9 lucruri bine de știut despre săpun
În plină pandemie ni se repetă obsesiv că trebuie să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun cât mai des. Ideea este foarte bună și ar trebui să devină o obișnuință mereu, nu doar în vremuri de expansiune a bolilor contagioase de orice fel.
Din păcate unii oameni chiar ar trebui să învețe să se spele și nu doar pe mâini, utilizând desigur apa, dar și săpunul. Multe alte boli ar fi învinse dacă toți oamenii ar deprinde igiena ca pe o parte firească și indispensabilă a vieții.
9 lucruri bine de știut despre săpun
- Săpunul este cel mai important produs de îngrijire personală și este cunoscut din Antichitate. Cea mai veche referire cunoscută despre fabricarea săpunului datează din jurul anilor 2800 î.Hr. din Babilon. Dacă atunci se fabrica săpun într-un atelier, cumva la scară „micro-industrială”, putem ușor trage concluzia că oamenii îl produceau deja de multă vreme.
- După aceea săpunul a devenit ceva obișnuit la egipteni, greci, romani, iar mai apoi la arabi și chinezi. Practic știința fabricării săpunurilor s-a răspândit în întreaga lume. În Evul Mediu, meșterii care fabricau săpun erau organizați în bresle, căutând să își păstreze secretele.
- Până la Revoluția Industrială din secolul al XIX-lea, săpunul se fabrica totuși în cantități mici și nu era la prețuri accesibile tuturor categoriilor sociale. Abia după lansarea producției de masă, prețurile au devenit derizorii, astfel încât oricine să-și poată permite să cumpere săpun suficient pentru nevoile familiei.
- Săpunul lichid a fost inventat relativ recent la scara istoriei, adică în 1865 de către William Shepphard. În 1898, B.J. Johnson a pus la punct procedeul de fabricare a săpunului din ulei de palmier și de măsline. Astfel a apărut „palm” + „olive”, adică palmier+măsline. Deja v-ați „prins” că așa a luat naștere gigantul Palmolive, cel mai mare producător mondial de săpunuri cosmetice, dar și de multe alte produse de îngrijire personală.
- Dar ce este săpunul? Din punct de vedere chimic săpunurile sunt săruri ale acizilor grași. Grăsimile sunt o clasă de substanțe organice numite acizi grași. Combinația acestora cu sodiul (din soda caustică) dă săruri, adică săpunurile.
- Pe lângă sodiul din hidroxidul de sodiu (soda caustică) adăugat sub formă de soluție, se pun desigur diverse grăsimi animale sau uleiuri vegetale, plus uleiuri esențiale (pafumuri). Există multe variante de săpunuri, dar marea majoritate a rețetelor păstrează sodiul și modifică proporțiile grăsimilor și parfumurilor din compoziție. Reacția chimică numită reacție de saponificare poate fi făcută la cald sau la rece.
- Pasionații de fabricarea săpunurilor își fac singuri acasă propriile produse, încercând diverse rețete. Săpunurile fabricate artizanal sunt foarte căutate și apreciate de cei care doresc să elimine din consumul propriu substanțele chimice de sinteză.
- Pentru a crește capacitatea săpunurilor de a distruge germeni și bacterii, adică pentru a le face săpunuri medicinale sau antibacteriale, se adaugă în compoziție substanțe biocide (cum ar fi triclosan sau triclocarban).
- Există și săpunuri care nu sunt folosite pentru spălarea persoanelor sau rufelor, ci pentru gresarea unor tipuri de mecanisme sau mașinării, sau chiar pentru fabricarea a diverse acuarele sau vopsele utilizate de pictori. Acestea sunt săpunuri metalice, fabricate după aceleași principii ca și cele cosmetice sau de rufe. Metalele cele mai utilizate în aceste săpunuri pe lângă sodiu, sunt calciul, aluminiul și litiul.
Voi ce săpunuri folosiți? Noi de exemplu, avem și săpunuri cumpărate din comerț, dar și săpunuri home-made.
Lasă un răspuns