Santorini (Grecia) – o destinație de vis
Căutând pe internet fotografii frumoase cu subiectul Grecia, am constatat că cele mai multe nu sunt cu imagini luate din Atena sau din Salonic, cele mai mari două orașe ale acestei țări atât de vizitată de turiști. Nu sunt nici cu imagini ale Muntelui Olimp, sălașul zeilor, după cum știm din bogata mitologie a antichității grecești.
Cele mai multe fotografii despre Grecia sunt făcute într-un mic sat situat pe o insulă, iar imaginile sunt atât de spectaculoase încât nu le poți uita și parcă ți-ai dori să ajungi și tu acolo. Oia se numește satul și este situat pe insula Santorini, una dintre cele mai râvnite destinații din Grecia. Nu se poate să nu-ți amintești și tu casele vopsite în alb și albastru, culorile steagului Greciei, care parcă sunt una peste alta.
Santorini este de fapt un numele unui întreg grup de insule situate în nordul Cretei la vreo sută cincizeci de kilometri și la vreo două sute de kilometri de continent, dar este și numele celei mai mari insule din arhipelag, care face parte din grupul de insule numit Cyclade.
Oia, satul amintit, este poate cel mai celebru sat din lume, sau în orice caz, cel mai fotografiat. Se distinge prin arhitectura lui deosebită, fiind „cocoțat” pe crestele unui munte ce stă să se prăbușească în mare. De fapt întregul arhipelag este un dar al mării și este restul calderei unui vulcan formidabil, care a erupt cam cu 1600-1500 de ani înainte de Hristos, după studiile efectuate de geologi asupra rocilor insulelor.
Ce se știe destul de precis din studiile arheologilor însă, este că insula avea o civilizație și o cultură mult mai vechi decât rocile vulcanice amintite și prin urmare formidabila erupție, numită Erupție Minoană (este vorba despre civilizația minoică), a fost una catastrofică, care a produs imense pierderi de vieți omenești, alături de cele materiale. La fel s-a întâmplat și în cazul erupției vulcanului Vezuviu din anul 79 d.Hr., de această dată în inima Imperiului Roman, vulcan ce a spulberat orașele Pompei și Herculaneum, din apropiere de Napoli.
Și astăzi pe insula Santorini există un crater vulcanic (Profitis Illas), alături de craterul cel uriaș din mare, cratere despre care localnicii speră să fie ai unor vulcani stinși. Peisajele sunt în orice caz extraordinar de frumoase și acestora li se adaugă și arhitectura localităților, așa încât turiștii vor avea ce vedea iar fotografii ce fotografia.
Insula Santorini are și un aeroport, astfel încât vara o mulțime de curse o leagă de multe orașe europene care-i asigură invazia de turiști. Citeam că autoritățile locale chiar au mari probleme pe parcursul verii cu gestionarea numărului mare de turiști, care-l depășește net pe cel al locuitorilor autohtoni. Iar celor veniți pe calea aerului li se mai adaugă un număr impresionant de turiști ce sosesc cu puzderia de vase de croazieră, care și ele acostează pe insulă.
Santorini are hoteluri foarte luxoase iar un concediu în acest paradis este simțitor mai scump decât unul în alte zone ale Greciei, dar se zice că măcar o dată ar trebui să mergi să-l vizitezi. Și să speri ca măcar în zilele cât te afli acolo uriașul vulcan să nu se „trezească” cumva la viață…
Lasă un răspuns