• Contact
  • Scriu si aici

Lecturi de Mămică



  • Home
  • Recenzii cărți
  • Retete Video
  • Itinerarii de vacanta
  • Beauty & Fashion
  • Cultura generala
    • Educatie
  • Practic și Util
    • Recomandari

decembrie 14, 2021 · 2 Comments

Enciclopedia ilustrată a elementelor chimice (recenzie)

Cultura generala· Recenzii cărți

Enciclopedia ilustrată a elementelor chimice (recenzie)
de Jack Challoner, cu subtitlul Chimia pe care nu o înveți la școală,
Editura Corint Educațional, traducere de Rodica Zăvoianu

Oare de ce foarte mulți copii fug de științele exacte? Profesorii au putut constata peste tot în lume, nu numai la noi, faptul că majoritatea copiilor au dificultăți în a înțelege și a învăța la matematică, fizică și chimie.

În multe țări din întreaga lume, occidentale mai cu seamă, au fost inițiate programe vaste de reabilitare a învățământului tehnic și științific, adică dezvoltarea educației STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics) cu speranță că sistemele educaționale vor putea pe viitor asigura fluxul de specialiști necesari economiilor moderne.

enciclopedia elementelor chimice

Cartea despre care vă vorbesc aici este una care îi poate face pe copii, ca și pe părinții lor de altfel, să îndrăgească chimia. Nu este o carte de chimie avansată, ci una pentru „începători” dacă putem zice așa, deși conține informații la un nivel mult peste cel al unor manuale de școală.

Practic această carte face ceea ce ar trebui să facă o carte de chimie accesibilă, anume să prezinte mai întâi de toate, elementele chimice. Am văzut în multe cărți de chimie șiruri nesfârșite de reacții chimice, care de cele mai multe ori nu aduc elevului clarificări, ci mai degrabă îl „îngroapă” într-o „mlaștină” de informații redundante.

În Enciclopedia ilustrată a elementelor chimice nu sunt date reacții chimice, ci se prezintă fiecare element chimic în parte. Desigur că unele au o prezentare mai vastă, pe mai multe pagini, altele sunt prezentate mai pe scurt, dar ceea ce cred eu că este mai important decât orice, se prezintă la ce sunt folosite substanțele respective.

O prezentare ternă și o înșiruire de reacții chimice sunt de natură să-i îndepărteze pe copii de studiul chimiei, care apare în școală ca un bau-bau inutil. Dacă însă se prezintă câte ceva despre istoricul descoperirii elementelor chimice, sunt arătate fotografii edificatoare și se discută despre domeniile în care fiecare element în parte este utilizat, atunci chimia nu va mai fi o sperietoare, ci o știință a naturii captivantă.

Desigur că nu lipsesc din carte și informații tehnice exacte privitoare la elementele chimice, prezentate în casete, ca să fie ușor de văzut și de citit, accesibile foarte ușor și specialiștilor dacă au nevoie de ele. Grafica lucrării este una deosebită, hârtia enciclopediei este de foarte bună calitate, la fel ca și lizibilitatea.

Toate acestea fac din lucrare una deosebită, o carte pe care ar trebui să o aibă la îndemână în bibliotecă orice familie care are copii de școală, o carte care poate fi citită și de către părinții copiilor, pentru că și ei „fug” de chimie la fel ca și elevii.

Autorul, Jack Challoner, este specialist în transmiterea informației științifice. El a studiat fizica și a predat științe și matematică, fiind totodată autor de programe de știință pentru BBC. Așa se explică și faptul că această enciclopedie este una foarte atractivă și accesibilă tuturor ca limbaj, ca prezentare, ca suport de învățare al unei științe a naturii.

Partajează asta:

  • Tweet
  • Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă) WhatsApp

Apreciază:

Apreciază Încarc...

Related

« Cauți cadou pentru soț, de sărbători? Iată ce poți cumpăra!
Rezoluții de Anul Nou. Da sau nu? »

Comentarii

  1. evaancutahamza a zis

    decembrie 14, 2021 la ora 11:00 am

    Mulțumesc pentru recomandare! Nici mie nu mi-a plăcut chimia, pentru că atât în școala generală, cât și în liceu, am avut niște profesori care în loc să te facă să le îndrăgești materia, te făceau să te înfiori doar la gândul că ai chimie în orar.

    Răspunde
    • Claudia Vasilache a zis

      decembrie 14, 2021 la ora 2:23 pm

      Mie la scoala generala mi-a placut. La liceu insa nu. Motivul… profesoara, ca si la tine…

      Răspunde

Lasă un răspunsAnulează răspunsul

Cauta aici

Categorii

Comentarii recente

  • Claudia Vasilache la Marele dicționar al bolilor și afecțiunilor – Jacques Martel (recenzie)
  • Eva Anca la Marele dicționar al bolilor și afecțiunilor – Jacques Martel (recenzie)
  • Claudia Vasilache la 5 lucruri pe care să le știi despre turmalină

Arhiva

decembrie 2021
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
« nov.   ian. »

Copyright © 2025 · captivating theme by Restored 316

%d