Copiii bolnavi de părinți – autori Anne Ancelin Schutzenberger și Ghislain Devroede,
Editura Philobia, București 2015, traducere de Cristina Livia Vasilescu
Știam de multă vreme, de când am studiat psihologie și psihopedagogie în facultate, că există familii disfuncționale în care copiii nu trăiesc într-un mediu propice dezvoltării lor, sau chiar mult mai rău decât atât, familii în cere copiii efectiv sunt abuzați fizic și psihic.
Nu știam însă care este amploarea fenomenului și cât de grave pot fi consecințele abuzului asupra copiilor. Am aflat citind această carte foarte dură despre care vă scriu aici câteva rânduri.
Autorii sunt somități în lumea științifică. Anne Ancelin Schutzenberger este creatoarea școlii franceze de psihodramă și medic, cercetătoare și practiciană cu zeci de ani de muncă în domeniu. Ghislain Devroede, experimentat medic și cercetător, este cunoscut comunității științifice din România, pe care a și vizitat-o de câteva ori, fiind doctor honoris-cauza a universităților din Cluj și din Brașov.
Iar pentru ca lucrarea de față să fie și mai dură, ea începe chiar cu abuzurile de natură sexuală asupra copiilor, abuzuri care nu sunt puține. Cam jumătate din carte este concentrată pe acest subiect, puțin dezbătut la modul serios, ci mai mult amintit din păcate la emisiunile de știri senzaționale, ca și cum ar fi vorba despre circ și can-can, nu despre un fapt grav, care lasă urme adânci în viața victimelor nevinovate.
Abuzurile de acest fel, după cum aflăm din carte, îi afectează pe copii nu doar la nivel psihic, al trăirilor și al emoțiilor, ci chiar provoacă boli a căror apariție nu are aparent nici o cauză fiziologică. Multe boli provocate de abuzurile din copilărie pot să dureze întreaga viață, ba chiar mai mult decât atât, pot să ajungă și la generațiile viitoare.
Da, este dovedit științific și probat în domeniul nou apărut al psihogenealogiei, că există probleme, unele destul de grave, care se transmit din generație în generație. Părinții efectiv își pot îmbolnăvi copiii, după cum sugerează titlul cărții!
Așa după cum cred că ați intuit deja, nu doar despre abuzurile de natură sexuală este vorba în această carte, pe care o puteți comanda de pe Libris.ro, ci și despre alte forme de agresiune asupra copiilor, agresiuni care privite din exterior par că nu există.
Părinții foarte autoritari, excesiv de autoritari, care au avut la rândul lor parte de părinți autoritari, exercită asupra copiilor un stres permanent, care în nici un caz nu va contribui la dezvoltarea lor armonioasă pe viitor și care autoritarism, va ajunge și la copiii copiilor, dacă nu va exista în succesiunea generațiilor un moment de ruptură clară în acest lanț.
E posibil ca unii dintre voi să nu aibă puterea și răbdarea să termine această carte, pentru că este, așa cum am scris mai sus, foarte dură. Nu este o carte de vacanță, ci una de specialitate, dar scrisă astfel încât să fie accesibilă și celorlalți, adică nouă, oamenilor de rând care nu suntem medici, psihologi, psihiatri.
Însă nouă, celorlalți, această carte ne poate fi utilă ca să învățăm să fim părinți buni și să identificăm și în familiile noastre rădăcini ale eventualelor probleme, să căutăm să corectăm noi greșelile trecutului, atât cât se poate. Iar dacă nu reușim, să apelăm fără nici o reținere la ajutor de specialitate. Dar sperăm să nu fie cazul, în familiile noastre funcționale și fericite.
Lasă un răspuns