Vindecarea copilului interior – autor Stefanie Stahl,
subtit: Renunță la tiparele care aduc nefericire și acceptă-te așa cum ești,
Editura Litera, București 2020, colecția Introspectiv
În sfârșit am găsit o carte despre psihologie și dezvoltare personală scrisă în original în altă limbă decât engleza, de un autor/autoare din altă țară decât Statele Unite ale Americii. În cazul de față, autoarea cărții se numește Stefanie Stahl și este un cunoscut psiholog și terapeut în Germania.
S-a născut în anul 1963 la Hamburg și a absolvit Universitatea din Trier, unde și muncește la ora actuală. Deși este mai puțin cunoscută peste hotarele țării natale, cu siguranță că va fi în viitor, ea fiind și autoarea altor cărți de succes, traduse deja în douăzeci de limbi.
Faptul că noțiunea de copil interior a fost analizată de Stefanie Stahl, dar și de alți psihologi germani înaintea ei nu trebuie să ne mire, deoarece părintele psihanalizei este Sigmund Freud. El a fost austriac (deci crescut tot în cultura și civilizația germană), ori psihanaliza s-a bazat enorm de mult pe găsirea și vindecarea traumelor din copilărie, traume care cu siguranță își pun amprenta pe dezvoltarea ulterioară a adultului.
Încă de la primele pagini cartea despre care vă vorbesc, vă va acapara cu siguranță, fiind scrisă atât de frumos încât poate fi citită ca un roman, nu ca o carte de specialitate anostă, într-un limbaj accesibil doar specialiștilor.
Vom afla chiar de la început că personalitatea adultului este influențată de cea a copilului care a fost și el cândva într-o măsură atât de mare încât nici nu vă puteți imagina.
De fapt în fiecare adult sunt nu sunt doar unul, ci doi copii diferiți: unul, numit copil-lumină, este cel vesel, optimist, încrezător în forțele proprii, unul care are multe calități și care este o parte pozitivă a personalității; celălalt, numit copil-umbră, este cel trist, pesimist și plin de neîncredere, care este ca și o parte negativă.
Care copil dintre cei doi este cel dominant în personalitatea unui adult depinde de fiecare în parte și asta îmi amintește și de o veche parabolă cu doi lupi ce trăiesc în fiecare dintre noi: va învinge cel pe care-l hrănești!
Studiile vaste ale autoarei și metodele propuse de ea pentru terapie se centrează desigur pe acel copil-umbră, copil care trebuie neapărat vindecat pentru ca și adultul care este astăzi să-și poată vindeca rănile sufletești și să poată evolua, să poată avea o viață frumoasă.
Am să vă dau totodată și o veste proastă, dacă se poate spune așa: copilul-umbră există în fiecare, chiar dacă vrem sau dacă nu vrem, chiar dacă recunoaștem asta sau nu. Important este să-l „identificăm” și să-l vindecăm.
Vom afla din carte că dezvoltarea psihicului unui copil începe din primele zile de viață, nu de la vârsta grădiniței sau de la vârsta de la care persistă în creier amintiri. Bebelușul care nu poate să facă nimic de unul singur este afectat și pe viitor de ceea ce trăiește el atunci când existența lui depinde în totalitate de adulții din preajmă, de părinți în principal.
Părinții trebuie să înțeleagă faptul că întreaga viața a puiului căruia i-au dat viață, depinde de felul cum acesta este crescut, înțeles și susținut din primii lui ani pe această lume. Nici copiii ceva mai mari nu pot să fie independenți, deși nu sunt atât de neajutorați ca bebelușii (sugarii adică) și acest fapt îi face să se creadă slabi, să-i vadă pe adulții din jur ca pe niște atotputernici.
Dacă copilul va trăi într-un mediu sănătos, în care să i se explice care este rolul lui, copilul-umbră de mai târziu, cel din personalitatea adultului, nu va fi cel puternic. Dacă însă copilul va trăi într-un mediu agresiv, dacă va fi mereu criticat și i se va spune că nu e bun de nimic, ghiciți cum va fi apoi adolescentul și adultul. Ce încredere în sine va mai putea să aibă?
Vă recomand cu mare căldură să citiți cartea pe care eu aici doar am încercat să v-o prezint pe scurt și pe care mi-am comandat-o de la Libris. Ca terapeut și practician, autoarea ne dă în carte și metodele de „vindecare” a copilului interior, pentru ca odată cu el să se vindece și adultul. Deci aveți în carte și exerciții practice nu doar teorie.
Multe dintre metode sunt absolut accesibile oricui, ca să încerce să se „trateze” acasă, fără să apeleze la ajutorul unui psiholog. Dar uneori ajutorul psihologului este bine-venit și chiar necesar.
Lasă un răspuns