Lumina unui nou început – Agnes Martin – Lugand (recenzie) – Editura Trei
Lumina unui nou început este a treia carte semnată Agnes Martin-Lugand pe care o citesc. Am început cu Viața e ușoară, nu-ți face griji și Oamenii fericiți citesc și beau cafea.
Mi-a plăcut stilul ei lejer de a scrie povești de viață cu final fericit așa că am zis că merită să mai citesc și alte cărți scrise de ea pentru că acestea nu sunt singurele. Are mai multe romane scrise și traduse și la noi și sper ca în timp să reușesc să le citesc pe toate.
Romanele lui Agnes Martin-Lugand sunt lecturi ușoare și relaxante care descriu povești de viață reale, situații care se pot întâmpla în viața de zi cu zi, așa cum este și romanul despre care vreau să vă povestesc astăzi, Lumina unui nou început, roman care o are ca și eroină principală pe Hortense, o profesoară de dans care la vârsta de 39 de ani ajunge într-un moment de ”cotitură” din viața ei.
Aceasta a fost de mică pasionata de dans și, cum părinții ei aveau o bună situație materială au ajutat-o să-și îndeplinească visul amenajandu-i o sală de dans într-o dependeță a casei lor, un conac, de fapt.
Anii trec, Hortense devine o dansatoare din ce în ce mai bună și are spectacole pe multe scene ale lumii, totul părând perfect până într-o zi când află că părinții ei s-au sinucis. Mama ei suferea de o boală gravă, o boală degenerativă incurabilă și, cum părinții ei se iubeau foarte mult, au preferat să moară împreună nesupărtând gândul de a trăi unul fără celalalt.
Pentru Hortense moartea părinților a fost un șoc care a marcat-o profund și i-a dat viața peste cap, luându-i și plăcerea de a mai dansa. Întâmplarea face ca exact în acest moment de cotitură să intre în viața ei Aymeric, un bărbat plin de farmec de care se îndrăgostește la prima vedere. La fel și ea de el. A fost un ”coup de foudre” cum ar zice un francez. Toate bune și frumoase doar că… ei bine, Aymeric era căsătorit și avea și 2 copii.
Deși Hortense încearcă să se despartă de el atunci când află că nu este un bărbat liber ci unul cu obligații, aceasta nu rezistă insistențelor lui și continuă relația aceasta interzisă timp de 3 ani de zile. Totul era o rutină simplă și în avantajul lui.
Se întâlneau în fiecare marți și joi, luau masa la un restaurant după care mergeau la apartamentul lui Hortense, faceau dragoste pasional după care Aymeric pleca acasă la familia lui întrerupând orice legatură cu ea. Hortense NU avea voie să-i trimită mesaje și singurul lucru pe care îl putea face era să aștepte ca el să o contacteze și să se întâlnească conform programului stabilit.
Clar, viața lui Hortense nu era una bună. Deși aparent părea fericită, Hortense era de fapt prinsă într-o relație toxică și lipsită de orice putere de decizie și de a-și face planuri pe termen lung. Era cumva amanta perfectă și atât.
Doar că, știți cum se întâmplă uneori, dacă nu te salvezi singur te poate salva soarta chiar dacă aceasta pare să aibă legătură cu un ghinion. Este o vorba pe la noi, ”tot raul spre bine”. Și exact așa a fost și în cazul lui Hortense.
Aceasta are un accident, cade și se alege cu o entorsă care o obligă să stea departe de dans o perioadă de timp. Cel puțin pentru 2 luni de zile Hortense nu are voie să facă efort, are piciorul pus în atele și este nevoită să facă niște ședințe de kinetoterapie.
Și, ca și cum nu era de ajuns accidentul, Hortense mai realizează ce fel de persoană este de fapt Aymeric, un bărbat egoist care nu știe să-i fie aproape la nevoie. Cumva acest accident o trezește pe Hortense dintr-un vis urât pe care ea îl credea frumos.
Pentru a trece peste dezamăgire Hortense decide să se întoarcă pentru o perioadă în Provence, la casa părintească unde, ajutată de prietena ei Cahtie și soțul acesteia Mathieu redeschide conacul părintesc transformând-ul în casă de oaspeți.
Chiar și așa, la depărtare fiind de Amyeric, Hortense nu reușește să se desprindă total de el. Continuă o relație la distanță, relație care, cu trecerea timpului devine din ce în ce mai șubredă. La urma urmei, orice relație toxică este una care a creat o dependență și care are nevoie de o ”perioadă de detox” pentru a scăpa de ea.
Norocul lui Hortense, mâna de ajutor care i-a dat-o încă o dată destinul a constat în întâlnirea lui Elias, un bărbat la locul lui și cu o poveste impresionată în spate. Nu are rost acum să vă povestesc mai multe despre Elias și nici ce se va întâmpla în final.
Vă las plăcerea de a descoperi singur dacă Hortense reușește în final să iasă din acea relație toxică, și să-și regăsească sperața și dorința de viață pe care o avea înainte de tragica moarte a părinților ei.
Cartea o puteți comanda online de la Libris de unde mi-am luat-o și eu și unde de cele mai multe ori o găsiți la preț redus.
Lasă un răspuns