7 romane apocaliptice pe care ar trebui să le citești
Dacă tot ești „consemnat la domiciliu”, ce ar fi să citești niște cărți apocaliptice? Nu ca să te sperii, ci ca să te înveți să supraviețuiești, just in case… Poți să te uiți și la filme, dar oare e bine să faci asta non-stop?
Cititul mai are și alte beneficii, pe care le descoperi în timp. Îți solicită creierul, îți stimulează imaginația (mult mai mult ca privitul unui film), îți dezvoltă vocabularul, îți activează zone ale creierului. Așa că citește cât mai mult și învață-i și pe copiii tăi să citească.
Iată mai jos o scurtă listă de romane apocaliptice pe am alcătuit-o aici, sperând să-ți fie de folos. Ele sunt mai multe și chiar mi-ar plăcea să ne spui ce alte romane de acest gen ai citit.
7 romane apocaliptice pe care ar trebui să le citești
1. Jocurile Foamei, de Suzanne Collins (o găsești aici) este o trilogie (o serie de trei romane) de aventură. Le-am trecut în această listă de cărți care descriu lumi apocaliptice deoarece această distopie chiar descrie o lume apocaliptică, o lume în care nu cred că ai vrea să fii.
Într-un viitor neprecizat, războaiele au distrus Pământul atât de mult încât urmașii oamenilor au ajuns să trăiască în societăți medievale-sclavagiste, având foarte puține drepturi și resurse. Cele trei cărți ale trilogiei se numesc Jocurile foamei, Sfidarea și Revolta.
Lumea luată în considerare are douăsprezece districte ce înconjoară „capitala” (unde stau desigur privilegiații), iar din fiecare district participă anual câte doi concurenți (un băiat și o fată) adolescenți, într-o emisiune-concurs de televiziune.
Până aici n-ar fi mare lucru, că și acum sunt la TV emisiuni-concurs de diferite genuri, numai că în trilogia lui Suzanne Collins înfruntările sunt pe viață și pe moarte. Districtul de unde provine învingătorul va primi mai multe resurse (hrană) în anul următor. Tragic, cinic, sinistru… Sper să nu trăim niciodată într-o societate în care niște emisiuni de televiziune să ne decidă nouă soarta…
2. O altă distopie cu mare succes la public a fost și seria Divergent de Veronica Roth. Titlurile volumelor sunt Divergent (vezi aici recenzia), Insurgent (vezi aici recenzia) și Allegiant (vezi aici recenzia). Acestora li s-a adăugat ulterior și un al patrulea volum intitulat Four: A Divergent Collection, care nu este practic o continuare, ci o colecție de câteva povestioare din primele volume, dar spuse din perspectiva unuia dintre personaje.
Într-o societate a viitorului toți cetățenii sunt împărțiți în cinci categorii (facțiuni) după talentele și aptitudinile lor și vor munci în consecință într-unul dintre domeniile respective. Probleme apar și într-o astfel de societate care se vrea perfectă, mai ales cu cei care nu se încadrează în nici unul dintre cele cinci tipare: aceștia sunt divergenții.
Citind cărți de genul acesta îți dai seama că de fapt societatea în care trăim acum, cu bunele și cu relele ei este totuși mult mai bună decât una în care libertatea ți-ar fi răpită definitiv și fără posibilitatea să ți-o poți recăpăta. Sau tocmai lupta pentru libertate, pentru o societate „imperfectă” este atât de interesantă și dă substanță acestei trilogii atât de apreciată de tineri în principal.
3. Povestea Slujitoarei de Margaret Atwood, renumită scriitoare canadiancă, este tot o distopie ce se petrece într-o societate apocaliptică, în care nu cred că ai vrea să trăiești, mai ales dacă ești femeie.
Într-un viitor nu prea îndepărtat, a fost instaurat un regim violent teocratic-creștin, care a reprimat drepturile femeilor, iar fiecare dintre ele face parte din câte o categorie cu rol bine definit. Unele dintre ele nu sunt altceva decât utere umblătoare, iar printre acestea este și personajul principal, Offred (slujitoarea).
Citind îți dai seama că parcă secolele inchiziției nu sunt atât de departe în trecut. Iar dacă ne gândim și la oprimarea femeilor în unele societăți conservatoare din prezent, parcă atmosfera din carte nu este chiar atât de improbabilă. Sper ca umanitatea să nu ajungă niciodată să trăiască asemenea orori.
4. Bird Box de Josh Malerman descrie o lume apocaliptică în care dușmanul este chiar în interiorul tău (the Problem). Este ceva în tine, că o fi un extraterestru invizibil, că o fi o boală, care te va face să înnebunești și să te sinucizi. Ești în siguranță doar dacă nu vezi.
Unii oameni descoperă „protecția” și trăiesc „orbi”, fără să vadă nimic (își pun o bandă neagră pe ochi), toată viața lor. Învață să-și folosească cu maximă eficiență celelalte simțuri. Romanul e puțin și de groază. De unde o să vină eliberarea?
5. Starters de Lisa Price este un roman distopic în care toți cei care nu au fost vaccinați au fost uciși de o armă biologică. Pare de actualitate, nu?
Acțiunea se petrece într-un viitor îndepărtat și într-o Americă divizată de un ”razboi al sporilor” care imparte practic societatea în două. Pe de o parte sunt cei tineri, numiți ”starters” iar pe de alta cei bătrâni, ”enders”, aceștia din urmă având puterea în mâini.
Războiul biologic a făcut ravagii în rândul populației de vârstă medie reușind să supraviețuiască doar cei tineri și cei foarte bătrâni, adică care apucaseră să fie vaccinați. Persoanele sub 20 de ani au rămas în viață, adulții sub 60 de ani au fost uciși de acel virus iar bătrânii au supraviețuit și beneficiat de cuceririle științei prelungindu-și viața până la 200 de ani. Mai multe despre acest roman care are și o continuare (este de fapt o duologie) puteți citi în recenzia de AICI.
6. Scriitoarea româncă Oana Arion ne descrie, în Fugi! o lume apocaliptică în care o boală a ucis majoritatea oamenilor. Cum anume? Un virus sofisticat, transmis prin computere, a afectat oamenii dependenți de tehnologie.
Unii, cei afectați, au creierele distruse, reduse la nivelul unui de animal de pradă, sau mai rău decât atât. Ceilalți, care nu au fost afectați ce pot să facă? Să fie victime sigure ale haitelor distrugătoare sau să fugă… Este o luptă teribilă pentru supraviețuire. Cartea o găsești AICI.
7. Ultima carte din această scurtă listă aparține tot unei scriitoare românce. Zona Zero de Lavinia Calina ne poartă tot pe un tărâm apocaliptic, când omenirea este în pragul extincției din cauza unui virus necunoscut și mortal. De actualitate și aceasta, după cum vedeți 🙂
Am rugăminte să mai recomanzi și tu alte cărți care ți-au plăcut, fie că sunt apocaliptice sau nu. O listă cu cărți faine de citit în perioada asta prinde bine.
Lasă un răspuns