Pierdută în așteptare – Gytha Lodge (recenzie)
Nu sunt eu mare amatoare de adrenalină. Cel puțin nu în viața reală. Însă când vine vorba de un thriller bun nu mă dau în lături să-l savurez. Deh, una e să ai parte de acțiune doar cu gândul, când ești în pat, îmbrăcată în pijama și nimic rău nu ți s-ar putea întâmpla și cu totul altceva este să participi direct la ea, cu riscul să „o încasezi” la fiecare pas.
Așa că atunci când am auzit că o să apară cartea Pierdută în așteptare a scriitoarei Gytha Lodge, mi-am trecut-o pe lista de lectură și, cum a apărut ocazia mi-am și comandat-o de la Libris.
Nu regret decizia luată pentru că, pot să vă spun încă de la început că romanul este un thriller reușit, care te ține în suspans încă de la primele pagini. Stilul scriitoarei și ritmul alert în care se desfășoară acțiunea, te fac să-ți dorești să ajungi mai repede la final, dar parcă în același timp ți-ai dori și să nu se termine lectura.
Povestea se desfășoară pe mai multe planuri. Avem pe de o parte o crimă petrecută cu mulți ani în urmă și pe de altă parte investigarea cazului în prezent. La vremea respectivă crima rămăsese una nerezolvată și criminalul încă nedescoperit. ba mai mult de atât nici cadravrul celui ucis sau mai bine zis dispărut. Pentru că, la vremea resectivă cazul a fost clasat ca unul de dispariție de persoane și nu de crimă.
Cea care a dispărut fără urmă acum 3 decenii este Aurora Jackson o tânără care și-a petrecut ultima ei noapte de viață împreună cu șase prieteni, Topaz, Coralie, Jojo, Benners, Connor, Brett, la o distracție în pădure. Fusese o distracție presărată din belșug cu alcool și droguri, în nota caracteristică petrecerilor tinerilor vremii.
Topaz era sora mai mare a Aurorei. Connor o plăcea pe Topaz, dar ea îl „vâna” pe Brett. Însă, Topaz avea impresia că Brett o place ce sora ei, motiv pentru care era puțin geloasa pe ea. Sunt niște triunghiuri amoroase, specifice vârstei la urma urmei dar care fac ca relațiile dintre ei să fie complicate.
Dimineața, când grupul descoperă dispariția Aurorei, situația se complică și mai mult. Aceștia nu pot colabora pe deplin cu poliția, din cauza drogurilor pe care le aveau asupra lor și pe care trebuiau să le ascundă.
Nimeni nu a știut la vremea respectivă dacă fusese ucisă sau dacă pur și simplu plecase undeva fără să lase nici o urmă. Poliția nu a descoperit nimic, iar familia nu a mai primit de la ea nici o veste. Așa că au rămas foarte multe întrebări fără răspuns și se părea că nici nu se va afla vreunul vreodată.
Însă în timpul prezent, o fetiță găsește într-o scorbură, absolut din întâmplare, niște oase de origine umană. Le-a găsit în pădure, exact în zona în care dispăruse Aurora în urmă cu trei decenii. De fapt așa și începe povestirea în roman.
Ei bine, din acest moment sarabanda de întrebări care nasc la rândul lor alte întrebări fără răspunsuri precise, se declanșează într-o derulare amețitoare. Aurora, căci ale ei erau rămășițele, fusese deci ucisă, dar de ce și de cine? Ce se întâmplase de fapt acolo?
Cazul începe să fie reinvestigat, martorii anchetați chiar în ciuda faptului că amintirile lor, clar nu mai au cum să fie redate cu acuratețe. În plus, ceea ce au declarat foștii adolescenți de acum 30 de ani la ancheta poliției, nu mai corespunde deloc cu amintirile pe care ei le au acum referitoare la noapte petrecută în pădure.
Pe măsură ce investigația înaintează ai impresia că fiecare este vinovat pentru că pare că fiecare are ceva de ascuns și când crezi că ai descoperit în sfârșit criminalul, ei bine, o iei de la capat cu presupunerile.
Toate personajele din roman, dar absolut toate, nu doar cei șase foști adolescenți, adulți acum, au secrete de ascuns. Fiecare se pare că ar fi avut motive să o ucidă pe nevinovata Aurora. Sau poate nici măcar ea nu era chiar atât de de inocentă pe cât lăsa să se înțeleagă? Rămâne să descoperi singur deznodământul.
Eu îți recomand cartea scrisă de Gythia Lodge, mai ales dacă îți place genul acesta. Îl consider un thriller excelent care te ține bine în priză până la final. Sunt curioasă, tu l-ai citit Cum ți s-a părut?
Lasă un răspuns