Cum să ai grijă de ten și ce să folosești pentru asta
Îngrijirea corectă a pielii presupune nu doar să folosești produsele potrivite în funcție de tipul de ten pe care îl ai ci și să urmezi un ritual zilnic de îngrijire care să-ți fie de ajutor. Există anumite reguli de urmat și pe care ar trebui să le respecți dacă iți dorești un ten perfect.
Da, e drept că poți să și sari peste etape însă nu e indicat, pentru binele tenului tău, să faci acest lucru. Iar când spui ”ritual” nu te gândești la ceva făcut doar ca să fie ci la o serie de etape care au o logică bine determinată.
Spre exemplu, nu ai să-ți pui mai întâi crema pe față și apoi să vrei să-ți cureți tenul. Este evident faptul că mai întâi faci curățarea tenului și apoi îl hrănești aplicând o cremă. Dar cred că lucrurile astea îți sunt deja cunoscute.
Cum să ai grijă de ten și ce să folosești pentru asta
Prima etapă e cea de curățare și demachiere și se face atât dimineața cât și seara. În această etapă se pot folosi mai multe tipuri de produse, de la gel, la demachiant sau apă micelară despre care se vorbește foarte mult în ultimul timp.
Eu prefer, și folosesc, apa micelară pentru că, se pare că este mult mai puțin nocivă pentru ten decât un demachiant obișnuit care poate conține săpunuri și alte chimicale care, odată aplicate pe ten nu fac bine acestuia.
Acțiunea apei micelare, însă, este una blândă, moleculele pe care le conține lipindu-se de particulele de machiaj de pe față și dizolvându-le.
Urmează apoi a doua etapă, cea de tonifiere a tenului care se face, de preferat cu o loțiune tonică fără alcool care va hidrata și împrospăta tenul, calmând în același timp iritațiile pielii.
A treia etapă este cea a exfolierii tenului, proces care ajută la îndepărtarea celulelor moarte de la suprafața pieli, lăsând-o curată și catifelată. Această etapă se poate realiza în 2 moduri: mecanic sau chimic.
Exfolierea mecanică presupune folosirea unei ustensile care să te ajute să faci asta, mai exact a unei perii rotative pentru fată sau a unui scrub. Exfolierea chimică însă foloseste ingrediente cum ar fi alfa sau beta hidroxi acizi pentru a dizolva celulele moarte de pe suprafața pielii și a le îndepărta. Atenție, însă, exfolierea nu se face mai mult de 2 ori pe săptămână
Pe tenul perfect curat ideal ar fi să aplici mai apoi un ser pentru față. Acesta se aplică obligatoriu înaintea cremei hidratante și nu invers doarece ar împiedica absorbția acestuia. Și iată că am ajuns și la ultima etapă, cea de hrănire și hidratare a tenului, în care rolul principal îi revine cremei de față și serului, dacă îl folosești.
După ce aplici serul și apoi crema hidratantă, pielea va trebui masată cu mișcari circulare, mișcări care au rolul de a ajuta la absorbția mai buna în piele dar și la îmbunătățirea circulației sângelui.
Pe timpul iernii recomandarea specialiștilor este să folosești o cremă puternic hidratantă iar vara, neapărat o cremă cu factor de protecție solară!
Tu cum îți îngrijești tenul? Respecți aceste etape de îngrjire a tenului?
Eva Anca a zis
Un articol util și informativ. Apă micelară folosesc și eu, de asemenea și ser. Mai am nevoie de o loțiune tonică pentru ten.
Claudia Vasilache a zis
Exact asta imi mai trebuie si mie, lotiune tonica 🙂