Cum te poți îmbrăca bine și ieftin protejând mediul în același timp
Vrem, nu vrem, o bună parte din bugetul nostru se duce pe îmbrăcăminte. Avem nevoie de haine și chiar fără să cumpărăm obsesiv (sau compulsiv cum se mai spune), din când în când tot trebuie să ne refacem garderoba, deoarece unele haine efectiv se deteriorează, se rup chiar și nu mai pot fi purtate.
Alteori hainele nu mai sunt la modă sau nu ne mai plac și vrem să cumpărăm altele. Dar indiferent de motive, de haine avem nevoie. Din păcate, această trebuință a oamenilor este împovărătoare nu doar pentru bugetele personale, ci și pentru mediul înconjurător. De ce anume este așa? Asta deoarece pentru a fabrica haine se consumă foarte multe resurse ale planetei, nu doar energie.
Pe de altă parte în industria numită ușoară, care produce îmbrăcăminte și încălțăminte, lucrează foarte mulți oameni, care au și ei dreptul să-și câștige cinstit „bucățica de pâine”. De asemenea în tot lanțul ce urmează, adică transport, distribuție și reciclare, lucrează de asemenea foarte mulți oameni.
Cumva suntem într-un cerc vicios și pentru a rezolva problemele care apar, legate de protejarea mediului înconjurător, trebuie găsite soluții. De exemplu v-ați gândit că atunci când comandăm pur și simplu haine online noi reducem risipa?
Este simplu, hainele respective ne sunt expediate direct din depozite și chiar dacă și transportul necesită energie, aceasta este mult mai mică decât ar necesita întregul lanț de vânzare a hainelor în magazinele fizice.
O altă soluție foarte potrivită, pe care mulți consumatori deja o aplică, este să cumpere haine second-hand, dar de foarte bună calitate. Poți găsi haine de damă noi sau aproape noi (adică fost purtate o dată sau de două ori de persoane mai cu fițe) la prețuri mult mai mici decât prețul din magazinele de profil.
Iar dacă te mai și gândești să le porți doar un sezon, atunci nu are rost să dai prea mulți bani munciți cu greu pe ele. Din acest punct de vedere nu este de mirare succesul comercial înregistrat de La Majole. unde găsești la vânzare articole de îmbrăcăminte second hand de la branduri mijlocii sau chiar branduri internaționale mari și de“red carpet“.
Chiar dacă doamnele au tendința să-și cumpere mai multe haine decât bărbații, nu trebuie să uităm faptul că și ei „consumă” destulă îmbrăcăminte și încălțăminte. La o simplă căutare de haine pentru bărbați vom descoperi că există și pentru ei o ofertă foarte bogată și variată de articole vestimentare.
Așadar, acest model de „reciclare” a hainelor aduce beneficii tuturor, și mediului înconjurător, dar și propriului portofel. Cârcotașii vor obiecta că astfel se pierd locuri de muncă, deoarece per total ar fi nevoie să se fabrice mai puține haine, însă dacă hainele care se vor produce vor fi de mult mai bună calitate, nu „de unică folosință”, atunci va fi nevoie de forță de muncă, de oameni care nu-și vor „pierde pâinea” pentru că hainele se refolosesc.
De asemenea, cumpărând haine fabricate din materiale naturale, din bumbac de exemplu, se consumă de fapt resurse regenerabile. Fermierul poate să cultive bumbac mereu, an de an, iar bumbacul deteriorat, ajuns în natură, se degradează natural, se „absoarbe” în mediu.
Hainele sintetice făcute din „petrol” consumă resurse de bază ale planetei, resurse care nu se mai refac. Plasticul și fibrele sintetice ajunse în mediu ca gunoi nu se degradează cu ușurință. Am spus haine din „petrol” deoarece toate materialele sintetice se produc plecând de la petrol, gaze naturale și cărbuni.
Discuția referitoare la protejarea mediului atunci când cumperi produse second hand e vastă. Argumentele în favoarea acestui tip de comerț sunt mult mai multe decât am prezentat eu aici. Așa că, sfatul meu de final este: cumpărați și purtați haine frumoase, având grijă și de planetă!
Lasă un răspuns