prin imagini distribuite pe rețelele de socializare și aflăm ce ne interesează despre orice tot prin intermediul imaginilor.
Pentru o întâlnire de afaceri sau de socializare ne aranjăm și ne pregătim, pentru ca în primul rând dorim să arătăm o imagine și abia apoi restul. De pe unde mergem adunăm zeci și sute de fotografii, iar trecutul nostru îl aducem în prezent tot prin intermediul a câte și mai câte imagini adunate pe hârtie sau mai nou, pe suport electronic.
Și totuși, multe dintre fotografii le păstrăm doar așa, pur și simplu, pentru că nu prea ne uităm la ele. Există, însă, o categorie de fotografii care este mereu privită cu mare plăcere, mereu cu emoție și mereu cu nostalgie. Este vorba despre fotografia de nou născut. Aceasta este prima fotografie a copilului nostru, făcută în primela lui lună de viață, pe vremea când nu era decât niște bebeluș plângăcios, dar atât de dulce și de scump.
Fie că o facem acasă cu mijloacele proprii, fie că apelăm la profesioniști pentru o ședință foto nou-născut, fotografia bebelușului își are locul lor de necontestat printre amintirile frumoase de peste ani.
Cei mai în vârstă își amintesc de celebra fotografie de la șase luni a copiilor de pe vremuri. De obicei copilul gol stătea pe burtă și era fotografiat într-un studio foto cu mijloacele de atunci. Fotografia era alb-negru, iar peste ani hârtia îngălbenea, dar asta era considerată doar o patină valoroasă.
Acum se fac ședințe foto elaborate iar copilul poate să aibă adevărat portofoliu de fotografii încă de mic, atât pentru ca părinții să se laude în fața prietenilor, cunoscuților și rudelor, cât și pentru el însuși atunci când va fi mare.
Văzând pe internet multe astfel de fotografii cu bebeluși, m-am întrebat cum oare au fost făcute. Aparatură există, recuzită de asemenea, copilul poate fi dezbrăcat sau costumat în fel și chip într-o încăpere caldă, astfel încât să se simtă confortabil. Lumini există de asemenea, precum există și software pentru a prelucra pe computer tot felul de imagini, ca să fie perfecte.
Totuși, cum faci ca să pregătești copilul? Cum îl faci să stea, să nu plângă sau chiar să adoarmă în poziția ghidușă pe care ți-ai imaginat-o pentru a fi fotografiat? Cum îl faci să zâmbească, atunci când de față cu el, pe lângă părinți, sunt totuși și câțiva străini? Hai că părinții sau copiii mai mari pot să stea „ca la fotograf”, dar un bebeluș poate?
Mi-am pus astfel de probleme și apoi am aflat că există tehnici prin care fotografii ajutați de psihologi, sau fotografii profesioniști care sunt și buni psihologi în același timp, reușesc să facă adevărate minuni chiar și cu copiii cei mai mofturoși și plângăcioși.
Pentru a deveni fotograf specializat în fotografii cu copii, cu bebeluși mai ales, există cursuri de pregătire, iar cei ce doresc să se perfecționeze în acest domeniu de nișă în fotografie, pot să o facă doar învățând mereu, de la alți fotografi pricepuți, din străinătate în special.
În nici un caz nu este o treabă ușoară, pe care o poate face bine oricine. Îți trebuie talent, pasiune, mult efort de depus, muncă de asemenea „cât cuprinde” și fler în a-i cuceri pe cei mici doar cu câteva vorbe și gesturi.
Dar oare ce poate fi mai frumos pe lumea asta decât imaginea copiilor noștri, pe care să-i vedem astfel și după ce și-au „luat zborul” și nu ne mai sunt aproape?
Lasă un răspuns