Cinci factori care te ajută să-ți menții dinții sănătoși
De sănătatea dinților tăi nu depinde doar zâmbetul frumos, pe care mai toate reclamele îl promovează obsesiv. E drept că este bine să zâmbim, ne ridică starea de spirit și ne facilitează comunicarea cu ceilalți. Dar din păcate, sănătatea dinților este mult mai importantă și din alte motive, în afară de zâmbet.
O bună digestie depinde și de felul în care este mestecată mâncarea, pentru că nu degeaba se spune că digestia începe în gură. Iar digestia este strâns legată prin corelații reciproce și de buna funcționare a organelor interne, care la rândul lor determină starea de bine a întregului organism.
Nu trebuie deci neglijată în nici un fel igiena orală, care trebuie învățată din fragedă pruncie. Datele din țara noastră din păcate nu sunt deloc încurajatoare, deoarece nivelul consumului de pastă de dinți pe cap de locuitor ne situează pe ultimele locuri în Europa.
Pe de altă parte este evident că cei ce ajung să citească acest articol nu sunt în nici un caz cei care ne „trag în jos” în statistici, deoarece oamenii care citesc sunt mult mai atenți și la sănătatea lor. Așadar, igiena orală se bazează pe câteva lucruri deosebit de simple.
- Spălatul pe dinți este primul ca importanță în cadrul normelor de igienă orală și este ceva foarte simplu de făcut. Îți trebuie o periuță de dinți, pastă de dinți, apă și dorință. De câte ori pe zi trebuie să te speli pe dinți? Aici părerile sunt împărțite: unii specialiști consideră că neapărat trebuie spălați dinții după fiecare masă, alții însă sunt partizanii ideii că trebuie să o faci de două ori pe zi (adică dimineața și seara). Cei din urmă spun că după mesele din timpul zilei trebuie să folosești alte metode de curățare a gurii și dinților (ață dentară, apă de gură).
- Și în privința periuțelor de dinți există păreri și păreri. În timp ce unii spun că doar o periuță obișnuită, manuală, este suficientă (și e și cea mai bună), alții afirmă că doar o periuță de dinți electrică îți poate curăța cu adevărat dinții. E și multă reclamă aici, după cum v-ați dat deja seama, dar cred că în fond nu ar strica să le folosim pe amândouă (nu în același timp!?). Adică să avem în casă pentru fiecare membru al familiei și periuțe de dinți manuale, dar și câte una electrică, că nu costă o avere.
- Am pomenit mai sus despre ață dentară și apă de gură. Și folosirea acestora ar trebui să intre în cotidian, pentru că odată apărute problemele dentare, vor cauza mari dureri și cheltuieli. În plus, apa de gură te va ajuta să ai mereu o respirație plăcută, fapt deosebit de important în contextul în care o respirație care miroase urât este pe primul loc în clasamentul faptelor care-i fac pe oameni neatrăgători. Și vrei cumva să fii neatrăgător?
- Problemele dentare pot totuși să apară, dar o vizită programată la medicul stomatolog o vei putea face și în scop preventiv. Nu trebuie să ajungi la dentist doar atunci când „îți crapă măseaua în gură”, sau poate tocmai de aceea ar trebuie să te îngrijești și să ajungi din vreme.
- Cum sănătatea oricărui organ și a corpului în ansamblu vine în primul rând din interior, la o dantură sănătoasă va contribui substanțial și o alimentație sănătoasă, care să conțină tot ceea ce îi trebuie corpului ca să funcționeze la parametri optimi. Așadar, ai mare grijă și de alimentația ta, că acum nu mai este ca în preistorie, când înfulecai ce apucai, când reușeai să mai apuci ceva. Acum este chiar prea multă mâncare și tentațiile cele mai mari vin tocmai dinspre alimentele care nu sunt deloc prietenoase cu dinții tăi, cu greutatea ta corporală sau cu organele interne. Iar reclamele nu spun asta, ci cu totul altceva: ce bine și plăcut e să te îndopi!
Și nu uitați de zâmbet, că dinții frumoși trebuie să se vadă cumva, făcându-vă frumoși și plăcuți celor din jur!
Lasă un răspuns