Fata dinainte – J.P. Delaney (recenzie)
Am de ceva timp cartea asta, Fata dinainte, pe lista mea de lecturi și iată că în sfârșit i-a venit și ei rândul la citit. Am ochit-o la un preț bun la Libris pe site și mi-am comandat-o imediat așteptând mai apoi, cu nerăbdare să vină curierul și să mă apuc de citit.
Auzisem despre ea multe lucruri bune și abia asteptam să o citesc. Acum nu pot zice că m-a dezamăgit dar nici că aș trece-o printre cartile de nota 10 pe care le-am citit anul acesta. E un thriller bun, te ține cu sufletul la gură până la final dar, având cu ce să o compar, nu am cum să-i dau nota maximă. Însă mi-a plăcut ideea poveștii.
Fata dinainte este despre ”cum ar fi dacă” am trăi într-o lume perfectă, sigură, organizată până la mici detalii. Poate fi asta în avantajul nostru? Ar fi asta o opțiune de normalite? Granița dintre perfecționistul obsedat de control și omul normal este una foarte subțire.
Un perfecționist nu acceptă alt stil de viață decât pe al său și pare că tot ce nu se încadrează în acest tipar îl face pe perfecționist inuman. Personajul masculin al romanului este exact tipul acesta, al perfecționistului obsedat de control. Edward e arhitect și perfecționismul lui își pune amprenta și asupra construcțiilor pe care le proiectează.
El construiește, în aparență, casa perfectă în care toate muchiile sunt dure, reci și ascuție precum însăși firea sa. Aici nu vei găsi reviste, perne colorate, cărți covorașe sau alte lucruri aruncate pe ici colo. În casa proiectată de el domnește o ordine perfectă. Aparatura este ascunsă în pereți, spațiile sunt deschise, fluide și nu exista uși interioare.
Ei bine, casa aceasta perfectă, Edward o închiriază însă doar în anumite condiții și doar unor persoane care trebuie să treacă un test. Potențialii chiriași trebuie să completeze niște formulare, să răspundă la anumite sondaje iar în final, dacă erau acceptați, trebuie să respecte, conform contractului, anumite reguli
Deși perfectă, acea casă devine însă, în anumită măsură, stăpânul chiriașului respectiv. Totul este controlat de un computer, printr-o aplicație numită ”Menajera”. Chiriașul are o brățară cu un cod pentru a intra în casă. Odată intrat în locuință, luminile se aprind și ajustează automat, geamurile se închid la culoare când se întuneca afară, apa de la duș se reglează automat când intri sub duș etc.
”Menajera” știe, din testele pe care chiriașul le face înainte de închiriere, toate preferințele acestuia. Frumos și perfect am putea zice. Însă… ”Menajera” face aceste evaluări periodic și, dacă refuzi să răspunzi la întrebări sistează toate sau doar unele din funcțiile casei până când îți ”faci temele” și aplicația te reevaluează.
Edward închiriase casa în trecut unei tinere femei care a murit acum ceva timp, în condiții suspecte chiar acolo în casă. Acum el caută iar chiriași și găsește chiriașul perfect în persoana unei alte tinere femei.
Nimic deosebit am zice. Doar că noua chiriașă, Jane seamănă foarte mult cu cea dinainte., Emma. Același tipar de femeie și, în plus, poveștile lor de viața au un punct comun: ambele au suferit niște traume în momentul în care au aplicat pentru închirierea casei. Suspect, nu?
Asta, combinat cu mania perfecțiunii de care dă dovadă Edward dar și cu faptul că familia lui a murit cu mulți ani în urmă tot în condiții suspecte ne pot face să credem că avem de a face de fapt cu un criminal cu sânge rece.
Povestea se desfășoară pe 2 planuri, în trecut și în prezent și este scrisă prin prisma chiriașei de atunci și a celei de acum. În felul acesta putem compara foarte ușor cele 2 femei, momentele asemănătoare prin care trec în relația cu Edward și ajungem să-l bănuim de crimă.
Întrebarea cheie însă este alta: chiar este Edward vinovat? Este el criminal? Și-a ucis el soția și copilul? A procedat la fel și cu chiriașa dinainte? E foarte greu de demonstrat lucrul asta. Va reuși oare Jane să afle cine a omorât-o pe Emma, va reuși ea să adune dovezile necesare pentru a-l demasca pe Edward în cazul în care acesta este vinovat? Sau poate …
Gata, nu vă mai zic nimic. Vă recomand să citiți cartea scrisă de J.P. Delaney, Fata dinainte, pentru că merită chiar dacă eu nu i-am dat 10 plus doar pentru că am comparat-o cu altele thrillere pe care le-am citit până acum.
Voi ați citit cartea? Cum vi s-a părut? Ce notă i-ați da?
Lasă un răspuns