Performanțe școlare slabe și dificultăți de învățare la copiii diagnosticați cu ambliopie
Orice părinte încearcă să-i ofere copilului său cele mai bune condiții de viață, de dezvoltare emoțională, socială și educațională. Să observi că micuțul tău are dificultăți de învățare deși depune eforturi foarte mari este dureros pentru orice părinte. Sau copilul are rezultate bune, dar tu vezi că muncește dublu sau triplu față de colegii lui cu aceleași rezultate ar trebui să te îngrijoreze.
E important să știm că în spatele acestor dificultăți se pot ascunde multe probleme. Una din ele poate fi ambliopia sau boala ochiului leneș, o afecțiune oculară tăcută, fără simptome ușor de observat și care nu doare.
Ce este ambliopia
Ambliopia, numită și boala ochiului leneș, presupune lipsa dezvoltării fiziologice a vederii la nivelul unuia dintre ochi (cel mai frecvent) sau a ambilor ochi (mai rar). Chiar dacă nu are nicio problemă de natură organică, ochiul ambliop transmite la creier imagini încețoșate. Pentru a evita vederea dublă, creierul ignoră imaginile blurate și le procesează doar pe cele clare de la ochiul sănătos. Copilul se adaptează și folosește doar ochiul sănătos pentru a percepea lumea din jurul său.
Dacă în primii ani copilul nu simte dificultăți majore la joacă sau uitat la televizor, ulterior când merge la școală, trebuie să facă eforturi mult mai mari decât colegii săi pentru aceleași activități.
Dr. Alexandru Dimitriu, medic primar oftalmolog: „Copiii pot trăi ani în șir cu această afecțiune și să nu-și dea seama. Diferența este că pentru același rezultat, un copil cu ambliopie va trebui să depună mai mult efort la învățat, sport sau activități extrașcolare. În cazul în care se simte copleșit, copilul poate renunța și așa încep să scadă performanțele școlare”.
În multe cazuri, părinții ajung cu copiii la un control oftalmologic de rutină și atunci află de afecțiunea copilului, deși nu și-ar fi imaginat că ar fi vorba de o problemă oculară.
5 semne la care să fie atenți părinții
Așa cum am spus mai sus, simptomele ambliopiei sunt greu de observat, dar sunt câteva semne care vă pot convinge să programați un control oftalmologic:
- Copilul își ține capul întors într-o parte, mai ales la activitățile de aproape.
- Copilului nu îi place să scrie sau să citească (preferă să i se citească).
- Ochii copilului nu fixează același punct.
- Ochii nu se mișcă în același timp și în aceeași direcție.
- Copilul nu apreciază bine distanța față de obiecte.
Ambliopia nu trece de la sine, ba chiar se poate complica odată cu trecerea anilor. Totodată, e important să știți că ochelarii de vedere nu sunt suficienți pentru corectarea ambliopiei, iar intervenție chirurgicală nu există pentru această afecțiune.
Metodă de tratament nedureroasă pentru ambliopie
Pentru majoritatea copiilor tratamentul de orice fel este un chin, chiar dacăeste vorba de pastile, siropuri sau aerosoli. Din fericire, tratamentul pentru ambliopie este nedureros, noninvaziv, ba chiar prietenos și captivant pentru copii.
Metoda de tratament folosită este terapia vizuală și anume – exerciții computerizate care arată ca niște jocuri. În cadrul terapiei, copilul folosește niște ochelari speciali pentru a efectua exercițiile, prin care îi este stimulat ochiul leneș și vederea binoculară. La început, jocurile sunt simple, ca o dată cu performanțele înregistrate, să devină din ce în ce mai complexe.
Părinții nu trebuie să fie îngrijorațică micuții vor petrece timp în fața unui monitor, pentru că ședințele de terapie durează doar 30 de minute. La mulți copii, rezultatele încep să apară chiar de la primele ședințe. Deși tratamentul poate dura și mai mult de un an, recuperarea rămâne stabilă pe viață.
Odată cu recuperarea vederii ochiului leneș, se îmbunătățește coordonarea mână-ochi, sensibilitatea la contrast, iar copilul apreciază mai ușor distanța față de obiecte. Odată cu aceste rezultate, performanțele școlare se îmbunătățesc, iar copiii au șansa să urmeze cariere de succes în medicină, sport de performanță sau armată.
Mai multe detalii despre terapia vizuală și investigațiile necesare pentru copiii diagnosticați cu ambliopie, vă pot da specialiștii Clinicii Optisan: tel +40360086888, +40746672215
Lasă un răspuns