3 ingrediente benefice folosite des în produsele cosmetice
Nenumărate sunt ingredientele folosite în prezent în industria cosmeticelor. Dacă e să citești eticheta de pe un produs din această categorie ai să descoperi o listă întreagă de denumiri mai mult sau mai puțin cunoscute, unele aproape chiar ”de necitit” sau ”de neînțeles” pentru omul obișnuit.
Despre unele auzi însă vorbindu-se foarte des. Printre ele se numără și 3 ingrediente despre care vreau să-ți spun azi câteva cuvinte așa încât să le înțelegi cât mai bine rolul și importanța pe care o au atunci când fac parte dintr-un produs cosmetic.
Aceste 3 ingrediente sunt: acidul hialuronic, retinolul și colagenul. Două dintre cele 3, mai exact acidul hialuronic și colagenul sunt ingrediente ceva mai blânde, drept urmare sunt și mai bine tolerate de diferitele tipuri de piele. Retinolul însă, este un ingredient cu potențial de iritare așa încât trebui să-l testezi înainte de a cumpăra un produs full size care conține și retinol. Dar, să le luăm pe rând…
O să încep cu acidul hialuronic, un ingredient folosit inițial în medicină. Acesta nu este altceva decât o moleculă de zahăr foarte versatilă, un carbohidrat care reține apa în țesuturi. Acidul hialuronic exista și în corpul nostru, prezența acestuia ajutând la menținerea hidratării și a capacității de refacere a țesuturilor. Ca fapt divers, fiecare gram de acid hialuronic are capacitatea de a lega până la 6 litri de apă!
Datorită acestei proprietăți, acidul hialuronic ajută la accelerarea migrației celulelor în corp având drept consecință o mai bună reînnoire celulară și un aport sporit de nutrienți și oxigen pentru acestea. Așa că ajută nu doar la vindecarea cicatricilor dar în același timp, prin stimularea formării unor noi fibre de colagen și elastină menține tenul ferm și elastic.
Astfel, îngrijită cu regularitate, pielea devine hidatată și mai elastică și se regenerează treptat așa încât are loc diminuarea ridurilor. Acidul hialuronic poate fi folosit și de către persoanele mai tinere dar se recomandă să fie folosit în special odată cu înaintarea în vârstă deoarece conținutul său din piele scade în timp, motiv pentru care trebuie să-l suplinim din exterior, hrănind pielea cu seruri sau creme care conțin acid hialuronic.
Colagenul este o proteină foarte importantă pentru organismul uman. Cele 28 de tipuri de colagen din corpul uman sunt elemente de bază pentru sănătatea oaselor, a pielii sau a diferitelor organe interne. Și colagenul leaga cantități mari de apă așa încât face echipa bună împreună cu acidul hialuronic asigurând hidratarea pielii și întârzâind apariția ridurilor.
Printre alte avantaje pe care le are folosirea de produse cu colagen se numără și faptul că acestea (creme, seruri, loțiuni, șampoane etc) stimulează reînnoirea celulară, formează o peliculă protectoare la suprafața pielii, cu rol de protecție față de acțiunea factorilor mediului, iluminează tenul și uniformizează nuanța acestuia, acționează împotriva petelor pigmentare.
Produsele cosmetice cu colagen se folosesc și pentru îngrijirea părului. Acestea ajută la regenerarea și nutriția cuticulei, precum și la îngrijirea scalpului. Conferă volum părului și previne căderea excesivă a acestuia.
Retinolul, derivat al vitaminei A, este, spre deosebire de acidul hialuronic și colagen, un ingredient a cărui utilizare este puțin controversată. Fiind un antioxidant puternic este trecut pe lista celor mai eficiente mijloace de combatere a ridurilor și semnelor îmbătrânirii. Însă, deși este considerat un miracol natural poate creea și sensibilități nefiind indicat tuturor persoanelor, putând da iritații.
Retinolul este printre cele mai căutate ingrediente de către cei care vor să vadă efecte intense și vizibile însă produsele care îl conțin nu sunt ușor de folosit. Atunci când este aplicat pe piele se transformă, sub acțiunea unor anumite enzime, în acid retinoic. Acesta este unul dintre motivele pentru care ar fi bine să consultăm un specialist înainte de a folosit produse cu retinol. Produsele cu retinol, se folosesc cu precauție, la început, o dată la 2-3 zile pentru a testa sensibilitatea tenului față de acest produs.
Datorită capacității sale de exfoliere ajută la îndepărarea celulelor cutanate moarte de pe suprafața pielii și stimulează în acelați timp formarea fibrelor de colagen. Inițial a fost utilizat în tratamentul acneei însă, în timp, observându-se efectele sale pozitive asupra încetinirții proceselor de îmbătrânire, a început să fie folosit din ce în ce mai mult și în produse anti-aging.
Sper să vă fie de ajutor aceste informații despre cele 3 ingrediente benefice din multe produse cosmetice întâlnite pe piață și să alegeți ce e mai bun pentru tenul vostru.
evaancutahamza a zis
Într-adevăr, sunt ingrediente deosebit de benefice pentru ten. Și eu am câteva produse care le conțin.
Claudia Vasilache a zis
Da, da! Cred ca sunt printe cele mai des intalnite ingrediente din produsele cosmetice de azi 🙂