5 efecte pe care le poate avea insomnia cronică
Foarte multe persoane suferă de insomnie cronică, după estimările experților procentul urcând până la 50% dintre adulți. În cazul proaspetelor mămici procentul este încă și mai mare din motive lesne de înțeles, micuțul nou venit pe lume fiind foarte inventiv în a găsi orice mijloace pentru ca părinții să nu doarmă.
Insomnia cronică este înțeleasă de către specialiști ca fiind acea situație în care o persoană nu poate să doarmă suficient mai mult de o lună de zile. Desigur că episoadele mai scurte de insomnie, provocate de diverși factori, pot afecta pe toată lumea și nu sunt nici acestea de dorit. În articol discutăm însă despre insomnia cronică.
Dar de ce este atât de important să dormi suficient? Încă mai există în popor ideea greșită că un om harnic doarme foarte puțin și că doar leneșii dorm mult. Ei bine, aici nu spunem că trebuie să dormi mult, dar orele de somn pe care medicii le recomandă să fie ore de somn de calitate, de somn odihnitor care să permită refacerea completă a corpului și mai ales a creierului.
Așadar, hai să vedem împreuna, pe scurt doar 5 efecte ale insomniei cronice care îți pot afecta organismul
5 efecte pe care le poate avea insomnia cronică
- Somnul insuficient produce anxietate, demență, sindrom Alzheimer, ca să enumerăm doar câteva dintre tulburările neuropsihice.
- Insomnia poate conduce alături de alți factori și la diabet, obezitate, afecțiuni ale inimii, afecțiuni ale sistemului digestiv, abuz de substanțe (alcool, droguri, antidepresive etc.), crescând semnificativ riscul mortalității premature.
- S-a constatat de către cercetători din domeniul biochimiei moleculare că somnul insuficient afectează genele, nu mai puțin de 700 (!) având activitatea afectată de lipsa de somn și asta după doar o săptămână.
- O singură noapte de nesomn afectează activitatea creierului la fel ca în situația în care omul este beat, după Dr. Itzhak Fried de la UCLA (University California Los Angeles), SUA.
- În timpul somnului se odihnesc și se refac celulele nervoase și de aceea lipsa somnului provoacă perturbații în funcționarea creierului: scade memoria și concentrarea, se reduce capacitate de raționare, sunt afectate controlul mușchilor și al organelor interne etc.
Nu știu voi cum sunteți dar eu una mă resimt dacă nu dorm suficient sau dacă nu dorm bine pe timpul nopții. Din păcate nu dorm atâtea ore cât spun experții că ar trebui să dormim că să fim sănătoși însă, dacă numărul orelor de somn sunt puține, sub 5, mă resimt destul de puternic pe timpul zilei. La fel și dacă mă trezesc de mai multe ori pe parcusul nopții. La voi cum e?
[…] Insomnia îi afectează de-a lungul vieții pe toți oamenii. E de ajuns o noapte de nesomn ca să ai după aceea cel puți o zi ratată, o zi în care nu vei putea munci eficient, nu te vei putea concentra pe activitățile importante sau pur și simplu nu te vei putea bucura pe deplin, dacă este vorba de o zi liberă. Insomnia cronică însă este cea mai periculoasă pentru că îți afectează sănătatea. […]