Cum alegi numele de domeniu pentru blog
Te-ai hotărât deci să-ți faci un blog, dar nu unul oarecare, ci unul care să fie citit de cât mai mulți oameni, ca să poți să-ți faci ideile cunoscute și altora. Nu te-ai decis însă asupra numelui. Ce nume să alegi?
Ai vrea ca numele blogului să fie reprezentativ și să-ți aducă „vizibilitate”, dar cum anume să faci? Există oare o rețetă sigură a succesului? Există și denumiri care trebuie evitate cu orice preț? Ei bine, o rețetă sigură a succesului nu a existat și nici nu va exista niciodată.
Toți cei care au avut și care vor avea succes în orice domeniu au depus și vor depune foarte mult efort, asta însemnând muncă, dăruire, abnegație etc. Poate și un dram de noroc îți trebuie, dar care vine, evident, să-ți premieze munca.
Așadar, cum să alegi numele unui blog? Cum să faci o înregistrare nume de domenii rapidă ca să „intri” oficial pe internet ca și „proprietar” de blog?
Iată câteva idei care să-ți fie de ajutor în acest demers
1. La primul punct îți voi spune ce nume să NU alegi pentru blogul tău. Dacă de exemplu te cheamă Gigi, nu alege gigiboss sau gigiduru că nu vei prezenta încredere, ci vei stârni poate doar niște zâmbete pline de compasiune.
E drept că unii chiar își pun pe mașină așa ceva, dar este problema lor dacă vor neapărat să fie caraghioși. Lăsând gluma la o parte (dar de fapt n-am glumit), există multe denumiri pe care nu ai vrea să le folosești, fie pentru că sunt ridicole, fie pentru că sunt de-a dreptul obscene. Iar unele îți vor fi respinse din start, dacă vei dori să le folosești.
2. Fă la început o listă cu posibile nume pe care vrei să le folosești și caută-le pe internet, ca să vezi dacă nu cumva și alții s-au hotărât să le folosească înaintea ta. Oricum și cei care îți asigură înregistrarea domeniului te vor edifica asupra disponibilității acestuia.
3. Poți folosi numele tău ca să-ți numești blogul. Numele tău, dacă vei avea succes, poate deveni un brand. În viitor vei putea avea multe avantaje, deoarece numele tău va fi deja foarte cunoscut când vei dori să vii cu ceva nou, să lansezi o carte sau un produs de exemplu. Foarte multe companii au denumiri de acest fel, după numele fondatorului. Problema în acest caz este începutul, deoarece în această etapă, când nimeni nu te cunoaște încă, numele tău nu va spune mai nimic.
4. Poți alege un nume generic, care din start va „spune” ceva despre tematica blogului. Ca exemple putem da hailapescuit, ceasuridecolectie sau pasionatidedrumetie, denumiri care vor atrage imediat cititorii interesați de domeniile respective. Problema aici este că cititorii poate că nu vor ști cine ești tu, dacă nu îți vei face suficientă publicitate.
5. Mai ai și varianta unei combinații între numele tău și un alt cuvânt, sau mai multe cuvinte. Poți încerca și anagrame sau poți și inventa cuvinte care să sune atractiv. De exemplu din Alina și modă poți face un alinmod. Posibilitățile sunt practic nelimitate, cu condiția ca numele ales de tine să nu fi fost folosit deja de alții.
6. Pe lângă numele efectiv va trebui să te gândești și la extensia pe care dorești s-o folosești, adică acel .com, sau .ro de dupa numele ales. Trebuie să știi și că există foarte multe extensii de unde poți alege și mai trebuie să știi că prețurile pentru rezervarea domeniului și pentru prelungirea lui pot să difere.
Adică există extensii mai ieftine și extensii mai scumpe, pentru care va trebui anual să scoți mai mulți bani din buzunar. Dar oricum prețurile nu sunt de speriat ci dimpotrivă, destul de accesibile.
Însă nu doar prețul trebuie să fie criteriu în a alege domeniul. Dacă tot ești în Romania și scrii pentru un public de aici, ideal ar fi să ai un nume de domeniu cu extensia .ro în spate.
Multă inspirație în toate alegerile tale și mult spor la treabă!
Lasă un răspuns