Fright Night. O noapte de groază (recenzie) – Maren Stoffels
De curând am primit de la editura Publisol un colet cu 3 cărți. Ți le-am arătat deja pe Instagram așa că, dacă mă urmărești și acolo știi deja despre ele. Erau 2 cărți scrise de Dani Atkins care, din câte am văzut sunt povești de viață iar aceasta, Fright Night. O noapte de groază este un thriller psihologic.
După titlu și copertă, primul gând a fost că nu voi citi cartea pentru că nu sunt amatoare a genului horror și așa credeam inițial că ar fi cartea, un horror. Se spune că de multe ori prima impresie contează doar că această prima impresie poate fi și greșită. Fright Night nu este un horror, ci mai degrabă un thriller psihologic cu și despre adolescenți.
Nu este un roman laborios, nu are sute de pagini și nici personaje foarte bine conturate. Este însă un roman cu o acțiune dinamică. Aș zice genul de roman adaptat zilelor noastre în care tinerii abia dacă mai au răbdare să citească ceva și mai degrabă preferă să urmărească un film.
Personajele principale ale poveștii sunt 3 prieteni, Sofia, Dylan și Quin care, ca mulți dintre adolescenții zilelor noastre, amatori de senzații tari, se gândesc să participe la o experiență care să le crească nivelul de adrenalină. Decid să participe la ”Fright Night”, un eveniment local organizat cu scopul de a oferi senzații tari participanților, făcând-i să-și înfrunte propriile frici.
Participarea la joc nu se face individual ci în echipă. O echipă numără 5 membri însă ei sunt doar 3. Așa că, pentru a se forma echipa li se vor alătura Nell și Martin, alți doi tineri dornici să savureze o experiență inedită.
De cealaltă parte, a actorilor care au rolul de a îi face să se sperie, avem doi băieți, Kelly și Sandy care provin din medii defavorizate, cu familii dezbinate și considerați ca fiind adolescenți cu probleme.
Aparent nu există nicio legătură între personaje însă nu e chiar așa. Pe măsură ce grupul format din cei 5 avansează în joc aflăm din ce în ce mai multe amănunte despre fricile sau probleme pe care fiecare le are.
Și cei 2 tineri actori au multe de ascuns, multe secrete și probleme comportamentale încă netratate. Apetitul acestora spre violență pare să iasă și mai mult la suprafață odată ce și-au intrat în rol.
Acțiunea este construită ca o schemă bine pusă la punct și, odată ce înaintăm în poveste începem să bănuim din ce în ce mai mult legăturile dintre personaje și să aflăm detalii despre suferințele lor trecute.
Totul este foarte bine dozat așa încât să ne țină în suspans până aproape de final când în sfârșit vom afla cine este criminalul, cine moare de fapt dar și adevărul dureros despre unele personaje.
Evident că nu-ți voi da mai multe detalii pentru că altfel nu ai mai putea trăi la maxim tensiunea din carte și nu ai mai putea savura plăcerea de a o citi. Îți mai spun doar că nu este în niciun caz o carte horror, nu se întâmplă lucruri chiar atât de speriat. Autoarea mai degrabă merge pe linia romanului psihologic decât a celui horror.
Este însă o carte care îți lasă un sentiment de tristețe cu gândul la copilăria pe care unii o pot avea, la problemele cu care se confruntă de mici, la traumele la care sunt supusi de proprii părinți care se presupune că i-au adus pe lume ca să-i crească cu dragoste.
Dacă ai citit cumva cartea mi-ar plăcea să-mi spui cum ți s-a părut, dacă ți-a plăcut sau nu.
evaancutahamza a zis
Mă bucur mult că ți-a plăcut. Chiar aveam emoții că nu o să îți placă.
Claudia Vasilache a zis
Sa stii ca si eu am avut emotii :))))